ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Δεκάδες λεγεωνάριοι στη σύγχρονη ποδοσφαιρική Βαβέλ μας

Στο φετινό πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας αγωνίζονται 223 ξένοι, από 61 διαφορετικές χώρες

Ανδρέας Βιολάρης

Ανδρέας Βιολάρης

Ούτε δέκα, ούτε είκοσι, ούτε τριάντα, ούτε εκατό, αλλά 223 ξένοι ποδοσφαιριστές βγάζουν το ψωμί τους στην Κύπρο για την αγωνιστική περίοδο 2017/18. Και αναφερόμαστε μόνο στους λεγεωνάριους της Α΄ κατηγορίας, χωρίς να συνυπολογίσουμε και τους δεκάδες ξένους οι οποίοι αγωνίζονται στις μικρότερες κατηγορίες. Με αυτούς ο αριθμός ξεπερνά κατά πολύ τους 300! Ας μείνουμε, όμως, στους 223 ξένους ποδοσφαιριστές που στελεχώνουν το ρόστερ των 14 ομάδων, χωρίς απαραίτητα να… κοσμούν όλοι τα γήπεδα μας.
Σαφώς και ένας σημαντικός αριθμός αφορά ποιοτικούς ποδοσφαιριστές οι οποίοι ανεβάζουν το επίπεδο των ομάδων τους, αλλά και του πρωταθλήματός μας, εκτοξεύοντας το κυπριακό ποδόσφαιρο σε επίπεδα που κανείς δεν τολμούσε να ονειρευτεί πριν από 15-20 χρόνια. Υπάρχει, όμως, και μεγάλη μερίδα αμφιβόλου αξίας ξένων ποδοσφαιριστών που το μόνο που κάνει είναι να στερεί το δικαίωμα στον αντίστοιχο αριθμό Κύπριων να παίξει μπάλα.

Η νέα μόδα
Και σαν να μην έφτανε ο αριθμός των 15 ξένων/κοινοτικών που δικαιούνται να εγγράψουν στο δυναμικό τους οι ομάδες μας, τα τελευταία χρόνια έγινε μόδα η προσθήκη νεαρών ποδοσφαιριστών καταλόγου Β΄, με αποτέλεσμα ο αριθμός των μη γηγενών να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Το φαινόμενο πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στη φετινή χρονιά, αφού το ηλικιακό όριο των ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα εγγραφής στον κατάλογο Β΄ αυξήθηκε κατά ένα χρόνο. Πλέον, ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 1995 δεν παίρνουν θέση ξένου/κοινοτικού στο ρόστερ. Αυτή τη στιγμή, στο έμψυχο δυναμικό των 14 ομάδων Α΄ κατηγορίας υπάρχουν 33 ποδοσφαιριστές ηλικίας 22 και κάτω.

Το 30% του πλανήτη
Μέσα από την καταγραφή του συνολικού αριθμού των ξένων/κοινοτικών ποδοσφαιριστών οι οποίοι αγωνίζονται στο νησί μας, τις χώρες από τις οποίες προέρχονται, προκύπτουν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία. Ένα από αυτά έχει να κάνει με τις διαφορετικές εθνικότητες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο φετινό πρωτάθλημα. Από την Αϊτή μέχρι την Αυστραλία και από την Κορέα μέχρι τη Βραζιλία, φιλοξενούμε ποδοσφαιριστές απ’ όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και από τις πέντε ηπείρους. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των χωρών που εκπροσωπούνται – με τουλάχιστον έναν ποδοσφαιριστή – στο κυπριακό πρωτάθλημα φτάνει τις 61. Πρόκειται για το 30% των χωρών-μελών της ΦΙΦΑ, οι οποίες ανέρχονται στις 211.

Ομιλείτε... πορτογαλικά;
Οι πέντε γλώσσες που μιλιούνται περισσότερο στον πλανήτη είναι η κινεζική, η αγγλική, η ισπανική, η ινδική και η αραβική, με την πορτογαλική να κατέχει την 6η θέση. Στα κυπριακά γήπεδα, όμως, τα πορτογαλικά είναι η γλώσσα που ακούγεται περισσότερο από κάθε άλλη. Η Βραζιλία εκπροσωπείται με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές στο πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας, με συνολικά 28 ποδοσφαιριστές, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Πορτογαλία, με 18 παίκτες. Η δεύτερη δημοφιλέστερη αγορά των κυπριακών ομάδων είναι η ισπανική, με 23 ποδοσφαιριστές να προέρχονται από την χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου. Στην 4η θέση συναντάμε την Γαλλία (17 ποδοσφαιριστές), ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν Ελλάδα και Ρουμανία, με 11 εκπροσώπους έκαστος.

Το ρεκόρ της Πάφου
Στην επιστροφή της στη πρώτη κατηγορία, η Πάφος έχει καταγράψει ιστορικό ρεκόρ μετεγγραφών, αφού, ούτε λίγο ούτε πολύ, έχει πραγματοποιήσει 28 μετεγγραφές. Καλά διαβάσατε. Δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Είκοσι οκτώ μετεγγραφές! Πέραν των 15 ξένων/κοινοτικών, έχουν αποκτηθεί και 11 μη γηγενείς ποδοσφαιριστές για τον Κατάλογο Β΄. Τώρα, ποιοι από αυτούς ήρθαν για να παίξουν μπάλα, ποιοι ήρθαν για να κάνουν τη διαφορά και ποιοι ήρθαν απλώς για διακοπές είναι κάτι που θα το μάθουμε στην πορεία.
Εντυπωσιακό, επίσης, το γεγονός ότι η Πάφος FC διαθέτει στο ρόστερ της ποδοσφαιριστές 19 διαφορετικών εθνικοτήτων.

Αθλητική Ένωση… Ισπανίας
Δεν νομίζω να υπάρχει προηγούμενο ομάδας η οποία να διαθέτει διψήφιο αριθμό ξένων ποδοσφαιριστών οι οποίοι προέρχονται από την ίδια χώρα. Από τη μέρα που ανέλαβε ο Τσάβι Ρόκα το πόστο του τεχνικού διευθυντή, χρόνο με τον χρόνο γίνεται πιο έντονο το ισπανικό στοιχείο, με αποκορύφωμα τη φετινή σεζόν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δέκα Ισπανοί ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της ΑΕΚ, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες (πριν από τη αποδέσμευση των Ορτίθ – Γαρίδ την 31η Αυγούστου) ο αριθμός ανερχόταν στους δώδεκα.

Ολυμπιακός, με στυλ... κυπριακό
Η ομάδα με τις λιγότερες μετεγγραφές και τους λιγότερους ξένους είναι φυσικά ο Ολυμπιακός. Το εμπάργκο μετεγγραφών δεν επέτρεψε στον Τακτακαλά να ενισχύσει το ρόστερ του με ποιότητα και ποσότητα, με αποτέλεσμα το κυπριακό στοιχείο να είναι πιο έντονο από κάθε άλλη ομάδα. Οι Κύπριοι αντιστοιχούν στο 83% των παικτών που βρίσκονται στο ρόστερ των «μαυροπρασίνων» και είναι με διαφορά το υψηλότερο ποσοστό γηγενών ποδοσφαιριστών ομάδας Α΄ κατηγορίας.
Στη δεύτερη θέση συναντάμε τον Εθνικό, ο οποίος επίσης δεν είχε δικαίωμα μετεγγραφών το περασμένο καλοκαίρι, με τους Κύπριους ποδοσφαιριστές να είναι η πλειοψηφία στο ρόστερ της ομάδας, αφού φτάνει το 55,6%. Το χαμηλότερο ποσοστό Κύπριων ποδοσφαιριστών στο ρόστερ του το διαθέτει η Πάφος, αφού μόλις ένας στους 3 (36%) δεν είναι ξένος.

Ένας και μοναδικός
Ο Ματ Νταρμπισιάιαρ είναι ένα και μοναδικός. Δεν υπάρχει δεύτερος στο νησί μας. Το ίδιο και ο Αντρέ Σκέμπρι, αλλά και ο Μίκαελ Ποτέ. Μοναδικός είναι και ο Σάλαι και ο Τόμι Ορ, όπως και πολλοί άλλοι ποδοσφαιριστές. Συνολικά 30 ξένοι ποδοσφαιριστές είναι οι μοναδικοί εκπρόσωποι της χώρας τους στο νησί μας. Αναλυτικά η λίστα με τις 30 χώρες: Αγγλία, Αζερμπαϊτζάν, Αϊτή, Αλγερία, Αυστραλία, Βενεζουέλα, Βοσνία, Γερμανία, Γουινέα, Ελβετία, Ζάμπια, Ισραήλ, Ιταλία, Κουρακάο, Λιβερία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Μπενίν, Ν. Κορέα, Ουγγαρία, Ουρουγουάη, Πακιστάν, Πολωνία, Σλοβακία, Σκωτία, Σουηδία, Σουρινάμ, Τόγκο, Φιλανδία και Χιλή.

Οι υπόλοιπες εθνικότητες
Από δύο εκπροσώπους έχουν οι Αγκόλα, Γεωργία, Γκάνα, Καμερούν, Κολομβία, Λετονία, Νιγηρία, Μεξικό, Μπουρκίνα Φάσο, ενώ με τρεις ποδοσφαιριστές εκπροσωπούνται Ακτή Ελεφαντοστού, Γουινέα Μπισάου, Κονγκό και Πράσινο Ακρωτήρι. Στην Α΄ κατηγορία συναντάμε τέσσερις Αλβανούς, Αυστριακούς, Ρώσους και Σλοβένους, πέντε Ουκρανούς, έξι είναι οι εκπρόσωποι του Βελγίου, της Βουλγαρίας και της Κροατίας, ενώ υπάρχουν και εφτά ποδοσφαιριστές από Αργεντινή, Ολλανδία και Σκόπια.

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση

ΑΕΖ-Δόξα 1-0 Live Score

ΑΕΖ-Δόξα 1-0

Λεπτό προς λεπτό η εξέλιξη της αναμέτρησης
 |  ΑΕΖ