ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σαράγεβο: Από την ισοπέδωση στην ελπίδα(pics)

Μια πόλη, χιλιάδες ιστορίες πόνου αλλά και δύναμης ανάκαμψης

Ένα χρόνο πριν τέτοια εποχή, η Ζάρια από το Μπάλι έβγαλε από τον κόπο τον Απόλλωνα να κάνει το ταξίδι στο Σαράγεβο. Η FK ήταν το φαβορί με τους Μολδαβούς αλλά δεν το επιβεβαίωσε, χαρίζοντας στους «κυανόλευκους» μια εκδρομή πιο βολική και έναν αντίπαλο που δεν αποδείχθηκε ικανός να τον σταματήσει στην πορεία του προς τους ομίλους.

Όμως όταν κάτι είναι γραφτό να σου συμβεί, θα σου συμβεί και να μας στην πρωτεύουσα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης για τον αγώνα, με τον «αιώνιο» μάλιστα της FK, Ζελέζνικαρ. Οι δυο τους, είναι οι μοναδικές Βοσνιακές ομάδες που κατέκτησαν πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας. Για τα δεδομένα τους, ήταν κάτι σαν ευρωπαϊκός τίτλος.

Με μια πρώτη βόλτα στην πόλη, αντιλαμβάνεσαι πως έχει συμπυκνωμένο τον πολυπολιτισμό στα 141 τετραγωνικά χιλιόμετρα της. Ορθόδοξος ναός, τζαμί και συναγωγή στην ίδια πόλη; Ναι, αυτό ακριβώς.

Χαλάσματα δίπλα από εμπορικό κέντρο; Επίσης. Κτίρια που παραπέμπουν το καθένα και σε μια ιστορία, με κοινό τους σημείο το πράσινο που το συναντάς παντού. Τα μεγάλα κτίρια που χωράνε πολλούς είναι της περιόδου της Γιουγκοσλαβίας. Σήμα κατατεθέν ανατολικής Ευρώπης της τότε εποχής. Οι άτσαλα σοβατισμένοι τοίχοι, σου θυμίζουν τη μοίρα τούτου του τόπου που ισοπεδώθηκε πάνω στη μανία του εμφυλίου πολέμου. Κροάτες, Σέρβοι και λοιποί συγγενείς μάλωναν μέσα σε αυτή τη χώρα. Πέθαναν 11.451 άνθρωποι τότε, άλλοι 56.000 απέκτησαν σημάδια που θα τα κουβαλούν για το υπόλοιπο της ζωής τους και τραυματικές εμπειρίες μάλλον όλοι.

Τα σύγχρονα κτίρια, σου θυμίζουν και τον πόλεμο αφού πήραν τη θέση άλλων που εξαφανίστηκαν απότομα και αφύσικα, αλλά και τη θέληση των κατοίκων να πάνε ένα βήμα μπροστά έστω και μέσα από στάχτες. Δεν κλείνουν εύκολα οι πληγές αλλά ζεις με την ιστορία σου. Πετυχαίνεις και φαστφουντάδικα, εμπορικά κέντρα, τον Πιάνιτς να διαφημίζει την κάποτε κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Γυναίκες με μαντήλα, αλλά και σύγχρονες καλοκαιρινές παρουσίες να βολτάρουν μέσα στην πόλη. Τις μέρες παραμονής του Απόλλωνα εδώ προβλέπεται συννεφιά και ψιχάλες, άρα το πόσο…καλοκαιρινές μπορούν να γίνουν οι παρουσίες ίσως δεν το διαπιστώσουμε. Αλλά να βλέπεις τόσες αντιθέσεις σε ευρωπαϊκή πόλη δεν είναι και σύνηθες. Μάλιστα, δεν είναι και από επιλογή, αλλά από την ιστορία που είναι έτσι τα πράγματα. Δεν τους κουβάλησαν σκλάβους όπως στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσους ζουν εδώ. «Με γροθιά και με μαχαίρι» που έγραψε και ο μεγάλος Νίκος Γκάτσος βρέθηκαν. Σαν μια άλλη Βηρυτός, που την έχουμε στη γειτονιά μας, μοιάζει το σκηνικό.

Βέβαια, ο Απόλλων δεν ήρθε εδώ να κάνει τον υπουργό εξωτερικών, αλλά να πάρει αποτέλεσμα πρόκρισης. Το κυρίως μενού της αποστολής θα το γευτούμε στο Gbravica την Πέμπτη (26/7). Όμως καλό είναι άμα βρεθείς κάπου, να πάρεις και μια γεύση από το μέρος. Βοηθά να αντιληφθείς πως βίωσαν και πως επιβίωσαν άλλοι λαοί από πράγματα που και συ σαν Κύπρος ή Ελληνισμός πέρασες. Είναι και Ιούλιος μήνας άλλωστε, πώς να μην συνδέεις τραγικές καταστάσεις…

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Τελευταία Ενημέρωση

X
X