ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρόδρομος ο… προπονητοφάγος!

Δεκαέξι προπονητές πέρασαν από τον «ηλεκτρικό» πάγκο του ΑΠΟΕΛ στις δύο θητείες του κ. Πετρίδη

Μετά από μερικές πολύ έντονες και γεμάτες εξελίξεις μέρες στον ΑΠΟΕΛ, η εποχή Μπρούνο Μπαλταζάρ, ξεκίνησε. Ο Πορτογάλος θα είναι ο 16ος προπονητής που θα καθίσει στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ στις 11 σχεδόν χρονιές που βρίσκεται ο Πρόδρομος Πετρίδης στην προεδρία της εταιρείας! Βέβαια οι 11 χρονιές του Πρόδρομου Πετρίδη ήρθαν σε δυο δόσεις από το 2001 μέχρι και το 2006 και από το 2013 μέχρι σήμερα και ήταν γεμάτες επιτυχίες. Από Ευρωπαϊκούς ομίλους, σε πρωταθλήματα, κύπελλα, ασπίδες και αρκετές ακόμη διακρίσεις. Φυσικά πέρα απ’ τις επιτυχίες ο Πρόδρομος Πετρίδης είναι άνθρωπος των άκρων. Δεν φοβάται τις δύσκολες αποφάσεις και όταν χρειαστεί βάζει το «μαχαίρι στο κόκκαλο» για να αλλάξει τα δεδομένα (τις πλείστες φορές πετυχημένα). Πως αλλιώς να εξηγηθούν οι 16 προπονητές που πέρασαν στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ επί δικής του θητείας. Ακόμη και τώρα η επιλογή απομάκρυνσης του Δώνη και επιστράτευσης του Μπαλταζάρ έχει το ρίσκο της, όμως για τον Πρόδρομο Πετρίδη είναι το πιο δυνατό χαρτί ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες του ΑΠΟΕΛ για κατάκτηση και αυτού του πρωταθλήματος.

Ο Πρόδρομος Πετρίδης και οι 16 προπονητές!

Πρώτος προπονητής στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ επί Πρόδρομου Πετρίδη ήταν ο Μάικ Γουόλκερ το 2001. Ο Ουαλός είδε την πόρτα εξόδου και σειρά πήρε ο Ευγένιος Γκέραντ. Ο Γκέραντ όμως, ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση και αυτό γιατί ο ίδιος αποχώρησε απ’ τον ΑΠΟΕΛ, σε μια περίοδο που όλα έδειχναν πολύ καλά για τους «Γαλαζοκίτρινους». Μετά τον Γκέραντ στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ κάθισαν οι Λεμονής, Ούχριν, Γιοβάνοβιτς, Λόραντ, Κωνσταντίνου, Έγκελ χωρίς όμως κανείς τους να πείσει τον Πρόδρομο Πετρίδη πως ήταν ο ιδανικός. Με τα πιο πάνω ονόματα τερματίστηκε και η πρώτη θητεία του Πρόδρομου Πετρίδη, με 8 συνολικά προπονητές οι οποίοι πέρασαν απ’ τον πάγκο των «Γαλαζοκιτρίνων».

Στη δεύτερη θητεία του Πρόδρομου Πετρίδη τα δεδομένα με τις συχνές αλλαγές προπονητών δεν αλλάζουν και πολύ. Πρώτη επιλογή του Πετρίδη και των συνεργατών του ήταν ο Γιώργος Δώνης, ο οποίος μάλιστα είχε κάνει μια καλή σεζόν και γενικότερα η πορεία του είχε θετικό πρόσημο μέχρι και την απόλυση του. Από εκεί και πέρα απέλυσε τους Φινκ, Πασιένσια, Κετσπάγια, Κρίστιανσεν (δεν ανανέωσε), Μπέιν ενώ πριν από λίγες μέρες έλαβε τέλος και η δεύτερη θητεία του Γιώργου Δώνη στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ και έτσι πλέον μπήκαμε στην εποχή Μπαλταζάρ.

Το αξιοσημείωτο είναι πως σε αυτή τη δεύτερη θητεία υπάρχουν προπονητές που οι επιτυχίες τους είναι τέτοιες που προκαλούν απορίες για την απόφαση απομάκρυνσης τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Κρίστιανσεν ο οποίος οδήγησε την ομάδα στο πρωτάθλημα, στον τελικό κυπέλλου και στους «16» του Europa League, όμως η διοίκηση επέλεξε να μην του ανανεώσει το συμβόλαιο του, καθώς η εικόνα της ομάδας ήταν τέτοια που δεν έπεισε πως θα μπορούσε να συνεχίσει στο ίδιο επίπεδο.

Πέραν απ’ τους προπονητές ο Πρόδρομος Πετρίδης έχει αποδεσμεύσει τους Νασιμέντο και Μαντούκα απ’ τη θέση του Τεχνικού Διευθυντή, ενώ τη δουλειά του έχασε ο Λορένθο ο οποίος είχε το ρόλο του αρχισκάουτερ. Να σημειώσουμε πως στην πιο πάνω αναφορά στους 16 προπονητές δεν μετρήσαμε τους υπηρεσιακούς προπονητές, οι οποίοι δεν έχασαν τη δουλειά τους αλλά ήταν στη θέση του προπονητή προσωρινά.

Η επιλογή του Μπρούνο Μπαλταζάρ

Μια αλλαγή προπονητή δεν είναι ποτέ απλή. Η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ έπρεπε να θέσει συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή του νέου προπονητή. Κριτήρια τα οποία συμβαδίζουν με της ανάγκες της ομάδας τη δεδομένη στιγμή. Μάλιστα η επιλογή του Μπαλταζάρ ήταν ίσως και η μοναδική που πληρούσε όλα τα κριτήρια και γι’ αυτό και στην τελική η επιλογή αυτή δεν προκάλεσε ερωτηματικά.

Αρχικά ο νέος προπονητής θα έπρεπε να γνωρίζει την Κυπριακή πραγματικότητα, και όταν λέμε την Κυπριακή πραγματικότητα εννοούμε τα δεδομένα τόσο του Κυπριακού πρωταθλήματος όσο και της φετινής χρονιάς ξεχωριστά. Από την άλλη ήταν πολύ σημαντικό ο νέος προπονητής να είχε δείξει έργο υπό πίεση, και μάλιστα να μετρούσε και επιτυχίες. Ενώ τέλος η διοίκηση Πετρίδη ήθελε ένα προπονητή ο οποίος να έχει προοπτικές και για τα επόμενα χρόνια. Τα κριτήρια αυτά τα πληρεί ο Μπρούνο Μπαλταζάρ και έτσι ο γάμος μεταξύ των δυο πλευρών είναι πλέον γεγονός.

Ο Μπρούνο Μπαλταζάρ είναι γνώστης της Κυπριακής πραγματικότητας. Στις αρχές του Μάρτη αποχώρησε απ’ τον πάγκο της ΑΕΛ, και ως εκ τούτου όχι μόνο γνωρίζει πολύ καλά το πρωτάθλημα της Κύπρου, αλλά και τα δεδομένα της φετινής χρονιάς. Ο Πορτογάλος είχε αναλάβει τα ηνία της ΑΕΛ λίγο πριν το τέλος της περασμένης χρονιάς, όταν η ΑΕΛ στην μετά Πάμπου Χριστοδούλου εποχή βρέθηκε σε μια τεράστια κρίση. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ο Μπρούνο Μπαλταζάρ πρόλαβε να διορθώσει πολλά στην ΑΕΛ και κατάφερε να την οδηγήσει στην Ευρώπη, πράγμα που μέτρησε για την διοίκηση Πετρίδη, καθώς η πίεση τότε ήταν τεράστια και τα δεδομένα πολύ δύσκολα. Τέλος το γεγονός πως ο Μπαλταζάρ χειρίστηκε άψογα μια ομάδα με μικρό μπάτζετ και την οδήγησε λίγο πιο πάνω απ’ τις δυνατότητες της, δείχνει τις προοπτικές του Πορτογάλου ως προπονητής. Συνολικά ο Μπρούνο Μπαλταζάρ κοούτσαρε την ομάδα της Λεμεσού συνολικά σε 42 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, με απολογισμό 22 νίκες, 9 ισοπαλίες και 11 ήττες. Είχε σε αυτούς τους 42 αγώνες, επίσης, 63 γκολ υπέρ και 38 κατά. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα στο φετινό πρωτάθλημα (μέχρι τα μέσα της σεζόν) η ΑΕΛ διατηρούσε την καλύτερη άμυνα, κάτι που ο ΑΠΟΕΛ χρειάζεται να σταθεροποιήσει.

Βέβαια η περίπτωση Μπρούνο Μπαλταζάρ δεν έχει μόνο θετικά. Υπήρχαν και μερικά σημεία τα οποία προβληματίζουν κάποιους από τους πολύ απαιτητικούς οπαδούς. Αρχικά ο Πορτογάλος δεν έχει την εμπειρία των τίτλων και του πρωταθλητισμού. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν επηρέασε ούτε την πρόσληψη του Τόμας Κρίστιανσεν παλαιότερα, ενώ η δίψα και το πάθος για τίτλους και διακρίσεις έρχεται να αντισταθμίσει την έλλειψη εμπειρίας. Επιπλέον μπορεί το έργο του Μπαλταζάρ στην ΑΕΛ να ήταν θετικό υπό τις περιστάσεις (χαμηλό μπάτζετ, μικρό ρόστερ), όμως δεν κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του σε νίκη σε ντέρμπι, ενώ όλα έδειχναν πως η ΑΕΛ δεν θα προλάβαινε το τρένο της Ευρώπης.

Η επιλογή για αλλαγή προπονητή δεν ήταν απλή και ποτέ δεν πρόκειται για μια εύκολη υπόθεση. Η διοίκηση Πετρίδη όμως έκανε την επιλογή της. Μετά από μπόλικη σκέψη και προβληματισμό κατέληξε στον Μπρούνο Μπαλταζάρ. Ένα προπονητή που έδειξε έργο σε μια ομάδα με διαφορετικούς στόχους απ’ τον ΑΠΟΕΛ, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό πρωτάθλημα και τα δεδομένα της φετινής σεζόν, ο οποίος είναι μαχητικός και δουλευταράς με προοπτικές αλλά απ’ την άλλη άπειρος. Αν η διοίκηση Πετρίδη δικαιωθεί θα φανεί σύντομα με το τέλος του πρωταθλήματος. Ο στόχος του ΑΠΟΕΛ ήταν και παραμένει η κατάκτηση του πρωταθλήματος, και επί αυτού θα κριθεί και ο Μπρούνο Μπαλταζάρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση

Δυο… 100%

Δυο… 100%

Το στατιστικό που δείχνει τον κυνισμό του ΑΠΟΕΛ
 |  HOT SPOT