ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ευγένιος Γκέραρντ: Ο «Κρητικός» που άφησε το στίγμα του στον ΑΠΟΕΛ

Επιτέλεσε σπουδαίο έργο στην ομάδα της Λευκωσίας και έβαλε το «λιθαράκι» του στις τεράστιες επιτυχίες που ακολούθησαν

Σάββας Λαζανιάς

Σάββας Λαζανιάς

lazaniass@sppmedia.com

Ένας από τους πιο αγαπητούς προπονητές που πέρασαν ποτέ από την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Ευγένιος Γκέραρντ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών. Κηδεύτηκε την περασμένη Πέμπτη στη δεύτερη του πατρίδα, την Ελιά της Κρήτης. Η παρακαταθήκη και η προίκα που άφησε ο Ολλανδός είναι τεράστια. Αγαπούσε με πάθος το ποδόσφαιρο, το οποίο υπηρέτησε με ήθος και ανθρωπιά.

Ο «Γκεραρντάκης» συνέδεσε το όνομα του με τον αγαπημένο του ΟΦΗ, στον οποίο διετέλεσε προπονητής για 15 συναπτά έτη. Άφησε το δικό του ξεχωριστό «στίγμα» και στον ΑΠΟΕΛ, παρά το σύντομο του πέρασμα από την ομάδα της Λευκωσίας.

Μετά την απόσυρσή του από τους πάγκους, ο Γκέραρντ έμεινε στην Κρήτη, πήρε ελληνική υπηκοότητα και άρχισε να ασχολείται περισσότερο με τα αμπέλια του στην Κρήτη τα οποία διατηρήσουμε από το 2000, βγάζοντας δικής του παραγωγής κρασί με την επωνυμία «Γκεραρντάκης»! Άφησε την τελευταία του πνοή στην αγαπημένη του Κρήτη, στην οποία έζησε για 32 ολόκληρα χρόνια. Έζησε και πέθανε σαν Κρητικός.

Η σύντομη ποδοσφαιρική του καριέρα και η έλευση του στην Ελλάδα

Γεννημένος την άνοιξη του 1940 στο Μπρούνσουμ της Ολλανδίας, ο Γκέραρντ ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα τη δεκαετία του ’60 στη Φορτούνα Σίναρντ, όμως ένας σοβαρός τραυματισμός τον έκανε να σταματήσει πρόωρα το ποδόσφαιρο, στα 32 του χρόνια. Πήρε πτυχίο στην σχολή προπονητών της Κολωνίας. Το 1974 ανέλαβε βοηθός προπονητή στη Ρόντα, στην οποία παρέμεινε για 11 ολόκληρα χρόνια.

Το καλοκαίρι του 1985 ο Γκέραρντ αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου του ΟΦΗ, Θόδωρου Βαρδινογιάννη και ανέλαβε τα ηνία του ιστορικού συλλόγου της Κρήτης. Ο Ολλανδός δημιούργησε από την αρχή τις κατάλληλες βάσεις για να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια οι μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ΟΦΗ.

Οι πρώτοι του μήνες στους «ασπρόμαυρους» δεν ήταν οι καλύτεροι της καριέρας του, καθώς τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που θα περίμενε. Ο ΟΦΗ έκανε εξαιρετική πορεία στο δεύτερο γύρο, κερδίζοντας ευρωπαϊκό εισιτήριο για πρώτη φορά από τη ίδρυσή του. Την επόμενη σεζόν, ο ΟΦΗ τερμάτισε στη δεύτερη θέση, πίσω από τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό.

Το 1987 ο Ολλανδός οδήγησε μαεστρικά την ομάδα του στην κορυφαία στιγμή της ιστορίας της, στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Η ομάδα του Ηρακλείου επικράτησε με 3-1 του Ηρακλή στον τελικό και κατέκτησε την κούπα, με τον Ολλανδό να αποθεώνεται από τον κόσμο κατά την επιστροφή της αποστολής του ΟΦΗ στο Ηράκλειο.

Οι «ασπρόμαυροι» γνώρισαν μερικές από τις πιο ένδοξες στιγμές στην ιστορία τους, όπως η πρόκριση στους «16» του Κυπέλλου Κυπελλούχων κόντρα στη Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Γκέραρντ έγινε άμεσα το απόλυτο σύμβολο για τους οπαδούς του ΟΦΗ, βλέποντας στο πρόσωπό του τον αναμορφωτή και τον «αρχιτέκτονα» του συλλόγου. Παρέμεινε στην ομάδα για 15 ολόκληρα χρόνια και το καλοκαίρι του 2000 αποφάσισε να αποχωρήσει. Στη συνέχεια ανέλαβε χρέη τεχνικού διευθυντή στην ΑΕΚ Αθηνών, πριν κατηφορίσει στο νησί μας για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ.

Η συμβολή του Γκέραρντ στη γιγάντωση του ΑΠΟΕΛ μέσα στη νέα χιλιετία

Το 2001 ο Πρόδρομος Πετρίδης αποφάσισε να αναμειχθεί στα διοικητικά του ΑΠΟΕΛ, έχοντας ως στόχο να οδηγήσει την ομάδα στην κορυφή του κυπριακού ποδοσφαίρου μετά από αρκετά χρόνια «ξηρασίας».

Ο πρώτος προπονητής που προσέλαβε ο Πρόδρομος Πετρίδης ως πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ ήταν ο Ευγένιος Γκέραρντ, ο οποίος αντικατέστησε τον απολυμένο Μάικ Γουόλκερ το Σεπτέμβριο του 2001. Η έλευση του έμπειρου Ολλανδού τεχνικού στην ομάδα της Λευκωσίας αποτέλεσε αναμφισβήτητα την απαρχή της παντοκρατορίας του ΑΠΟΕΛ στη νέα χιλιετία.

Ο Γκέραρντ κατάφερε να αλλάξει την νοοτροπία στον ΑΠΟΕΛ και να επαναφέρει το πνεύμα του νικητή στην ομάδα, το οποίο έλειπε τα προηγούμενα χρόνια. Δημιούργησε ένα πολύ καλό κλίμα στα αποδυτήρια και απαίτησε να λειτουργούν τα πάντα στην ομάδα με άκρατο επαγγελματισμό.

Η τότε διοίκηση του ΑΠΟΕΛ με επικεφαλή τον Πρόδρομο Πετρίδη άφησε τον Ολλανδό τεχνικό να επιτελεί απρόσκοπτος το έργο του και τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται στο γήπεδο από τις πρώτες μέρες παρουσίας του στην ομάδα. Ο Γκέραρντ κατάφερε να επαναφέρει στον ΑΠΟΕΛ τη στόφα του πρωταθλητή και της μεγάλης ομάδας.

Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Ο ΑΠΟΕΛ, αποδίδοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο, στέφθηκε πρωταθλητής για πρώτη φορά μετά το 1996, κατακτώντας τον πρώτο του πρωτάθλημα μέσα στη νέα χιλιετία. Ο Ευγένιος Γκεράρντ κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο πρωταθλήματος στην προπονητική του καριέρα που έμελλε να είναι και ο μοναδικός.

Το καλοκαίρι του 2002 ο ΑΠΟΕΛ, ως πρωταθλητής, συμμετείχε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ομάδα της Λευκωσίας απέκλεισε στον πρώτο γύρο τη Φλόρα Ταλίν. Στον επόμενο γύρο ο ΑΠΟΕΛ βρήκε στο δρόμο του την Μάριμπορ Σλοβενίας. Οι «γαλαζοκίτρινοι» ηττήθηκαν με 2-1 εκτός έδρας και στον επαναληπτικό στη Λευκωσία έκαναν μια τεράστια ανατροπή, νίκησαν με 4-2 και πήραν την πρόκριση για τον επόμενο γύρο. Στον 3ο γύρο της διοργάνωσης ο ΑΠΟΕΛ αντιμετώπισε την ΑΕΚ Αθηνών. Η ομάδα του Γκέραρντ πραγματοποίησε δυο πολύ καλές εμφανίσεις όμως γνώρισε τον αποκλεισμό με δυο ήττες, με τους «γαλαζοκίτρινους» να συνεχίζουν στο κύπελλο UEFA. Απόκλεισαν αρχικά στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης την αυστριακή Γκράτσερ όμως στη συνέχεια βρήκαν στο δρόμο τους την πολύ δυνατή Χέρτα Βερολίνου και κάπου εκεί το ευρωπαϊκό τους ταξίδι έλαβε τέλος.

Όμως, ο ΑΠΟΕΛ είχε γράψει ήδη ιστορία. Η ομάδα-μοντέλο του Ευγένιου Γκέραρντ είχε δώσει συνολικά 10 ευρωπαϊκούς αγώνες, αριθμός που ήταν ρεκόρ την τότε εποχή για τις κυπριακές ομάδες. Ο Ολλανδός αποχώρησε από τον ΑΠΟΕΛ Δεκέμβριο του 2002 για να αναλάβει τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

Ο Γκέραρντ «μπόλιασε» το dna της ομάδας με τη νοοτροπία του νικητή, τον επαγγελματισμό και το ομαδικό πνεύμα, δημιουργώντας πολύ γερές βάσεις για το μέλλον, με τους τίτλους και τις ευρωπαϊκές επιτυχίες των επόμενων χρόνων να έρχονται σαν φυσικό επακόλουθο. Έβαλε και ο Ολλανδός το «λιθαράκι» του στις επιτυχίες που καταγράφει ο ΑΠΟΕΛ τα τελευταία 15 χρόνια, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται από όλους.

Επίσης, βοήθησε σημαντικά στην εξέλιξη κάποιων νεαρών παικτών που προπονούσε τότε στον ΑΠΟΕΛ όπως είναι οι Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης, Νεκτάριος Αλεξάνδρου, Μάριος Ηλία και Μαρίνος Σατσιάς.

Τα παιδιά του Γκέραντ

Από τα χέρια του Ολλανδού πέρασαν και αναδείχθηκαν δεκάδες ποδοσφαιριστές, Κύπριοι, Έλλαδίτες και ξένοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν λαμπρές καριέρες. Στον κατάλογο αυτό ξεχωρίζουν ο Νίκος Μαχλάς, ο Νίκος Νιόπλας, ο Πουρσανίδης , ο Κιάσος, ο Μοχάμεντ Ντιάρα και ο δικός μας Νίκκι Παπαβασιλείου.

Πέρα από τακτικές και συστήματα, τους μάθαινε τρία πράγματα: Πρώτο, ότι το ποδόσφαιρο είναι διασκέδαση και θέαμα. Δεύτερο, ότι η ομάδα είναι πάνω απ’ όλους και τρίτο, ότι κανένας δεν μπορεί να παίξει καλή μπάλα, εάν δεν έχει ήθος.

Μόλις πριν 1,5 μήνα, τα «παιδιά» του Γκέραρντ, οι παίκτες που προπονούσε ο Ολλανδός στον ΟΦΗ, διοργάνωσαν φιλικό προς τιμήν του στο «Γεντί Κουλέ, με τον ίδιο μάλιστα να δίνει το «παρών» του καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και να εκτυλίσσονται συγκλονιστικές στιγμές. Αυτή ήταν και η τελευταία δημόσια εμφάνιση του.

*Δημοσιεύτηκε στην «Κ» της Κυριακής (7/1).

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση

Δυο… 100%

Δυο… 100%

Το στατιστικό που δείχνει τον κυνισμό του ΑΠΟΕΛ
 |  HOT SPOT