ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

ΑΠΟΕΛ: Τέρμα τα ρίσκα, ώρα για γενναίες αποφάσεις

Οι διοικούντες οφείλουν να εξασφαλίσουν με κάθε τρόπο την οικονομική βιωσιμότητα της εταιρείας

Σάββας Λαζανιάς

Τον περασμένο Μάιο, μόλις πέντε μέρες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, είχα αναφερθεί με σχετική αρθρογραφία (πατήστε ΕΔΩ) στην ανάγκη να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στον προϋπολογισμό και τα πάγια έσοδα του ΑΠΟΕΛ, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα της εταιρείας.

Δυστυχώς όμως οι διοικούντες του ΑΠΟΕΛ έμειναν μόνο στα λόγια και στις εξαγγελίες. Κινδύνεψα να χαρακτηριστώ από κάποιους ως εμπαθής προς την νυν διοίκηση της εταιρείας λόγω της κριτικής που ασκούσα κατά καιρούς όσο αφορά την οικονομική διαχείριση. Ξεκαθαρίζω πως δεν τρέφω καμία εμπάθεια απέναντι σε κανένα διοικητικό (νυν ή πρώην) στέλεχος του ΑΠΟΕΛ. Το να λες τα πράγματα με το όνομα τους δεν σημαίνει ότι εξυπηρετείς συμφέροντα. 

Η οικονομική πολιτική της διοίκησης μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς ρισκαδόρικη. Κάθε Ιούλιο και Αύγουστο οι οπαδοί και οι διοικούντες του ΑΠΟΕΛ περνούσαν μια ψυχοφθόρα διαδικασία γιατί ήξεραν ότι η ομάδα έπρεπε να μπει πάση θυσία στους ομίλους (του Γιουρόπα ή του Τσάμπιονς Λιγκ), γνωρίζοντας ότι η εταιρεία είναι «εξαρτώμενη» από τα έσοδα της Ευρώπης.

Πρέπει να αρχίσει σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια για την σταδιακή μείωση του μπάτζετ και κατ' επέκταση του «payroll» των παικτών

Μόνο οι αδαείς πίστευαν ότι ο ΑΠΟΕΛ θα παίζει κάθε χρόνο σε ευρωπαϊκούς ομίλους. Θέλω να πιστεύω ότι οι διοικούντες των «γαλαζοκιτρίνων» δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ποδόσφαιρο είναι, κάποτε θα ερχόταν και ένας απρόσμενος αποκλεισμός.

Ξαφνικά σήμερα, μετά και τον αποκλεισμό από την Σούντουβα, όλοι «ανακάλυψαν την Αμερική» και «έσκισαν τα ιμάτια τους», εξαπολύοντας σκληρή κριτική στον Πρόδρομο Πετρίδη και τους συνεργάτες του, ακόμη κι αυτοί που μέχρι πρότινος ήταν υπέρμαχοι της οικονομικής πολιτικής τους. Κάποιοι εκτίθενται ανεπανόρθωτα. Μένω ως εδώ.

Ο ΑΠΟΕΛ συνεχίζει πλέον στο Γιουρόπα Λιγκ και θα παλέψει για να προκριθεί στους ομίλους προκειμένου να μετριαστεί η οικονομική ζημιά. Ακόμα κι αν η ομάδα της Λευκωσίας καταφέρει να μπει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, η διοίκηση Πρόδρομου Πετρίδη οφείλει (έστω και αργοπορημένα) να κάνει πράξη τις υποσχέσεις που έδωσε τα τελευταία χρόνια για την οικονομική «απεξάρτηση» της ομάδας από την Ευρώπη.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, δεν αρκούν μόνο οι οικονομικές συμφωνίες που υπογράφονται κατά καιρούς, σε ένα τομέα στον οποίο τα πάει (ομολογουμένως) αρκετά καλά η διοίκηση. Πρέπει να μειωθεί ο προϋπολογισμός και συγκεκριμένα το «payroll» των παικτών, με κάθε (αγωνιστικό) κόστος. Δεν γίνεται διαφορετικά.

Ενδεχόμενη μη συμμετοχή του ΑΠΟΕΛ σε ευρωπαϊκούς ομίλους τη φετινή χρονιά θα αποφέρει μεγάλο οικονομικό πλήγμα στην εταιρεία όμως εκτιμώ ότι θα είναι κουτσά στραβά διαχειρίσιμη η ζημιά. Τι θα γίνει όμως όταν έρθει ένα νέο χαστούκι από μια άλλη «Σούντουβα». Οι διοικούντες του ΑΠΟΕΛ οφείλουν να κάνουν άμεσα ότι χρειάζεται για να «οχυρώσουν» την εταιρεία, εξασφαλίζοντας την μακροπρόθεσμη οικονομική της βιωσιμότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Σάββας Λαζανιάς

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση

ΑΠΟΕΛ: Sold out για Αρένα

ΑΠΟΕΛ: Sold out για Αρένα

Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια του ντέρμπι με της Κυριακής που θα κρίνει πράγματα στην μάχη του τίτλου
 |  ΑΠΟΕΛ
X