ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

ΑΠΟΕΛ: Τα συμβόλαια, οι μεγαλομάνατζερ και η επόμενη μέρα

Οι προεκτάσεις του αποκλεισμού από την Αστάνα και η επιβεβλημένη ανασύνταξη

Σάββας Λαζανιάς

Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκών ομίλων μετά από έξι ολόκληρα χρόνια. Όπως είναι φυσιολογικό, υπάρχει μεγάλη εσωστρέφεια στην ομάδα της Λευκωσίας, καθώς βρισκόμαστε μόλις λίγες ώρες μετά τον οδυνηρό αποκλεισμό από την Αστάνα.

Η επιτροπή προγραμματισμού με την υφιστάμενη δομή και λειτουργία έχει αποτύχει

Οι οικονομικές συνέπειες του αποκλεισμού είναι πολύ μεγάλες και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΑΠΟΕΛ ήταν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένος από τα (μη εγγυημένα) έσοδα της Ευρώπης. Κάποτε θα ερχόταν η στιγμή που η ομάδα θα έμενε εκτός ομίλων.

«Οδυνηρός» ο αποκλεισμός λόγω του μπάτζετ

Ο αποκλεισμός από την Αστάνα δεν θα έπρεπε να χαρακτηριζόταν ως «το τέλος του κόσμου». Χαρακτηρίστηκε έτσι (υπερβολικά κατά την άποψη μου) από κάποιους λόγω του ότι το μπάτζετ του ΑΠΟΕΛ είναι δυσανάλογο με τα εγγυημένα έσοδα που έχει κάθε χρόνο η ομάδα της Λευκωσίας.

Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει το ρίσκο που έπαιρναν κάθε χρόνο οι διοικούντες του ΑΠΟΕΛ, ούτε και οι υπολογίσιμες φαινομενικά «βατές» κληρώσεις που θα είχαν οι «γαλαζοκίτρινοι» λόγω του ότι θα βρίσκονταν στους δυνατούς των κληρώσεων. Η υψηλή βαθμολογία του ΑΠΟΕΛ στην UEFA δεν εξασφαλίζει απολύτως τίποτα από μόνη της. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι όλες οι ομάδες που προκρίθηκαν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ από το μονοπάτι των πρωταθλητών έχουν χαμηλότερη βαθμολογία από τον ΑΠΟΕΛ!

Πρέπει επιτέλους να αρχίσει μια σοβαρή προσπάθεια σταδιακής μείωσης του συνολικού προϋπολογισμού, όχι μόνο του payroll των παικτών. Δεν θα είναι εύκολο όμως αυτό επιβάλλει η κατάσταση για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα της εταιρείας

Οι λανθασμένες επιλογές παικτών και προπονητών

Η διοίκηση Πρόδρομου Πετρίδη είναι ίσως η πιο επιτυχημένη διοίκηση στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ, βάσει τίτλων και ευρωπαϊκών διακρίσεων. Αντίθετα, η επιτροπή προγραμματισμού είναι η χειρότερη που είχε ποτέ ο ΑΠΟΕΛ, βάσει των λανθασμένων μεταγραφών και των τεράστιων αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν κατά καιρούς. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως τη διοίκηση και την επιτροπή προγραμματισμού την απαρτίζουν σχεδόν τα ίδια άτομα. Η διοίκηση είναι πολύ καλή στο να διορθώνει τα λάθη της (με αλλαγές προπονητών και παικτών) λάθη τα οποία όμως στοιχίζουν τεράστια ποσά στην εταιρεία. Η επιτροπή προγραμματισμού με το υφιστάμενο μοντέλο λειτουργίας της έχει αποτύχει. Το ίδιο θα ίσχυε ακόμα κι αν έπαιρνε την πρόκριση χθες ο ΑΠΟΕΛ. Κάτι πρέπει να αλλάξει και άμεσα.

Οι παχουλές αποζημιώσεις και η χρονική διάρκεια των συμβολαίων

Η χρονική διάρκεια των συμβολαίων πολύ σημαντικό ρόλο. Με αυτό τον τρόπο την «πατάνε» συνήθως οι «γαλαζοκίτρινοι» και στο τέλος καλούνται να πληρώσουν τεράστιες αποζημιώσεις στους ποδοσφαιριστές. Δεν αναφερόμαστε βέβαια στις μεταγραφές που χαρακτηρίζονται «μηδενικού ρίσκου». Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι λογικό να προσφέρεις κλειστό διετές ή και τριετές συμβόλαιο σε ένα παίκτη. Όμως ακόμα και οι μεταγραφές «μηδενικού ρίσκου» δεν σου βγαίνουν πάντα.

Έτσι είχε χαρακτηριστεί από όλους (και από μας τους αθλητικούς συντάκτες) η μεταγραφή του Στίλιτς όμως πέρασε και δεν ακούμπησε από τον ΑΠΟΕΛ, παρά το γεγονός ότι συνοδευόταν από ένα εξαιρετικό βιογραφικό. Για τις αποτυχημένες μεταγραφές τύπου «Στίλιτς» δεν μπορεί να πάει η ευθύνη στη διοίκηση για το γεγονός ότι πρόσφερε συμβόλαια μεγάλης χρονικής διάρκειας.

Οι διοικούντες του ΑΠΟΕΛ ελέγχονται όμως για τις υπόλοιπες αποτυχημένες μεταγραφές που εμπεριείχαν περισσότερο ρίσκο. Σε αυτές τις περιπτώσεις έπρεπε να προτείνονται συμβόλαια περιορισμένης χρονικής διάρκειας (για παράδειγμα 1+1 αντί για 2 ή 3 χρόνια κλειστό συμβόλαιο) για να μπορούσε να αποφευχθεί η καταβολή μεγάλης αποζημίωσης εάν δεν έβγαινε στον ΑΠΟΕΛ η μεταγραφή. Για παράδειγμα, αν ένας παίκτης αμφιβόλου αξίας είναι αμετακίνητος και επιμένει σε κλειστό διετές ενώ εσύ του προσφέρεις 1+1, τότε αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να του κλείσεις την πόρτα και να πας σε άλλη λύση, απλά τα πράγματα.

Το παιχνίδι των μάνατζερ και οι μεταγραφικές «πατάτες»

Ο ΑΠΟΕΛ αποτελεί τον ελκυστικότερο ποδοσφαιρικό προορισμό στην Κύπρο και αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η συμφωνία που έκανε ο Πρόδρομος Πετρίδης με Παραναένσε και Σάντος είναι στο σωστό δρόμο όμως δεν έχει αποφέρει ακόμα κάποιο ουσιαστικό όφελος στον ΑΠΟΕΛ. Η ομάδα της Λευκωσίας συνεχίζει να είναι εξαρτημένη (σε μεγάλο βαθμό) από 2-3 μεγαλομάνατζερ. Όταν έχεις τόσο στενή συνεργασία με κάποιους μάνατζερ, θα πάρεις μεν κάποιους καλούς παίκτες όμως ταυτόχρονα θα προσπαθήσουν να σου πλασάρουν και την «σκάρτη πραμάτια», κάτι το οποίο είδαμε να συμβαίνει πολλάκις τα τελευταία χρόνια.

Οι «γαλαζοκίτρινοι» πρέπει να αλλάξουν την πολιτική τους πάνω σε αυτό το θέμα και να έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους σε όλους τους μάνατζερ για να σταματήσει η εκμετάλλευση από κάποιους άλλους μάνατζερ και να μειωθούν οι πιθανότητες πραγματοποίησης μεταγραφικών «πατάτων».

Η επόμενη μέρα είναι δύσκολη όμως υπάρχει ελπίδα

Λένε ότι ο καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Ο Πρόδρομος Πετρίδης και οι συνεργάτες του καλούνται να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία, οικονομική και αγωνιστική, της ομάδας προκειμένου μην επαναληφθούν στο μέλλον ανάλογα λάθη.

Η υπάρχουσα κατάσταση είναι δύσκολη όμως ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΗ (μετά την πώληση του Σάλαϊ και με κάποιες πιθανές επιπρόσθετες οικονομικές συμφωνίες). Οι «γαλαζοκίτρινοι» πρέπει να δουν τον αποκλεισμό από την Αστάνα σαν μια καλή ευκαιρία για νοικοκύρεμα της ομάδας και της εταιρείας.

Πλέον, ο βασικός στόχος της ομάδας είναι η κατάκτηση του έβδομου συνεχόμενου πρωταθλήματος. Κατά την άποψη μου ΑΠΟΕΛ έχει ένα σοβαρό πλεονέκτημα έναντι των δυο βασικών συνδιεκδικητών του για τον τίτλο, λόγω της συμμετοχής της ΑΕΚ και του Απόλλωνα στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Ο ΑΠΟΕΛ πρέπει να ανασυνταχθεί άμεσα σε όλα τα επίπεδα και να βγει πιο ισχυρός από αυτή την κρίση.

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση

X