ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

Ο στόχος των 2.300 και οι συνέπειες

Οι πρωταθλητές μας για να έχουν καλύτερη συγκομιδή του χρόνου πρέπει να πάρουν περισσότερους από 2.300 βαθμούς.

Ο ΑΠΟΕΛ μπαίνει σε λίγες μέρες στην μάχη των προκριματικών του Champions League και ο στόχος των πρωταθλητών μας είναι ξεκάθαρος, είσοδος σε ομίλους Ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Μάλιστα αν επιτευχθεί ο στόχος αυτός πέραν από τα συνηθισμένα οφέλη θα έχει οφέλη και στην βαθμολογία της ομάδας στην UEFA.

Ως γνωστό η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία έχει συγκεκριμένο τρόπο κατάταξης των ομάδων βάσει των βαθμών στο σύστημα coefficient. Το σύστημα αυτό αλλάζει από του χρόνου και δεν αφήνει ανεπηρέαστο ούτε τον ΑΠΟΕΛ. Ουσιαστικά η σημαντικότερη αλλαγή που θα γίνει με την έναρξη της χρονιάς 2018-19 είναι ότι δεν θα επηρεάζουν πλέον οι βαθμοί της κάθε χώρας. Για να γίνουμε πιο κατανοητοί να αναφέρουμε ότι στις προηγούμενες χρονιές στην βαθμολογία της κάθε ομάδας μας προστίθετο και το 20% του συντελεστή της ομοσπονδίας της χώρας μας. Για παράδειγμα ο ΑΠΟΕΛ φέτος κέρδισε 1.100 πόντους λόγω του ότι η Κύπρος είχε στο σύνολο 5.500 βαθμούς για την σεζόν 16/17 και έτσι έφτασαν οι πρωταθλητές μας τους 11.100 βαθμούς. Από του χρόνου κάτι τέτοιο δεν θα υφίσταται αφού η UEFA αποφάσισε να αλλάξει το προηγούμενο σύστημα. Έτσι αν ο ΑΠΟΕΛ για παράδειγμα κάνει ακριβώς την ίδια πορεία φέτος με αυτή που έκανε πέρσι θα έχει μόνο 10.000 πόντους αφού δεν θα προστεθούν οι βαθμοί της χώρας.

Βέβαια αυτό που περιγράφω πιο πάνω δεν είναι ξεκάθαρο αν θα ευνοήσει ή όχι τον ΑΠΟΕΛ για τις επόμενες χρονιές αφού αυτό εξαρτάται από τις ομάδες που βρίσκονται από πάνω του και την βαθμολογία των χωρών τους. Η λογική λέει ότι αν οι «γαλαζοκίτρινοι» συνεχίσουν να κάνουν καλές πορείες στην Ευρώπη τότε θα προσπεράσουν ομάδες που χωρίς να κάνουν καλές πορείες βρίσκονται πιο πάνω τους απλά και μόνο λόγο της ψηλής βαθμολογίας της χώρας τους. Ωστόσο στην πράξη οι πρωταθλητές ελάχιστα επηρεάζονται αφού πάνω κάτω στις ίδιες θέσεις θα βρίσκονται.

Εν πάση περτιπώσει για να μην γίνουμε κουραστικοί με αριθμούς και θεωρίες θα αναφερθούμε απλά στο τι πρέπει να κάνουν οι πρωταθλητές μας για να μπούνε με καλύτερη βαθμολογία στις διοργανώσεις της UEFA. Η χρονιά που θα σταματήσει να μετρά στην βαθμολογία του ΑΠΟΕΛ από του χρόνου είναι αυτή του 2012-13. Εκείνη η χρονιά είναι και η χειρότερη των τελευταίων 5 χρόνων για τους «γαλαζοκίτρινους» αφού μάζεψαν μόλις 2.300 βαθμοί. Επομένως οι πρωταθλητές μας για να έχουν καλύτερη συγκομιδή του χρόνου πρέπει να πάρουν περισσότερους από 2.300 βαθμούς. Στην πράξη αυτό μεταφράζεται σε είσοδο σε ομίλους Ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Με την είσοδο σε όμιλο ο ΑΠΟΕΛ θα εξασφαλίσει το ελάχιστο δύο βαθμούς και από εκεί και πέρα θα χρειάζεται μόνο μια ισοπαλία (1.000 βαθμός) για να ξεπεράσει τους 2.300. Βέβαια όσες περισσότερες νίκες ή ισοπαλίες κάνει τότε τόσους περισσότερους βαθμούς θα παίρνει.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως αν ο ΑΠΟΕΛ θέλει να βελτιώσει την βαθμολογία του στην UEFA η είσοδος σε ομίλους Ευρωπαϊκής διοργάνωσης είναι επιβεβλημένη. Σε αντίθετη δε περίπτωση η βαθμολογία των πρωταθλητών μας θα μειωθεί αφού στο καλύτερο σενάριο (αποκλεισμός από τον 3ο προκριματικό και στη συνέχεια και από τα play-offs του Europa League) θα χάσουν 0.800 βαθμούς και στην χειρότερη (αποκλεισμός από τον 2ο προκριματικό) 1.300 βαθμούς.

Οι υπεύθυνοι της ομάδας το γνωρίζουν αυτό και θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους ο πρώτος στόχος της φετινής σεζόν να επιτευχθεί.

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση

X