ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Μακριά από λάθη του παρελθόντος

Μπορεί σήμερα να είναι αργία για όλη την Κύπρο και η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας και όχι μόνο να βρίσκονται στις παραλίες ωστόσο κάποιοι εργάζονται πυρετωδώς. Αναφερόμαστε στην επιτροπή προγραμματισμού του ΑΠΟΕΛ και τον Χουάνχο Λορένθο.

Ανήμερα του κατακλυσμού αυτοί δέχονται κατακλυσμό από προτάσεις που έρχονται από μάνατζερ που προσπαθούν να βρουν την επόμενη ποδοσφαιρική στέγη για τους πελάτες τους. Βέβαια ο Λορένθο συνεχίζει το σκάουτινγκ ενώ έχει ήδη εντοπίσει υποψήφιους στόχους για να στελεχώσουν την ομάδα και για του χρόνου. Παρόλα αυτά οι «γαλαζοκίτρινοι» είναι διπλά και τριπλά προσεχτικοί με τους ποδοσφαιριστές που έχουν βάλει στο στόχαστρο καθώς θέλουν να μείνουν μακριά από λάθη του παρελθόντος.

Είναι γεγονός ότι ο μεταγραφικός σχεδιασμός του ΑΠΟΕΛ τα τελευταία δύο χρόνια ήταν τραγικός. Ελάχιστοι από τους ποδοσφαιριστές που ήρθαν κατάφεραν να στεριώσουν στην ομάδα ενώ ακόμη λιγότεροι είναι αυτοί που πρόσφεραν. Βρίσκοντας τους αριθμούς με τους ποδοσφαιριστές που ήρθαν στις 4 τελευταίες μεταγραφικές περιόδους και κοιτώντας ποιοι έμειναν στην ομάδα αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος το πόσο κακός ήταν ο μεταγραφικός σχεδιασμός των τελευταίων δύο σεζόν.

Ξεκινώντας από το καλοκαίρι του 2015 βλέπουμε ότι ήρθαν στην ομάδα συνολικά 10 ποδοσφαιριστές. Συγκεκριμένα την περίοδο αυτή ήρθαν στην ομάδα οι: Λεάλ, Τσόκο, Βάντερ, Πιατκόφσκι, Βάτερμαν, Κοδίνα, Στίλιτς, Καβενάγκι, Μακρίδης και Αστίθ. Από αυτούς στην ομάδα παραμένουν μόνο δύο ο Βάτερμαν και ο Βάντερ την στιγμή που μόνο ο Ολλανδός είναι σίγουρο ότι θα βρίσκεται και με την έναρξη της νέας σεζόν στην ομάδα.

Ακολούθως τον Ιανουάριο του 2016 με τον Τιμούρ Κετσπάγια στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ οι «γαλαζοκίτρινοι» έκαναν σχετικά πετυχημένο προγραμματισμό. Τότε ήρθαν στην ομάδα οι: Γιαννιώτας, Μιλάνοφ, Μερκής και Εστρέλα. Όλοι εκτός από τον Εστρέλα βοήθησαν πολύ την ομάδα να κατακτήσει το πρωτάθλημα την προηγούμενη σεζόν αλλά και αυτήν. Από αυτούς έμειναν ο Μιλάνοφ και ο Μερκής αφού ο Εστρέλα δεν βοήθησε καθόλου ενώ του Γιαννιώτα έληξε ο δανεισμός του.

Στη συνέχεια είχαμε ξανά ένα από τους χειρότερους μεταγραφικούς σχεδιασμούς του ΑΠΟΕΛ τα τελευταία χρόνια. Το περασμένο καλοκαίρι ήρθαν στους πρωταθλητές 7 ποδοσφαιριστές χωρίς να μετράμε τον Καρλίτος που παραχωρήθηκε πριν ξεκινήσει η σεζόν και τον Γιάννη Γιαννιώτα του οποίου ο δανεισμός ανανεώθηκε για ένα χρόνο. Συγκεκριμένα αποκτήθηκαν οι: Ντε Καμάργκο, Χριστοφόρου*, Ορλάντι, Μπρεσσάν, Λάγο, Λάτσι και Μπερτόλιο. Από αυτούς διατηρούνται ακόμη στο ρόστερ της ομάδας μόνο 4 ενώ οι άλλοι τρεις αποχώρησαν τον Γενάρη. Ωστόσο ακόμη και από αυτούς του τέσσερις οι τρεις δεν έχουν καθόλου βέβαιη την θέση τους στο ρόστερ της επόμενης χρονιάς. Ουσιαστικά ως επιτυχημένη μεταγραφή θεωρείται μόνο αυτή του Ρομπέρτο Λάγο που κατάφερε να πάρει φανέλα βασικού στο αριστερό άκρο της άμυνας.

Τελειώνουμε με τον Ιανουάριο του 2017 όπου ήταν και πάλι απελπιστικός. Οι «γαλαζοκίτρινοι» απόκτησαν ξανά τέσσερις ποδοσφαιριστές ωστόσο κανένας δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα. Στην ομάδα ήρθαν οι: Μπαράλ, Κάνιας, Γιαμπερέ και Εμπεσίλιο. Οι πρώτοι τρεις έχουν ήδη αποχωρήσει ενώ ο Εμπεσίλιο δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής για την θέση του.

Συνολικά λοιπόν ο ΑΠΟΕΛ σε 4 μεταγραφικές περιόδους απόκτησε 25 ποδοσφαιριστές, ένα ολόκληρο ρόστερ δηλαδή. Το τραγικό της όλης υπόθεσης είναι ότι από όλους αυτούς τους ποδοσφαιριστές στην ομάδα υπάρχουν μόνο οι 9! Μάλιστα από τους 9 μόνο οι 4 (Βάτερμαν, Μιλάνοφ, Μερκής και Λάγο) έχουν σημαντική συνεισφορά στις επιτυχίες του ΑΠΟΕΛ τα τελευταία χρόνια ενώ οι άλλοι πέντε (Βάντερ, Ντε Καμάργκο, Εμπεσίλιο, Μπερτόλιο και Χριστοφόρου*) δεν έχουν εξαφαλισμένη θέση στο ρόστερ της νέας χρονιάς.

Είναι λοιπόν αντιληπτό ότι το ποσοστό επιτυχίας του ΑΠΟΕΛ στις τελευταίες τέσσερις μεταγραφικές περιόδους είναι μικρότερο του 20 τοις εκατό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ομάδα να βασίζεται στον κορμό των περασμένων χρόνων που όλο και μεγαλώνει ηλικιακά. Αν οι «γαλαζοκίτρινοι» θέλουν να έχουν βάσιμες ελπίδες πρόκρισης σε Ευρωπαϊκούς ομίλους τα ποσοστό αυτό πρέπει να αλλάξει. Η αρχή έγινε με τους Ρουέδα, Ποτέ και Ρομό ενώ κοντά είναι και ο Σόουζα, μένει να δούμε τι θα καταφέρουν να προσφέρουν αυτοί αλλά και όσοι άλλοι θα έρθουν.

*Του Κύπρου Χριστοφόρου έχει λήξει ο δανεισμός του από τον Άρη με τον ΑΠΟΕΛ να έχει οψιόν αγοράς.

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση