ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ανόρθωση: Προπονητής στην γειτονιά των αγγέλων

Η πρώτη ημέρα του 2018 άφησε την οικογένεια της Ανόρθωσης αλλά και του κυπριακού ποδοσφαίρου φτωχότερη

Το ξημέρωμα της πρώτης Ιανουαρίου 2018 δεν ήταν ομαλό για τους φίλους της Ανόρθωσης και του κυπριακού ποδοσφαίρου μιας και η πληροφορία για την απώλεια του Ντούσαν Μιτόσεβιτς, ταρακούνησε για τα καλά. Ο Σέρβος χαρακτηρίστηκε και όχι άδικα ως «προπονητής των τίτλων» μιας και ήταν αυτός που ανέβασε την Ανόρθωση στην ελίτ του κυπριακού ποδοσφαίρου, καθοδηγώντας μια ομάδα που κατέγραψε ρεκόρ που υπάρχουν ακόμα και σήμερα, ενώ κτύπησε δις την πόρτα των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

 

Η κίνηση ματ του Κίκη Κωνσταντίνου το 1997

Η κάθοδος του Ντούσαν Μιτόσεβιτς στην Κύπρο έγινε το 1996 όταν ο τότε πρόεδρος Κίκης Κωνσταντίνου, εμπιστεύτηκε τον πρώην ποδοσφαιριστή του Ηρακλή Θεσαλλονίκης για να φέρει το δεύτερο πρωτάθλημα στην προσφυγιά. Ο Σίνισα Γκόγκιτς πλαισιώθηκε από τους Σάσα Γιοβάνοβιτς, Άρσεν και Βέσκο Μιχαϊλοβιτς και μαζί με τους Παναγιώτη Νεοκλέους και Βάσο Μελαναρκίτη, τράβηξαν κουπί στο σκοράρισμα κατακτώντας το πολυπόθητο τρόπαιο με δεκατρείς βαθμούς διαφορά από τον Απόλλων.

Η επιτυχία άνοιξε την όρεξη με τον Ντούσαν Μιτόσεβιτς να ενισχύεται με τον Μπόμπαν Κρισμάρεβιτς, τον ταλαντούχο Γιαννάκη Οκκά, τον άνθρωπο για όλες τις δουλειές Γιώτη Εγκωμίτη τον έμπειρο Πάμπη Ανδρέου και το εργαλείο Βλάνταν Τόμιτς. Η Ανόρθωση της χρονιάς εκείνης χαρακτηρίστηκε ως «ντριμ τιμ» και ήταν η αποθέωση του όρου «ομάδας» έχοντας ως προτέρημα την γρανιτένια της άμυνας. Η υπέρβαση ήρθε στο κύπελλο εκεί όπου οι Κρισμάρεβιτς, Οκκάς και Λουκά σκόραραν απέναντι στον Απόλλων χαρίζοντας στην ομάδα τους το δεύτερο νταμπλ της ιστορίας της και πρώτο μετά το 1962.

Ο πιο δραματικός τίτλος της χρυσής εποχής με τον Σέρβο τεχνικό στον πάγκο της ομάδας της Αμμοχώστου ήταν αυτός της διετίας 1998-1999. Η πανίσχυρη γραμμή κρούσης βρήκε δίκτυα και στους 26 αγώνες της χρονιάς ενώ μόλις δύο φορές έμεινε κάτω από τα δύο γκολ. Τα δε 93 γκολ σε 25 αγώνες, εάν εξαιρεθεί ο διακοπέντας αγώνας με τον ΑΠΟΕΛ, αποτελούν ρεκόρ πρωταθλήματος όλων των εποχών. Το στοιχείο αυτό ήταν και που έκανε τη διαφορά στην ισοβαθμία με την Ομόνοια στους 67 βαθμούς με το τέλος του μαραθωνίου καθώς η Ανόρθωση είχε συντελεστή τερμάτων +67 και η ομάδα της Λευκωσίας +56.

Ούτε η αποχώρηση του Βέσκο Μιχαϊλοβιτς ήταν ικανή να διασπάσει την αυτοκρατορία της Ανόρθωσης η οποία κατάφερε να επεκτείνει την κυριαρχία της και τέταρτη σεζόν. Ο Μάικ Ομπίκου φόρεσε για δεύτερη φορά στην καριέρα του τα κυανόλευκα, ο Ζόραν Μιλίνκοβιτς ήρθε από τη γερμανική Χάνσα Ρόστοκ ενώ από το ντόπιο παζάρι επλέγηκε ο γκολτζής Μάριος Νεφύτου. Η καλή ημέρα φάνηκε από την πρώτη αγωνιστική με την Ανόρθωση να επικρατεί με 5-3 της Ομόνοιας στο Τσίρειο, κατακτώντας εν τέλει ξανά το πρωτάθλημα από το «τριφύλλι» με έξι βαθμούς διαφορά και δύο στροφές πριν το φινάλε.

 

Ο Σέρβος «τσάρος»

Λάτρης της πειθαρχίας ήταν ο Ντούσαν Μιτόσεβιτς με τα περιστατικά στις προπονήσεις αλλά και στους επίσημους αγώνες να μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Χαρακτηριστικός ήταν ο τρόπος αντιμετώπισής του προς τον νεαρό και ελπιδοφόρο Γιαννάκη Οκκά ο οποίος στο ευρωπαϊκό του ντεμπούτο με τη φανέλα της Ανόρθωσης, έστρεψε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας σκοράροντας δις απέναντι στη Βαλέτα Μάλτας. Ο Κύπριος επιθετικός έγινε δεκτός με φωνές και παρατηρήσεις στην προπόνηση που ακολούθησε του αγώνα με τον Σέρβο τεχνικό να μην του επιτρέπει να εφησυχαστεί και να τον κρατά σε εγρήγορση.

Ένα άλλο περιστατικό που δικαιώνει το προσωνύμιο «τσάρος» του Ντούσαν Μιτόσεβιτς ήταν η αντίδρασή του σε αγώνα της Ανόρθωσης με την ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς ο οποίος στο ημίχρονο ήταν στο επιβλητικό 5-0. Εν τέλει το παιχνίδι έληξε με σκορ 5-1, με τον προπονητή της «Μεγάλης Κυρίας» να ζητά από τον πρόεδρο Κίκη Κωνσταντίνου, την επιβολή προστίμου ύψους 200 λιρών σε κάθε ποδοσφαιριστή για την απαράδεκτη εικόνα στο δεύτερο ημίχρονο.

 

Το έντονο φλερτ με τα «αστέρια» του Τσάμπιονς Λιγκ

Η Ανόρθωση του Ντούσαν Μιτόσεβιτς ήταν η πρώτη κυπριακή ομάδα που έφτασε μια ανάσα από την είσοδο στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και μάλιστα δις. Η πρώτη ευκαιρία παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 1997 με τη «Μεγάλη Κυρία» να αποκλείει την λιθουανική Κάουνας και να βρίσκει σαν εμπόδιο τη βελγική Λιρς. Στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» οι Οκκάς και Μιχαϊλοβιτς έβαλαν βάσεις πρόκρισης με τους κυανόλευκους να επικρατούν με 2-0 ωστόσο η απειρία και η εχθρική διαιτησία στοίχισαν στον επαναληπτικό ο οποίος έληξε με 3-0 υπέρ των πρωταθλητών Βελγίου.

Ένα χρόνο αργότερα η αρμάδα του Ντούσαν Μιτόσεβιτς ήταν ξανά συνεπής στο ραντεβού της με την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, με την μαλτέζικη Βαλέτα να έχει την... ατυχία να βρεθεί στο μονοπάτι των τότε πρωταθλητών Κύπρου. Με συνολικό σκορ 8-0 και μια επιβλητικά εξάρα στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», η Ανόρθωση προκρίθηκε και κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό Πειραιώς.

Παρά τη μέτρια εμφάνιση στο ΟΑΚΑ η ομάδα της Αμμοχώστου ηττήθηκε με το στενό και ρευστό 2-1, μεταφέροντας την αγωνία στην Κύπρο. Στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα της 27ης Αυγούστου 1998 ήταν σαρωτική παίρνοντας προβάδισμα πρόκρισης με 1-0, ωστόσο στην επανάληψη επήλθε μια ανεξήγητη κατάρρευση που έφερε την ήττα με 2-4 και τον αποκλεισμό.

ΑΝΟΡΘΩΣΗ: Τελευταία Ενημέρωση