ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

Νέα αρχή, βγαλμένη από το ένδοξο παρελθόν της

Η Ανόρθωση γύρισε σελίδα στα διοικητικά της πράγματα μετά τη συνέλευση της 17ης Ιανουαρίου, με τον Ανδρέα Παντελή να επιστρέφει στην προεδρία. Μια νέα αρχή με… άρωμα από το ένδοξο παρελθόν και με τον κόσμο να ελπίζει σε ανάλογο μέλλον. Για να φτάσουμε σε αυτή την εξέλιξη, ο σύλλογος της Αμμοχώστου πέρασε μια μακρά περίοδο συζητήσεων, εσωτερικών ερίδων που ζητούμενο είναι να μην αφήσουν τα σημάδια τους στη συνέχεια.

Στις 30 Νοεμβρίου, ο Χρίστος Πουλλαϊδης κοινοποιεί γραπτώς την αμετάκλητη παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας «Ανόρθωσις Ποδόσφαιρο Λτδ». Η ενέργεια αυτή πιάνει αρκετούς απροετοίμαστους, μιας και από το 2013 μέχρι το καλοκαίρι του 2016 ο Χρίστος Πουλλαϊδης ήταν ο ισχυρός άνδρας του σωματείου και μεγαλομέτοχος της εταιρείας, με κάθε κίνηση να έχει την υπογραφή του.

Τις επόμενες ημέρες απασχόλησε ο τρόπος διαχείρισης του πληρεξούσιου δικαιώματος ψήφου που εκχωρήθηκε από τον μεγαλομέτοχο στο σωματείο. Από τις 30/11 μέχρι τις 21/12, υπήρξαν συζητήσεις για το κατά πόσο ο σύλλογος θα το αποδεχόταν, με την έκτακτη γενική συνέλευση στις 21 Δεκεμβρίου να αποφασίζει τη μη αποδοχή. Σημαντικός λόγος ήταν η αδυναμία να επωμιστεί το σωματείο το έλλειμα της φετινής χρονιάς, που ανέρχεται σε 1.2 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα καταρτίζεται οδικός χάρτης για διαβουλεύσεις με εταιρεία και Πουλλαΐδη, ώστε να διαφανεί κατά πόσο η εταιρεία θα ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της, μη αποκλειούμενης και της καταγγελίας της συμφωνίας διαχείρισης.

Στο διάστημα αυτό στο «στρατόπεδο» της εταιρίας, παραιτήθηκαν όλοι οι συμβούλοι πέραν του αντιπροέδρου Θέμη Βιολάρη. Συγκαλείται έτσι έκτακτη εκλογική συνέλευση για τις 29/12 αλλά η έλλειψη υποψηφιοτήτων οδήγησε σε μετάθεση στις 5/1.

Ο Χρήστος Πουλλαΐδης στις 27/12 με γραπτή του δήλωση, αναφέρει πως είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει δωρεάν (υπό προϋποθέσεις) το 21% των μετοχών του, κάτι που θα καταστήσει τον σύλλογο μεγαλομέτοχο.Τρεις ημέρες μετά, σύλλογος και Πουλλαΐδης φτάνουν σε προφορική συμφωνία.

Ούτε στις 5/1 υποβλήθηκαν υποψηφιότητες για την προεδρία της εταιρίας και έτσι υπήρξε νέα αναβολή. Σε συνεδρίαση του, το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου αποφασίζει τον ορισμό επιτροπής για εντατικοποίηση των επαφών για εύρεση λύσης. Η δεύτερη εβδομάδα του χρόνου χαρακτηρίστηκε από διαβουλεύσεις με κορύφωση την Παρασκευή στην έκτακτη Γ.Σ του συλλόγου. Οι τρεις επιλογές στον ορίζοντα ήταν ο Ανδρέας Παντελή (εάν δεν υπήρχε ανθυποψήφιος), η κίνηση νέων παραγόντων και ο Θέμης Βιολάρης.

Στις 13 Ιανουαρίου συγκαλείται νέα συνέλευση του σωματείου, με τα πιο πάνω σενάρια να μην επαληθεύονται. Αντ’ αυτού ο Χαράλαμπος Μανώλη διαβάζει επιστολή του Ανδρέα Παντελή, κοινοποιώντας ενδιαφέρον για την επίμαχη θέση, θέτοντας ορισμένες προϋποθέσεις. Το Σαββατοκυρίακο που ακολουθεί γίνονται επαφές μεταξύ επιτροπής και του ενδιαφερόμενου με στόχο τη διαμόρφωση πρότασης που θα παρουσιαστεί στα μέλη στις 17 Ιανουαρίου.

Την κρίσιμη Τρίτη, ομιλεί πρώτος ο Χρίστος Πουλλαϊδης που προβαίνει σε αναγνώριση λαθών της τετραετίας, καλώντας σε ενότητα. Το λόγο παίρνει ο Ανδρέας Παντελή ο οποίος αναφέρει ότι η ανάκαμψη του σωματείου είναι συνδεδεμένη με τις επιτυχίες στο γήπεδο. Τελευταίος αλλά όχι έσχατως μιλά ο επίτιμος πρόεδρος του σωματείου Κίκης Κωνσταντίνου, ο οποίος καλεί τα μέλη που στηρίζουν την μοναδική υποψηφιότητα, να σηκώσουν το χέρι.

Ο Ανδρέας Παντελή κέρδισε την αναγνώριση από την πλειονότητα των μελών, μιας και μόνο μία ήταν η αρνητική ψήφος, ενώ μικρό ήταν και το ποσοστό αποχής.

Επιτέλους, κουβέντα για ποδόσφαιρο

Δεν είμαι εξ εκείνων που το έχω να ενθουσιάζομαι εύκολα και να μου αρκεί κάτι που θα ακούσω για να σιγουρευτώ πως τα πράγματα αλλάζουν, με την επιστροφή Παντελή στην προεδρία της ποδοσφαιρικής Ανόρθωσης να μην αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Δεν υπάρχουν «μάγοι» που έτσι απλά μπορούν να μεταμορφώσουν ομάδες, ούτε θα βρέξει χρήμα από τον ουρανό επειδή ο Ανδρέας Παντελή είναι ξανά στα διοικητικά πράγματα.

Αντίθετα, έχει πολύ μεγάλη σημασία να διευκρινίζεται πως η κατάσταση στο οικονομικό είναι ιδιαίτερα δύσκολη με τις υποχρεώσεις να τρέχουν, ενώ για τις δυσκολίες στο αγωνιστικό η βαθμολογία μιλά από μόνη της. Δεν είναι 2004-2008 τώρα που στο συμβούλιο ήταν ένα σωροί οικονομικοί παράγοντες μαζεμένοι, ενώ οι διαφορές στην οικονομία του τόπου φαίνονται από ένα απλό έλεγχο της τσέπης μας. Όμως υπάρχει ένα στοιχείο, που ναι μεν (θα έπρεπε να) θεωρείται αυτονόητο αλλά, όπως και σε όλα στη ζωή, πρέπει να το χάσεις για να το εκτιμήσεις.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή που έφερε ο Ανδρέας Παντελή με το που πήρε το χρίσμα, ήταν η μετατόπιση του ενδιαφέροντος κατευθείαν στο αγωνιστικό κομμάτι. Η πρώτη του κίνηση ήταν να επισκεφθεί τα αποδυτήρια να μιλήσει με τους παίκτες και να συνεννοηθεί με τον προπονητή για το πώς θα προχωρήσει η ομάδα. Στις δηλώσεις του αναγνώρισε τις δυσκολίες στο οικονομικό, ζητώντας τη στήριξη όλων, όμως προσπέρασε γρήγορα και το συνέδεσε με το αγωνιστικό αφού οι νίκες και οι καλές πορείες θα φέρουν περισσότερο κόσμο κοντά άρα και περισσότερα έσοδα.

Τυπικά πράγματα, απλά και καθημερινά. Πλην όμως, ακούγονται σαν μουσική στα αυτιά του Ανορθωσιάτη όλα αυτά. Γιατί είχε φτάσει στο απροχώρητο η κατάσταση με τις συνελεύσεις πότε εταιρείας και πότε σωματείου, τα πληρεξούσια, τις μετοχές, τα ποσοστά, τις συνομιλίες μέσω skype και τα Σάββατα να βλέπει την ομάδα του και να πονά η ψυχή του. Χαριτολογώντας, θα λέγαμε πως έφτασε ο κόσμος στο σημείο να φωνάζει «γκολ» μόνο κατά την ανακοίνωση του οικονομικού ισολογισμού!

Ναι, το οικονομικό είναι πάρα πολύ σημαντικό σε μια ομάδα και από εκεί καθορίζονται πολλά για τη μοίρα της. Όμως όταν μιλάμε για ποδοσφαιρικές ομάδες, το να αποδίδουν όπως πρέπει στα γήπεδα είναι αυτονόητο πως θα είναι το πρωτεύον. Ο Χρήστος Πουλλαΐδης, μέχρι και στο παρά ένα, έκανε δηλώσεις για οικονομική εξυγίανση που προηγείται του αγωνιστικού μέρους. Ο κόσμος τα διάβαζε αυτά και ήθελε να χτυπήσει το κεφάλι του στον τοίχο.

Για να μην το πλατιάζουμε και πολύ, ο Παντελή από την πρώτη στιγμή που είχε αναλάβει το 2004, έδωσε προτεραιότητα στο αγωνιστικό μέρος, άλλαξε πλήρως το ρόστερ εκείνο το Καλοκαίρι και κατέκτησε πρωτάθλημα. Πέτυχε πολλά στο γήπεδο η Ανόρθωση επί των ημερών του και εκεί απέκτησε και το λαϊκό έρεισμα που φαίνεται και στην επιστροφή του. Ξέρει από ποδόσφαιρο και αυτό γεννά ελπίδες στον κόσμο για κάτι καλύτερο. Ο κ. Πουλλαΐδης την ομάδα τη βοήθησε, όμως από μπάλα δεν ήξερε και για αυτό δεν κατάφερε να πετύχει. Μερικές φορές είναι τόσο απλό.

Των ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΟΦΗ & ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ (δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή της Κυριακής)

ΑΝΟΡΘΩΣΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X