ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΑΕΛ: «Το μέτρο αποτυγχάνει να λάβει υπόψη την νοοτροπία και ιδιοσυγκρασία των Κύπριων φιλάθλων»

Επίσημη τοποθέτηση για μητρώο φιλάθλων από το Δ.Σ. του Σωματείου της Λεμεσού

24sports team

24sports team

info@24sports.com.cy

Το Δ.Σ. της ΑΕΛ με επίσημη μακροσκελή ανακοίνωσή του τοποθετήθηκε με σκεπτικισμό κατά του μέτρου της κάρτας φιλάθλου, καθώς όπως θεωρεί δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των οπαδών στην Κύπρο και δεν καταπολεμά τη βία στα γήπεδα. Παραθέτει ακόμη τις δικές του προτάσεις για λύση του προβλήματος που ακουμπούν ευρύτερα την Παιδεία του τόπου και ζητά από τον ΚΟΑ και το κράτος να επαναξιολογήσει το μέτρο.

Αναλυτικά:

Λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος, τοποθετούμαστε δημόσια και επίσημα εκφράζοντας τους προβληματισμούς μας για την εφαρμογή του Μητρώου Φιλάθλων στους αγωνιστικούς χώρους, αρχής γενομένης της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

Αδιαμφισβήτητα τασσόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή βίας, από όπου αυτή και εάν προέρχεται, ανεξαρτήτως χρώματος, ιδιότητας και/ή χώρου. Η έξαρση της βίας στην κοινωνία γενικότερα, δεν ήταν δυνατό να αφήσει ανεπηρέαστους και ανέπαφους τους αγωνιστικούς χώρους, ως χώρους συνάθροισης πολλών ατόμων/φιλάθλων, ανταλλαγής ιδεών, αθλητικών ιδεωδών και έκφρασης απόψεων. Άλλωστε συνιστά κοινή παραδοχή ότι τα γήπεδα, αποτελούν μικρογραφία της ίδιας της κοινωνίας.

Η «καταπολέμηση» και «πάταξη» της βίας, εντούτοις, κατά την ταπεινή μας θέση, δεν εξυπηρετείται με την εξάλειψη από τους αγωνιστικούς χώρους της μεγαλύτερης μάζας των φιλάθλων, οι οποίοι εκφράζουν τις ανησυχίες και προβληματισμούς τους αναφορικά με την εφαρμογή του σχετικού μέτρου. Η ήδη μειωμένη προσέλευση φιλάθλων στους αγωνιστικούς χώρους τα τελευταία χρόνια, με την εφαρμογή του πιο πάνω μέτρου, θεωρούμε ότι θα αυξηθεί δραματικά, με αποτέλεσμα το σύνολο των Σωματείων, να επηρεαστούν σε τεράστιο βαθμό. Τρανή απόδειξη συνιστά σήμερα, λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος, η μειωμένη ανταπόκριση του φίλαθλου κοινού στο να καταστούν μέρος του μητρώου φιλάθλων. Είναι εμφανές ότι το «μέτρο» δεν θα διώξει από τα γήπεδα μόνο τους «παραβάτες» αλλά και όλους εκείνους τους αγνούς φιλάθλους που εκφράζουν τις ανησυχίες και ανασφάλειες τους να καταστούν μέρος του εν λόγω μέτρου και συστήματος.

Με κάθε σεβασμό στους Νόμους του Κράτους, θεωρούμε ότι το μέτρο, αποτυγχάνει να λάβει υπόψη του, την νοοτροπία και ιδιοσυγκρασία των Κύπριων φιλάθλων καθώς και τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της πλειοψηφίας των γηπέδων οι οποίες σε μεγάλο βαθμό δεν μπορούν να στηρίξουν μέτρα εποπτείας και επιτήρησης ελλείψει των αναγκαίων υποδομών.

Περαιτέρω, παραγνωρίζεται το γεγονός ότι δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο που επηρεάζεται άμεσα με την εφαρμογή του μέτρου. Και άλλα τμήματα που αποτελούν ενδεχομένως και την ραχοκοκαλιά των Σωματείων θα επηρεαστούν στον ίδιο και μεγαλύτερο βαθμό αφ’ ης στιγμής η ανάγκη έκδοσης της εν λόγω Κάρτας θα αφήσει τους φιλάθλους εκτός των αγωνιστικών χώρων, αμέτοχους, απαθείς και σίγουρα μακριά από τα αθλητικά ιδεώδη και δρώμενα, που τουλάχιστον το Αθλητικό Σωματείο μας υπηρετεί πιστά από το έτος ίδρυσης του.

Στον αγώνα για την καταπολέμηση της όποιας βίας, το δραστικότερο κατά την θέση μας μέτρο είναι αυτό της πρόληψης και όχι της καταστολής. Σε σχολεία με ελλιπείς έως ανύπαρκτες αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές, με τον αθλητισμό να παραπαίει σε όλα τα επίπεδα, με την ανεργία να βρίσκεται στα ύψη και τους νέους να αναζητούν εργασία εκτός συνόρων, θεωρούμε άκαιρο και άτοπο να ασχολείται ένα ολόκληρο Κράτος με την εφαρμογή ενός μέτρου που σε άλλες έννομες τάξεις δοκιμάστηκε και απέτυχε.

Καλούμε τον ΚΟΑ, την Βουλή και το Κράτος γενικότερα, να επαναξιολογήσουν την υλοποίηση του μέτρου αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες της μεγαλύτερης μερίδας των Κύπριων φιλάθλων η οποία προτίθεται να παρακολουθεί αμέτοχη και εκτός γηπέδων τους αγώνες. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτοσκοπός του ΚΟΑ και του Κράτους, δεν είναι η «δίωξη» από τα γήπεδα των αγνών φιλάθλων αλλά η απομάκρυνση φαινομένων βίας.

Ευελπιστούμε, να αποτελέσει η παρούσα έκφραση ανησυχίας μας, την απαρχή εποικοδομητικού διαλόγου με το σύνολο των Σωματείων, οργανωμένων συνόλων, παραγόντων και εμπλεκομένων με τρόπο ώστε να εξευρεθεί η χρυσή τομή στην πραγματική πάταξη της βίας με ταυτόχρονη παραμονή των φιλάθλων στους αγωνιστικούς χώρους.

Καταλήγοντας, απευθύνουμε περαιτέρω κάλεσμα στον κόσμο της Α.Ε.Λ. να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τα Τμήματα του Σωματείου μας μένοντας κοντά στην Α.Ε.Λ, με την εγγραφή του ως Μέλους της και με την έκδοση εισιτηρίων διαρκείας σε κάθε τμήμα της ανεξαρτήτου της έκδοσης ή όχι κάρτας φιλάθλου.

Δ.Σ. Αθλητικής Ένωσης Λεμεσού

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση

X