ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΑΕΛ: Τα γενέθλια του «Λέοντα» - Ο κόσμος και η ιστορία

Μεγάλη μέρα σήμερα για τους απανταχού «Λέοντες», τη Λεμεσό αλλά και τον Κυπριακό αθλητισμό γενικότερα

Μεγάλη μέρα σήμερα για τους απανταχού «Λέοντες», τη Λεμεσό αλλά και τον Κυπριακό αθλητισμό γενικότερα. Η ΑΕΛ σήμερα έχει γενέθλια και γίνεται 87 ετών. Πέρασαν 87 ολόκληρα χρόνια από τότε που μια παρέα οραματίστηκε την ίδρυση ενός αθλητικού σωματείου στη Λεμεσό που θα έμενε για πάντα αγνό και πιστό στο στόχο του.

Η ΑΕΛ ήταν είναι και θα είναι ένα από τα πιο πετυχημένα σωματεία στην Κύπρο. Ένα σωματείο με διακρίσεις σε πολλούς τομείς, με πρωταθλήματα, κύπελλα, τίτλους γενικότερα σε πολλά αθλήματα, με διακρίσεις στην Ευρώπη και πολλά ακόμη. Όμως η ΑΕΛ δεν είναι μόνο αυτά.

Σίγουρα το σωματείο πέρασε από πολλές μπόρες, από πολλές τρικυμίες, έφτασε ένα βήμα πριν το τέλος όμως κανείς δεν το έβαλε κάτω και το πάλεψε. Ο κόσμος της ΑΕΛ έκανε πάντα πράξη το γνωστό σύνθημα «ΑΕΛ στα εύκολα, ΑΕΛΑΡΑ στα δύσκολα». Και όταν γράφεις τις πιο πάνω έξι λέξεις αναπόφευκτα το μυαλό πηγαίνει στο 1996.

Τότε που για μια στιγμή φάνηκε πως ο κόσμος έφευγε. Όμως τα πράγματα δεν έγιναν έτσι. Αντίθετα και εκεί που όλα έδειχναν στραβά ο κόσμος συσπειρώθηκε και οι φίλοι της ΑΕΛ ήταν εκεί πιο δυνατοί. Έγιναν ένα με τους ποδοσφαιριστές και όλους όσους αποτελούσαν την τότε ΑΕΛ και σαν μια γροθιά ανέβασα και πάλι ψηλά την ΑΕΛ.

Είναι κάποια πράγματα που υπάρχουν στο DNA της κάθε ομάδας. Και στην ΑΕΛ το DNA της γράφει «Κόσμος». Αυτός είναι το νούμερο ένα στην ΑΕΛ. Αυτός καθορίζει τη πορεία, αυτός χαίρεται, αυτός λυπάται, αυτός γελά, αυτός δακρύζει. Σήμερα η ΑΕΛ γίνεται 87 ετών και για να φτάσει εδώ που έφτασε ο κόσμος της την οδήγησε.

 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΕΛ

Η ιστορία άρχισε να γράφεται ένα φθινοπωρινό απόγευμα, στις 4 Οκτωβρίου του 1930. Μια μεγάλη παρέα αθλητών και παραγόντων Λεμεσού, αφού ένιωθαν την έντονη ανάγκη της δημιουργίας ενός μεγάλου καθαρά αθλητικού σωματείου, συναντήθηκαν στο ζαχαροπλαστείο Άγιος Γεώργιος στην οδό Αγίου Ανδρέου πήραν την ιστορική απόφαση, Αποφάσισαν τη σύσταση της ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ που άλλαξε τα αθλητικά δρώμενα του τόπου και η ΑΕΛ εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο αθλητικό σωματείο της Κύπρου.

«Η ΑΕΛ είναι αθλητικό σωματείο. Όχι πολιτική στον αθλητισμό. Μη διαχωρίζετε τους αθλητές από τις πολιτικές τους αντιλήψεις. Οι αθλητές σε οποιαδήποτε φυλή, χώρα, θρήσκευμα ή πολιτική ιδεολογία και αν ανήκουν, είναι πάντα φίλοι και αδερφοί», ήταν το μήνυμα του Νίκου Σολομωνίδη, που παραμένει αναλλοίωτο από όλες τις Διοικήσεις της ΑΕΛ, στο πέρασμα των χρόνων.

Το όνομα Αθλητική Ένωσης Λεμεσού (ΑΕΛ) ήταν έμπνευση του τότε διευθυντή του κτηματολογίου Δημήτρη Τσιέπη.

Οι πρώτες ταυτότητες μελών της ΑΕΛ είχαν αρχίσει να εκδίδονται από την 1η Ιουλίου 1930 και η πρώτη ταυτότητα που εκδόθηκε (αρ. μητρώου 1) την κατέχει ο πρώτος τερματοφύλακας της ΑΕΛ, ο αείμνηστος Γεώργιος Κωνσταντίνου Πλατσιάρας. Η ΑΕΛ είναι ένα από τα οκτώ ιδρυτικά μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (1934).

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΛ αποτελούσαν εξέχουσες προσωπικότητες της Λεμεσιανής κοινωνίας: Κρίτων Τορναρίτης (διακεκριμένος δικηγόρος και αργότερα πρώτος Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας), Λεύκιος Ζήνων, Γιάννης Παρέας, Γιάγκος Αραούζος, Νίκος Σολωμονίδης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Σταύρος Πίττας.

Άλλοι πρωτεργάτες ήταν οι Μάριος Μαληκκίδης, Γιάγκος Λιμνατίτης, Πάρης Πιερής, Παναγιώτης Μαύρος, Γεώργιος Πλατσιάρας και ο Αγγλος Marten Williamson. Από την αρχή της ίδρυσης της η ΑΕΛ, θεμελιώθηκε πάνω σε υγιείς αρχές: Αθλητικό πνεύμα και αγάπη για το σωματείο μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που η ΑΕΛ αγκαλιάστηκε αμέσως από όλα τα κοινωνικά στρώματα της Λεμεσιανής κοινωνίας. Ένα μεγάλο πλήθος λαού, αγνών φιλάθλων που τόσο αγαπούσαν την ΑΕΛ, που ακόμη ώστε και με ποδήλατα και πεζοί ακόμη την ακολουθούσαν στις άλλες πόλεις όπου αγωνίζονταν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση

X
X