ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

ΑΕΚ: Όταν η φιλοσοφία παραμένει, αλλά η υλοποίηση αλλάζει

Ο Ιραόλα βελτίωσε το πλάνο της τελευταίας τετραετίας και ώθησε την ομάδα του στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ

Κυριάκος Τοφή

Με χρυσά γράμματα γράφτηκε στην ιστορία της ΑΕΚ η 30η Αυγούστου 2018 καθώς η ομάδα της Λάρνακας κατάφερε να φτάσει στην κορυφαία επιτυχία της τελευταίας τετραετίας, επιστρέφοντας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 2011. Ο Άντονι Ιραόλα πήρε τη σκυτάλη από τον Τον Κάανεν ο οποίος ήταν καπετάνιος στο έπος που συντελέστηκε πριν μια εφταετία, αλλά και από τον Ιμανόλ Ιδιακέθ ο οποίος του άφησε μια πανίσχυρη παρακαταθήκη, κατακτώντας τον τίτλο του κυπέλλου τον περασμένο Μάιο.

Ο Βάσκος τεχνικός κατάφερε στους πρώτους έξι αγώνες του στη νέα σελίδα που άνοιξε στην καριέρα του, να πετύχει πέντε νίκες, να συμβιβαστεί μόλις μια φορά με ισοπαλία, με την ομάδα του να δέχεται μόλις ένα γκολ και να σκοράρε δεκαπέντε. Η φιλοσοφία την οποίαν οραματίστηκε ο Τσάβι Ρόκα και την οποίαν υλοποίησαν οι Τόμας Κρίστιανσεν και Ιμανόλ Ιδιακέθ, έφερε αποτελέσματα μετά την αποχώρηση του άνθρωπου που δημιουργήσε μια νέα τάξη πραγμάτων στο κιτρινοπράσινο στρατόπεδο.

Ο Άντονι Ιραόλα κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να κτίσει πάνω σε αυτήν και να βάλει τις δικές του πινελιές οι οποίες έκαναν τη διαφορά. Επέμεινε στο να δώσει έμφαση στα μετόπισθεν όπως οι προκάτοχοί του με την ΑΕΚ να αμύνεται με έντεκα ποδοσφαιριστές όταν ο αντίπαλος έχει κατοχή μπάλας, ωστόσο η σημαντική διαφορά ήταν η «θυσία» της κατοχής της μπάλας.

Ελάχιστες φορές οι κιτρινοπράσινοι παρουσίασαν τα τελευταία χρόνια αγώνες, μικρότερο ποσοστό κατοχής μπάλας από τον εκάστοτε αντίπαλό τους ωστόσο φέτος δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Αντιθέτως η συντριπτική πλειοψηφία των γκολ της ΑΕΚ ήρθαν με αντεπιθέσεις και κυρίως κλεψίματα στην μεσαία γραμμή όπως και αυτό του Αποστόλη Γιάννου στο 24ο δευτερόλεπτο της χθεσινής αναμέτρησης (30/8).

Επιλογές «κλειδί» κρίνονται τόσο η εντολή στους ακραίους αμυντικούς να περιορίσουν την επιθετική τους δραστηριότητα, όπως και η απαλλαγή του Ακοράν Ρέγιες από τα αμυντικά καθήκοντα τα οποία επιφορτιζόντα όταν αγωνιζόταν στη δεξιά πτέρυγα με αγωνιστικό σχηματισμό 3-5-2.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κυριάκος Τοφή

ΑΕΚ: Τελευταία Ενημέρωση

X