ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΑΕΚ: Μια σύγχρονη «Αρένα» στον 21ο αιώνα

Σε χρόνο ρεκόρ η ΑΕΚ απέκτησε το δικό της σπίτι το οποίο έγινε φόβητρο για κάθε αντίπαλο

Η 17η Οκτωβρίου 2016 αποτελεί την πιο σημαντική ημέρα της 23χρονης ιστορίας της ΑΕΚ Λάρνακας, μιας και ήταν η ημερομηνία διεξαγωγής του πρώτου επίσημου αγώνα στην νεόκτιστη «Αρένα». Με σλόγκαν «στην Αρένα θα είναι αλλιώς» και μπροστά από έξι χιλιάδες οπαδούς τους, οι κιτρινοπράσινοι φιλοδώρησαν με τέσσερα γκολ τον Άρη, με τους Λαρένα, Άλβες και Τομάς να γράφουν τα ονόματά τους στην ιστορία, όντας οι πρώτοι σκόρερς στο νέο γήπεδο. Ένα γήπεδο το οποίο στον απολογισμό της πρώτης χρονιάς λειτουργίας του, αναγκάζει τον καθένα να αντιληφθεί πέραν πάσας αμφιβολίας, ότι έχει καταστεί μια δυνατή έδρα. Εκεί η ΑΕΚ έχει καταγράψει σε 28 αγώνες για πρωτάθλημα, κύπελλο και Γιουρόπα Λιγκ, 19 νίκες, 7 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες, με ένα ποσοστό επιτυχίας που φλερτάρει με το 70 τοις εκατόν.

Με μπροστάρη τον Άντρο Καραπατάκη

Οραματιστής της προσπάθειας για μετακίνηση της ΑΕΚ στο δικό της ιδιόκτητο γήπεδο, ήταν ο Άντρος Καραπατάκης, με τον Σκαλιώτη επιχειρηματία να αναλαμβάνει τα ηνία του σωματείου τον Δεκέμβριο του 2013. Μια από τις επιδιώξεις και τα όνειρα του ισχυρού άντρα της ΑΕΚ, ήταν η δημιουργία μιας έδρας στην οποίαν η ομάδα θα μπορούσε και να είναι κυρία του εαυτού της, αλλά και να πρωταγωνιστήσει, στοχεύοντας στην επιστροφή στους τίτλους.

Ο θεμέλιος λίθος της «Αρένας» κατατέθηκε μόλις δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2015 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Μπορεί το χρονοδιάγραμμα των εννιά μηνών να ξεπεράστηκε ελαφρώς, ωστόσο και πάλι η ανέγερση μιας «Αρένας» εφτά και πλέον χιλιάδων θέσεων, επιτεύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Ακόμα και σήμερα, η νέα έδρα της ΑΕΚ δεν έχει πάρει την τελική της μορφή, γεγονός που μπορεί να αναγκάζει κόσμο και ποδοσφαιριστές να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του ΓΣΖ, ωστόσο αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μειώνει την εκπλήρωση ενός ονείρου πολλών χρόνων.

Αρένα για εφτά χιλιάδες… λιοντάρια

Η βόρεια και νότια κερκίδα οι οποίες στεγάζουν τους φιλοξενούμενους αλλά τους οργανωμένους οπαδούς της ΑΕΚ είναι 1700 θέσεων και πλαισιώθηκαν από την κεντρική κερκίδα των 2000 θέσεων αλλά και την τέταρτη κερκίδα των 1885, η οποία αρχικά προοριζόταν για τη δεύτερη φάση της ανέγερσης. Η οικονομική αρωγή του κόσμου έκανε τη διαφορά, με τις οκτακόσιες μετοχές των χιλίων ευρώ η καθεμία να εξαντλούνται νωρίς, γεγονός που οδήγησε στην έκδοση νέων με αποτέλεσμα την συγκέντρωση ενός ποσού της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ, που έλυσε τα χέρια του Άντρου Καραπατάκη και των συνεργατών του.

Μια πτυχή που ανάγει την «Αρένα» στα κορυφαία γήπεδα της Κύπρου είναι το σύστημα φωτισμού το οποίο είναι το πληρέστερο στο νησί και εμπίπτει στις προδιαγραφές ενός γηπέδου κατηγορίας τέσσερα για τα δεδομένα της ΟΥΕΦΑ.

Δεύτερη χρονιά λειτουργίας, δεύτερη φάση κατασκευής

Τα περιθώρια βελτίωσης του νεόκτιστου γηπέδου της ΑΕΚ είναι πολλά και αυτά αφορούν τόσο τις συνθήκες φιλοξενίας των ποδοσφαιριστών, όσο και τις συνθήκες προσέγγισης και χρήσης του από το φίλαθλο κοινό. Στις αρχές του μηνός Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, άρχισε η υλοποίηση της δεύτερης φάσης της «Αρένας» η οποία κοστολογήθηκε στα δυόμιση εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να περατωθεί με το τέλος της φετινής ποδοσφαιρικής περιόδου.

Στο διάστημα αυτό, τα έργα θα επικεντρωθούν στο πίσω μέρος της δυτικής και κύριας κερκίδας με σκοπό την ανεξαρτητοποίηση από τις εγκαταστάσεις του ΓΣΖ, τα αποδυτήρια των οποίων χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. Πέραν αυτών, η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την ανέγερση χώρου για τους διαιτητές, μπουτίκ, ιατρείου, χώρων στάθμευσης, οι οποίοι αποτελούν βάση για υλοποίηση του επόμενου μεγάλου στόχου, που δεν είναι άλλος από την εκπλήρωση των κριτηρίων της ΟΥΕΦΑ ώστε το γήπεδο να θεωρηθεί κατηγορίας 4.

Ακόμα και αυτά τα έργα δεν θα δώσουν στην «Αρένα» την τελική της μορφή, η οποία αναμένεται να φτάσει σε χωρητικότητα τις οκτώ χιλιάδες θέσεις, με το όλο εγχείρημα να στοιχίζει οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Η συνέχιση των εργασιών μετά το μήνα Μάιο του 2018, προνοούν, μεταξύ άλλων, την επέκταση των 22 θέσεων στα δημοσιογραφικά θεωρία, την στέγαση των κερκίδων αλλά και δημιουργία αίθουσας διασκέψεων. Εάν η ΑΕΚ επιτύχει κάτι τέτοιο, τότε η Κύπρος θα αποκτήσει και δεύτερο γήπεδο για διεξαγωγή αγώνων της φάσης των ομίλων των δύο ευρωπαϊκών διοργανώσεων, πέραν βεβαίως του ΓΣΠ.

Το παράπονο του προέδρου

Όσο όμορφο, όσο άνετο και όσο λειτουργικό κι αν είναι ένα… σπίτι, δεν σημαίνει τίποτα εάν δεν υπάρχουν οι άνθρωποι που θα το απολαύσουν. Το άνοιγμα των πυλών της «Αρένας» για πρώτη φορά στις 17 Οκτωβρίου 2016, έφερε στο γήπεδο έξι χιλιάδες Λαρνακείς, αριθμός ο οποίος ακόμα και σήμερα αποτελεί ρεκόρ. Παρόλ’ αυτά η αρχή δεν είχε την ανάλογη συνέχεια και αυτό είναι κάτι που έχουν ως παράπονο οι διοικούντες της ΑΕΚ, εκφράζοντάς το συχνά-πυκνά και δημόσια.

Η πορεία της ομάδας την τελευταία τριετία, η ανέλιξη στην ελίτ του κυπριακού ποδοσφαίρου, οι τάσεις πρωταθλητισμού αλλά και το φλερτ με είσοδο στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, μαρτυρούν ότι οι κιτρινοπράσινοι έχουν κάνει άλματα προόδου. Όλα αυτά μάλιστα σε μια νέα και άκρως ποδοσφαιρική έδρα τον τελευταίο χρόνο, ο οποίος κατάφερε να αποτελέσει φόβητρο και ακατάβλητο εμπόδιο για κάθε αντίπαλο, εντός και εκτός Κύπρου.

Η προσπάθεια αυτή δεν αγκαλιάστηκε από τους Λαρνακείς ή τουλάχιστον δεν αγκαλιάστηκε με τη συνέπεια και τη συχνότητα που θα ήθελαν οι διοικούντες της ομάδας. Τα κίνητρα είναι πάρα πολλά και η άνεση και η δυναμική της «Αρένας» ενδεχομένως να είναι το πιο δυνατό, προκειμένου η ΑΕΚ να κάνει πρωταθλητισμό όχι μόνο στο γήπεδο, αλλά και στις κερκίδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΕΚ: Τελευταία Ενημέρωση

ΑΕΚ: Take my money!

ΑΕΚ: Take my money!

Ποιο βάθος; Ο Τόνγκια μετατράπηκε σε παίκτη της διαφοράς!
Κωνσταντίνος Νικολάου
 |  ΑΕΚ
X
X