ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Αυτός λοιπόν είναι ο Ιδιάκεθ!

Εφραίμ Γεωργίου

Εφραίμ Γεωργίου

georgioue@sppmedia.com

Την περασμένη σεζόν ο Τσάβι Ρόκα πρόκρινε την περίπτωση Ιμάνολ Ιδιάκεθ για να αντικαταστήσει τον Τόμας Κρίστιανσνεν. Ένας προπονητής από το πουθενά (τουλάχιστον σε σχέση με το τι περίμεναν όλοι) ο οποίος όμως μέσα στον ένα χρόνο που βρίσκεται εδώ κατάφερε να δείξει πολλά και να κερδίσει τον σεβασμό όλων.

Όπως είπαμε λοιπόν η προπονητική καριέρα του Ιδιάκεθ δεν ήταν ιδιαίτερα πλούσια. Πιο σημαντική ομάδα που προπόνησε ήταν η Real Sociedad B. Όμως ο Ρόκα έδειξε εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Ιδιάκεθ. Και μάλιστα δεν θα ήταν λάθος αν λέγαμε πως ο Ισπανός τεχνικός δικαίωσε τον Ρόκα.

Μπορεί να μην ήρθε το πρωτάθλημα ή το κύπελλο, όμως συνέχισε τη καλή δουλειά που γινόταν προ εποχής του. Την περασμένη σεζόν στην Ευρώπη ο Ιδιάκεθ κοούτσαρε μαεστρικά την ΑΕΚ και απέκλεισε την Σπαρτάκ Μόσχας, όμως στη συνέχεια η ΑΕΚ αποκλείστηκε ένα βήμα πριν από τους ομίλους.

Η πιο μεγάλη επιτυχία όμως του Ιδιάκεθ είναι πως ξέρει ακριβώς τι γίνεται. Έχει εις γνώση του τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσει με την ΑΕΚ ώστε να έχουν μια ακόμη επιτυχημένη σεζόν. Μάλιστα σε συνέντευξη του στην Ισπανική Mundo Deportivo ανέφερε για τα προβλήματα του καλοκαιριού. «Δεν έχουμε ξεκουραστεί εντελώς, είχαμε 8-9 διεθνείς που έπαιξαν μέσα στο καλοκαίρι και δεν σταμάτησαν. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο πνευματικά. Οι περισσότερες ομάδες είναι σε διακοπές τώρα ενώ εμείς έχουμε ήδη ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι. Είναι ένας μεγάλος δρόμος με τέσσερις προκριματικούς, αν θέλουμε να φτάσουμε στους ομίλους. Πέρσι περάσαμε τρεις και δεν περάσαμε στον τελευταίο».

Ο στόχος πάντως του Ιδιάκεθ δεν είναι άλλος από το πρωτάθλημα και τους ομίλους. Το πλάνο της ΑΕΚ εξάλλου είναι τέτοιο που αν η ομάδα είχε χαμηλότερους στόχους τότε θα μιλούσαμε για βήματα προς τα πίσω. Σαφώς και είναι δύσκολο το εγχείρημα και το ξέρουν όλοι στην όμως τα βήματα που γίνονται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ένα τέτοιο βήμα ήταν και αυτό του γηπέδου όπως τόνισε ο Ιδιάκεθ. Η έδρα μιας ομάδας πάντα της δίνει μια επιπλέον δυναμική. «Ο κόσμος» τόνιεσε ο προπονητής της ΑΕΚ «είναι πολύ ενθουσιασμένος με αυτό (γήπεδο) και θέλει να δει και τα παιχνίδια στους ομίλους εκεί». Αυτός ο ενθουσιασμός μεταφέρετε και στους παίκτες και σίγουρα το γήπεδο της ΑΕΚ είναι ένα από τα δυνατά της όπλα.

Πέραν όμως από το γηπεδικό η επιτυχία της ΑΕΚ είναι το γεγονός πως εμπνέει τους προπονητές. Η ομάδα βγάζει υγεία και αυτό έχει αντίκτυπο στη δουλειά του κάθε προπονητή. «Είναι λίγο ασταθείς (για τις ομάδες στην Κύπρο και το θέμα προπονητή) όμως από αυτή την άποψη εγώ βρίσκομαι στην πιο σταθερή ομάδα από όλες. Ο πρόεδρος εξουσιοδοτεί τον αθλητικό διευθυντή, πιστεύει στο πλάνο και δίνει αυτοπεποίθηση στον προπονητή, οπότε είμαι άνετος και πεπεισμένος για να καταφέρω τους στόχους».

Αυτός λοιπόν είναι ο Ιδιάκεθ. Ένας προπονητής που ξέρει που βρίσκεται, ξέρει τι κάνει και τι ζητά. Ένας προπονητής με όρεξη για δουλειά και με μέλλον (όπως φάνηκε τη πρώτη σεζόν του στην Κύπρο). Αλάνθαστος δεν ήταν, και ποιος είναι άλλωστε, όμως η δουλειά που έκανε ήταν πολύ καλή. Μια το σωστό πλάνο της ΑΕΚ και την εμπιστοσύνη που δείχνουν στον Ιδιάκεθ η επιτυχία είναι θέμα χρόνου.

 

ΑΕΚ: Τελευταία Ενημέρωση