ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θα περάσει καλά στην Κύπρο η Φολγκόρε

Η ομάδα του Σαν Μαρίνο είναι τόσο αδύναμη, που δεν μπορεί ούτε να κοντράρει στα ίσα την ομάδα της Λάρνακας

Χρήστος Ζαβός

Χρήστος Ζαβός

Ο πληθυσμός ολόκληρης της χώρας σχεδόν χωράει στο ΓΣΠ, νοουμένου ότι δεν θα κάθονται, αλλά θα τη βγάλουν στα όρθια. Ξεπερνά δεν ξεπερνά τις 30.000. Δεν είναι όμως να τους υποτιμάς γιατί ακριβώς το κράτος τους θεωρείται ως ένα από τα παλαιότερα στον πλανήτη.
Η τύχη τα έφερε έτσι που η ΑΕΚ θα πρέπει να ταξιδέψει ανά τη Μεσόγειο έως ότου φτάσει στο κέντρο της ιταλικής χερσονήσου για να αγωνιστεί κόντρα στη Φολγκόρε, ομάδα που αγωνίζεται στο Καμπιονάτο του Σαν Μαρίνο. Σύλλογος που εκπροσωπεί τον δήμο του Σεραβάλε, τον έναν από τους εννιά που απαρτίζουν τη χώρα ολόκληρη.

Και δεν είναι και καμιά τυχαία ομάδα, άμα λάβεις υπόψη τα δεδομένα του εκεί πρωταθλήματος. Μπορεί δηλαδή την περσινή χρονιά να εξασφάλισαν την υστάτη το εισιτήριο για το Europa League, καταλαμβάνοντας την 3η θέση στη διαδικασία των πλέι οφ, την προπέρσινη όμως κατέκτησαν το τέταρτο σκουντέτο της ιστορίας τους.

Λόγω τούτου, έχουν ακριβώς να παρουσιάσουν και συμμετοχές μέχρι και τον α΄ προκριματικό γύρο του Champions League την περσινή χρονιά. Έχασαν όμως και στα δύο παιχνίδια κόντρα στους Αρμενίους της Πιουνίκ, μένοντας απλώς με τη χαρά της συμμετοχής. Την αμέσως προηγούμενη σεζόν στον α΄ προκριματικό γύρο του Europa League, έχασαν επίσης σε δύο παιχνίδια με την Μπουντούτσνοστ του Μαυροβουνίου, ενώ η πρώτη τους συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση χρονολογείται το 2000-01, όταν συνετρίβησαν από τους Ελβετούς της Βασιλεία.

Με λίγα λόγια, οι της Φολγκόρε δεν έχουν ακόμη γευτεί ούτε τη χαρά της ισοπαλίας. Και μάλλον δεν πρόκειται να τους συμβεί και αυτή τη χρονιά, εάν και εφόσον η ΑΕΚ προσεγγίσει τους δύο αγώνες με σοβαρότητα. Γιατί όπως και να το κάνουμε η ομάδα του 47χρονου κόουτς Νίκολα Μπεράρντι, δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για την ομάδα του Ιντιάκεθ.

Ούτε και ένας ξένος
Άμα κανείς ψάξει να βρει ξένο στην ομάδα της Φολγκόρε μάλλον θα απογοητευτεί. Γιατί οι κάτοικοι της χώρας αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο ως ένα μέσο ενασχόλησης με τον αθλητισμό και καθόλου ανταγωνιστικά.

«Είμαστε που είμαστε 30.000 κόσμος, ας παίξουμε και λίγη μπαλίτσα. Πού να δίνουμε τώρα σε ξένους τις θέσεις των ομάδων μας;» λένε οι του Σαν Μαρίνο και δίνουν προσοχή στα δικά τους παιδιά.

Προσοχή! Όταν αναφερόμαστε στην ανυπαρξία ξένων εντός του ρόστερ δεν περιλαμβάνουμε τους Ιταλούς που είναι κάτι περισσότερο από «una faccia, una razza» με τους κατοίκους του Αγίου Μαρίνου. Ναι μεν η πλειοψηφία είναι γηγενείς, υπάρχει όμως και μια εξάδα «μακαρονάδων», που βρίσκεται στη διάθεση του αλενατόρε Μπεράρντι…

Ο αλενατόρε και το υλικό του
Πάει να στεριώσει εκεί στη Φολγκόρε ο προπονητής Μπεράρντι. Ουσιαστικά, στο Σεραβάλε έπιασε δουλειά το 2013, αφού προηγήθηκε η θητεία του στην επίσης ομάδα του Σαν Μαρίνο, Λα Φιορίτα, με την οποία πανηγύρισε δύο κύπελλα. Πάντως, ερχόμενος στη Φολγκόρε, ο 47χρονος κόουτς κατάφερε έναν χρόνο αργότερα να κατακτήσει νταμπλ, καθιστώντας τον εαυτό του ως το απόλυτο αφεντικό.

Όσον αφορά στο υλικό που έχει ενώπιόν του, μην τρομάξεις. Μια παρέα ερασιτεχνών που διασκεδάζουν κλωτσώντας την μπάλα. Τώρα πόσο θα το διασκεδάσουν στη Λάρνακα άμα τους τύχει και κανένας κυπριακός καύσωνας, αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.
Βασικός πορτιέρο λογίζεται ο Ιταλός Νταβίντ Πιτσιαρέλλι. Ο 31χρονος πορτιέρο αγωνίζεται εκεί από το ’14 δηλαδή που κατέκτησε το νταμπλ. Η τετράδα της άμυνας απαρτίζεται από τους Μπεράρντι, τον έμπειρο Γενεστρέτι που πέτυχε μάλιστα και πέντε γκολ την περσινή περίοδο, τον 23χρονο Ιταλό Ρόσι και τον 21χρονο Ρίγκι.

Από κει και πέρα στα χαφ οι Μουτσίνι, Ντομενικόνι, Νούτσι και Βαλεριάνι είναι αυτοί που είχαν τις περισσότερες συμμετοχές στο περσινό πρωτάθλημα.

Όσον αφορά δε στον αστέρα της ομάδας είναι ο κ. Αδόλφο Χιρστ. Είναι το βαρύ κανόνι της ομάδας αφού πέρσι σε 23 συμμετοχές πέτυχε 13 γκολ. Δεν ξέρω κιόλας, είναι ίσως γιατί έχει γεννηθεί στην Αργεντινή, γνωστή ποδοσφαιρομάνα. Άλλος ένας αξιόπιστος για την ομάδα σκόρερ είναι ο τόπακας Φραντζέσκο Περότα. Μάλλον ισχύει αυτό που λένε, ότι η γριά κότα έχει το ζουμί, καθώς ο 34χρονος φορ «κανονιοβόλησε» εννέα φορές τα αντίπαλα δίχτυα σε μόλις 19 συμμετοχές του.

Η έδρα
Μεταξύ εσπρέσσο και anti-pasti το μικρό γηπεδάκι της Φολγκόρε δεν το λες και καυτή έδρα. Αντιθέτως, μαζεύει δεν μαζεύει μερικές εκατοντάδες οπαδούς που σπαταλούν τον χρόνο τους παρακολουθώντας την ομάδα. Να μου πεις κιόλας θα μπορούσε να δημιουργηθεί κοσμοσυρροή, πώς όμως να συμβεί αυτό, αφού το Campo Sportivo di Falciano, δεν χωράει περισσότερους από πεντακόσιους θαμώνες. Κάτι δηλαδή σαν τα beach bar στην παραλία του Μακένζι, εκεί όπου θα βρεθεί σύσσωμη η ομάδα της Φολγκόρε, πιθανόν με το πέρας του πρώτου ματς το βράδυ της 30ής Ιουνίου. Στον επαναληπτικό, η ομάδα, πάντως, θα υποδεχτεί την ΑΕΚ στο Ολίμπικο του Σεραβάλε, το εθνικό στάδιο της χώρας, με χωρητικότητα λίγο πάνω από 6.500.

* Δημοσιεύθηκε στο K SPORTS της Καθημερινής (ημ. 26/06)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑΕΚ: Τελευταία Ενημέρωση

ΑΕΚ: Take my money!

ΑΕΚ: Take my money!

Ποιο βάθος; Ο Τόνγκια μετατράπηκε σε παίκτη της διαφοράς!
Κωνσταντίνος Νικολάου
 |  ΑΕΚ
X
X