ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Παπούτσι από τον τόπο τους

Έντονη κυπριακή απόχρωση έχει η φετινή ενίσχυση των ομάδων με πρωταγωνιστικές τάσεις

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους σε κάθε αγωνιστική χρονιά, είναι αυτή που προηγείται των πρώτων επίσημων δειγμάτων γραφής και των πρώτων μονομαχιών εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου. Οι πλείστες κυπριακές ομάδες πραγματοποιούν μια στροφή στην ντόπια αγορά, μιας και ο αριθμός των δεκαπέντε ξένων ποδοσφαιριστών δεν φαντάζει αρκετός για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της χρονιάς. Τιμωρίες και τραυματισμοί είναι οι κύριοι λόγοι που αναγκάζουν τα σωματεία τόσο με πρωταγωνιστικές, όσο και με λιγότερο φιλόδοξες τάσεις, να μεγαλώσουν το ρόστερ τους αριθμητικά και ποιοτικά, μέσα βεβαίως στα επιτρεπόμενα όρια όσον αφορά τους ντόπιους και ξένους ποδοσφαιριστές. Πιο κάτω παρουσιάζονται οι προσθήκες των ομάδων που αγωνίστηκαν στο πρώτο γκρουπ της δεύτερης φάσης του περσινού πρωταθλήματος, με το κυπριακό στοιχείο ίσως εντονότερο από ποτέ.

ΑΠΟΕΛ: Από το πάνω ράφι

Ο πρωταθλητής ΑΠΟΕΛ ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου τον Μίκαελ Ποτέ ως αντικαταστάτη του Πιέρου Σωτηρίου. Ακολούθησε ο Ισπανός κεντρικός αμυντικός Χεσούς Ρουέδα ο οποίος απέρριψε προηγουμένως προτάσεις από το Ισραήλ, ενώ τον Ατλαντικό ωκεανό διέσχισε ο 29χρονος μέσος Αγκουστίν Φαρίας για τα... μάτια των γαλαζοκιτρίνων. Τη διαδρομή Λεμεσός-Λευκωσία έκαναν δύο Κύπριοι ποδοσφαιριστές με τον ΑΠΟΕΛ να αποκτά τους Μηνά Αντωνίου και Κύπρο Χριστοφόρου από τον Άρη, με τον Ανδρέα Μακρή να επαναπατρίζεται αφήνοντας την Αγγλία. Συζήτηση προκάλεσε η μεταπήδηση του τερματοφύλακα Ράφαελ Ρομό από την ΑΕΛ στον ΑΠΟΕΛ, με τον πανύψηλο άσο να πλαισιώνει τους Βάντερμαν και Πάρντο, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας. Αλλαγή ηπείρου και για τον Αυστραλό Τόμι Όαρ με τη μετακίνησή του στους πρωταθλητές να συνιστά μια από τις πιο ηχηρές «εισαγωγές» της χρονιάς και τον 25χρονο διεθνή να επιχειρεί για τρίτη φορά να μονιμοποιηθεί στην Ευρώπη μετά την ολλανδική Ουτρέχτη και την αγγλική Ίπσουιτς.

ΑΕΚ: Ματιές σε ισπανική και ντόπια αγορά

Η συμπλήρωση των θέσεων των δεκαπέντε ξένων ποδοσφαιριστών οδήγησε τον Χάβι Ρόκα να αναζητήσει ενίσχυση μέσω Κύπριων, αλλά και μονάδων που μπορούν να εγγραφούν στον κατάλογο β΄. Η αρχή έγινε με τον δεξίο ακραίο αμυντικό Κάρλες Σορία ο οποίος μεγαλώνει την ισπανική παροικία στη Λάρνακα, ενώ ακολούθησε η επισημοποίηση του φλερτ με τον Ονησίφορο Ρουσία. Ο επαναπατρισμός του Μάριου Αντωνιάδη είχε κιτρινοπράσινο σκοπό, ενώ κυπριακό ήταν και το τέταρτο φετινό απόκτημα με τον Ραφαήλ Αναστασίου να μετακομίζει στα παράλια από τη Λευκωσία. Το καλύτερο το φύλαγε για... πέμπτο ο Χάβι Ρόκα, μιας και απέσπασε την υπογραφή του έμπειρου Ισπανού μέσου Νάτσο Κάσες με θητεία στην Πριμέρα Ντιβιζιόν.

Απόλλωνας: Ψώνια από το... Δασάκι

Τους δύο από τους τρεις πιο παραγωγικούς ποδοσφαιριστές του Εθνικού Άχνας κατά την περσινή χρονιά, έντυσε τα κυανόλευκα ο Απόλλωνας, με τους κυπελλούχους να αποκτούν τους Εμίλιο Ζελάγια για Γιάννη Χατζηβασίλη ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Στην ομάδα που ανέδειξε τον πατέρα του ως έναν από τους κορυφαίους μέσους στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου επιστρέφει ο Ματίας Σπόλιαριτς, μετά από εξάχρονη παρουσία στα τμήματα υποδομής της Ατλέτικο Μαδρίτης. Το αριστερό άκρο της άμυνας έρχεται να ενισχύσει ο Βραζιλιάνος Ζάντερ Σαντάνα μετά από έξι χρόνια παρουσίας στα πορτογαλικά γήπεδα, ενώ η κίνηση που έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν αυτή του Μαλτέζου επιθετικού Αντρέ Σκέμπρι, ο οποίος επιστρέφει στο νησί μετά από ένα χρόνο και αφού προηγουμένως φόρεσε τη φανέλα της Ομόνοιας για μια διετία. Η νευραλγική μεσαία γραμμή ενισχύθηκε με τον Χιλιανό Αλεχάντρο Σίλβα ο οποίος θα δοκιμάσει για πρώτη φορά την τύχη του στην Ευρώπη και θα έχει το έξτρα κίνητρο να αποδείξει την αξία του σε μια καθόλα ποδοσφαιρική ήπειρο.

ΑΕΛ: Οκτώ προσθήκες στο άψε σβήσε

Η ανάγκη συγκρότησης μιας αξιόμαχης ομάδας το συντομότερο δυνατόν, ένεκα των αγωνιστικών υποχρεώσεων στο Γιουρόπα Λιγκ, οδήγησε τους γαλαζοκίτρινους της Λεμεσού στην υλοποίηση ενός γρήγορου προγραμματισμού. Ο 30χρονος Ντάνι Μπενίτεζ και ο Ανδρέας Αβραάμ ήταν οι πρώτες προσθήκες στα άκρα της επίθεσης, αν και ο Κύπριος ποδοσφαιριστής φαντάζει ως το φαβορί για να ξεκινήσει τη χρονιά ως βασικός ακραίος αμυντικός. Ο Έρσον Κουκούλα από το Πράσινο Ακρωτήρι στα 23 του χρόνια θα πάρει το αεροπλάνο για την Κύπρο για να ενισχύσει τη γραμμή κρούσης, ενώ ως αντικαταστάτης του Ράφαελ Ρομό, επιλέγηκε ο επίσης Καποβερτινός Τζόσιμαρ Βοζίνια. Οι Αντρέ Τεξέιρα και Φιντέλις Ιρενέ αποκτήθηκαν ώστε να δώσουν λύσεις σε αμυντική και μεσαία γραμμή αντίστοιχα, ενώ αντίθετα επιθετικογενείς επιλογές θα είναι οι Αρθούρ Ρεζέντε και Αντουλάι Άλντερ.

Ομόνοια: Στα χέρια του Πάμπου Χριστοδούλου

Η προσπάθεια επιστροφής του «τριφυλλιού» στις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος, θα έχει τη σφραγίδα του Κύπριου τεχνικού Πάμπου Χριστοδούλου. Ήδη τρεις ποδοσφαιριστές έχουν ενταχθεί στο ρόστερ των πρασίνων της Λευκωσίας, με τον 26χρονο ακραίο αμυντικό Μαμαντού Καντέ να κάνει την αρχή. Το δεύτερο φιρμάνι αφορούσε τον Καποβερτινό κεντρικό αμυντικό Κάρλος Κάι ο οποίος αποχαιρέτησε το ρουμανικό πρωτάθλημα και την Κραϊόβα μετά από μία τριετία, ενώ η ανακοίνωση μένει για τον Τζάιλσον Αραούχο, ο οποίος έρχεται για να δώσει λύσεις στο δεξί άκρο της άμυνας.

Ανόρθωση: Άλλο ένα ράβε-ξήλωνε

Οι μαζικές αποχωρήσεις κυρίως στην αμυντική γραμμή, έστρεψαν την προσοχή του Ανδρέα Παντελή στην αναπλήρωση των κενών που δημιουργήθηκαν. Ο Βούλγαρος Ιβάν Μπανταλόφσκι ήταν ο εκλεκτός για το δεξί άκρο, ενώ επένδυση θεωρείται η απόκτηση του υποσχόμενου Παναγιώτη Αρτυματά. Στοίχημα αποτελεί η περίπτωση του Ιμπραχίμ Σισοκό που θα επαναδραστηριοπηθεί μετά τον Νοέμβρη του 2015 παίρνοντας θέση στα άκρα της επίθεσης, ενώ θέμα χρόνου θεωρείται η ανακοίνωση της απόκτηση και του αριστεροπόδαρου ακραίου αμυντικού Γιόσιπ Κβέσιτς. Από εκεί και πέρα η γραμμή κρούσης ενισχύθηκε με τον Αφρικανό επιθετικό Αμπουμπακάρ Καμαρά, ενώ νέα μετάγγιση Κυπριακού αίματος παρατηρήθηκε μετά τον μονοετή δανεισμό του Νικόλα Ματθαίου.

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση

Πάφος: Κιχ!!!

Πάφος: Κιχ!!!

Το αριστούργημα του Τάνκοβιτς υπενθυμίζει ότι και οι μονάδες καθορίζουν τις εξελίξεις
Χρήστος Ζαβός
 |  ΠΑΦΟΣ F.C.