ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

Ο Μάριος Λευκαρίτης από καρδιάς

Στον ΣΠΟΡ FM 95.0 και στην εκπομπή του Αντρέα Βιολάρη «Pressing» βρέθηκε φιλοξενούμενος ο Μάριος Λευκαρίτης. Ένας άνθρωπος που έχει δει, έχει ακούσει και έχει ζήσει πολλά πράγματα στο ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά:

Η πρώτη επαφή με το ποδόσφαιρο: «Η πρώτη μου σχέση ήταν τις μέρες του αγώνα της ΕΟΚΑ κατά των Άγγλων, όταν ο Απόλλωνας αγωνιζόταν στη Β’ κατηγορία. Ένας φίλος μου με έπεισε να πάμε να δούμε ένα αγώνα του Απόλλωνα απέναντι στον Πανελλήνιο, και το πράξαμε. Σκαρφαλώσαμε σ’ ένα τοίχο για να μην πληρώσουμε εισιτήριο και έτσι έγινα φίλαθλος. Το 1971 μπήκα στα διοικητικά του Απόλλωνα επί προεδρίας Υάκινθου Ευγενίου».

Τα διοικητικά: «Δεν ήθελα να είμαι διακοσμητικό στοιχείο και έτσι έφυγα από το συμβούλιο του Απόλλωνα καθώς δεν μπορούσα να προσφέρω μιας και ήμουν μόνιμα στη Λάρνακα. Το 1983 μπήκα στην ΚΟΠ, καθώς με διόρησε ο Απόλλωνα, το 1987 έγινα αντιπρόεδρος της ΚΟΠ και μετά από 4 χρόνια το 1991 έγινα πρόεδρος της ΚΟΠ».

Πως έγινε η επαφή με την UEFA: «Το 1992 είχαμε λάβει τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού των παίδων και εκεί ήταν η πρώτη μου επαφή με σημαντικές διοικητικές προσωπικότητες».

Τι κερδίσατε για την Κύπρο: «Δεν είναι εύκολο να κερδίζεις πράγματα τα οποία είναι άδικα. Αντίθετος αυτό που μπορεί να γίνει είναι πως η χώρα σου είναι στο χάρτη, είναι σεβαστή και μάλιστα δυσανάλογα μιας και λαμβάνουμε περισσότερο σεβασμό σε σχέση με το μέγεθος μας».

Για τα κακά λόγια από τον κόσμο: «Δεν στέκομαι σε αυτά. Όσα και αν άκουσα δεν τα λαμβάνω υπόψιν μου, καθώς είναι εύκολο να κατηγορείς χωρίς να λαμβάνεις υπόψιν πως δύσκολα κερδίζεις πράγματα, τα οποία κερδίσαμε».

Για τον Πλατινί: «Εξελέγει πριν 10 χρόνια πρόεδρος της UEFA και η προσφορά του είναι ανεκτίμητη. Βοήθησε πολύ στο προϊόν που λέγετε ποδόσφαιρο (δεν μ’ αρέσει να λέω το ποδόσφαιρο προϊόν, αλλά μιλούμε για τηλεοπτικά δικαιώματα και έτσι είναι προϊόν). Μιλάμε συχνά, ακόμη και σήμερα τα είπαμε στο τηλέφωνο για τα διάφορα και τον Πλατινί τον δικό μας. Το έζησα σαν ποδοσφαιριστή και ήταν σταρ, άφησε τη σφραγίδα του και δεν υπάρχουν πολλοί να το πέτυχαν».

Αν απομυθοποιήθηκε: «Είναι αλήθεια αλλά είναι και άδικο. Αυτή η υπόθεση δεν έχει κλείσει γιατί έχει προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια. Τις επόμενες μέρες θα βγουν κάποιες λεπτομέρειες σε έντυπα μεγάλης κυκλοφορίας και θα αλλάξουν κάποια δεδομένα. Νιώθει απογοητευμένος, όπως θα ένιωθε ο κάθε σοβαρός άνθρωπος. Πόσο μάλλον μια φυσιογνωμία όπως τον Πλατινί».

Για την ψηφοφορία για το Κατάρ και όσα ακολούθησαν: «Αν ήταν να λάβουμε υπόψη μας το τι έγραφαν όλα αυτά τα έντυπα και τι έλεγαν αυτοί θα έπρεπε να είχαμε μεγάλα βιβλία να τα περάσουμε. Υπήρχαν τόσες πολλές ανακρίβειες σε όσα γράφονταν, που άμα τα διαβάσεις 1-2 φορές μετά λες ας γράφουν ότι θέλουν. Εξάλλου, αν ήθελα να ψηφίσω για Άμπου Ντάπι ή Κατάρ δικαίωμά μου. Ας μη ξεχνάμε πως η Αγγλία από τη Ρωσία έχασε, όχι από το Κατάρ. Ας μη παραγνωρίζουμε την αξία της Ρωσίας. Εκεί που ήταν παράδοξο, ήταν το Κατάρ με τις ΗΠΑ. Αλλά ήταν και άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία ή η Κορέα. Απλά οι ΗΠΑ πήγαν στην τελική ψηφοφορία. Ο κ. Πλατινί είπε φανερά πως ψήφισε Κατάρ. Εγώ δεν είπα και δεν το έκανα ούτε όταν έδωσα κατάθεση».

Για τις σχέσεις UEFA-FIFA: «Δημιουργήθηκε μια κατάσταση που κατέληξε σε μια εχθρική σχέση. Τα τελευταία 2-3 χρόνια πριν τιμωρηθεί ο Μπλάτερ, ήταν πολύ τεταμένες οι σχέσεις. Χειρότερες από την εποχή Γιόχανσον-Μπλάτερ».

Για τα λεφτά που πήρε ο Πλατινί: «Απεδείχθη, όπως διάβασα, πως έγινε μια υπέρβαση εξουσίας, Disloyal payment όπως το αποκάλεσαν οι Άγγλοι. Βασικά το timing είναι που προκάλεσε ό,τι προκάλεσε». 

Με μεγάλους παίκτες που συναντήθηκε: «Με Πελέ και το φίλο μου τον Μπόνιεκ, που είναι και πρόεδρος της ομοσπονδίας. Με το Σούκερ που ήρθε και την περασμένη στην Κύπρο. Ο Μιχαίλοφ, παλιός τερματοφύλακας, νυν πρόεδρος της Βουλγάρικης ομοσποδνίας, το Χάτζι. Με Ευρωπαίους». 

Για τον Ρουμενίγκε και τις απειλές για λίγκα: «Δύσκολος αλλά σοβαρός διαπραγματευτής. Μια αξιόλογη προσωπικότητα. Όταν μιλάς με παλιούς παίκτες κάποιου επιπέδου, δύσκολα μπορείς να πιστέψεις πως θα είναι και άξιοι παράγοντες αλλά υπάρχουν παραδείγματα. Τα τελευταία 2-3 χρόνια μιλούμε σαν UEFA με τον Ρουμενίγκε και τον Ανιέλι εκ μέρους της ECA. Αυτή η ιστορία με τη λίγκα ξεκίνησε από το 1998. Τότε έγινε ουσιαστικά και το τσάμπιονς λιγκ με τη μορφή που έχει σήμερα». 

Για το κυπριακό ποδόσφαιρο: «Να πούμε πρώτα καλά. Μιλήσατε καλά λόγια για μένα στην αρχή και σας ευχαριστώ. Να σας πως όμως πως ό,τι και να κάνουμε εμείς, δεν μπορεί να συγκριθεί με μια επιτυχία μιας ομάδας στον αγωνιστικό χώρο. Το ποδόσφαιρο είναι πάντα το τι παρουσιάζεις στον αγωνιστικό χώρο. Κάθε φορά που έχουμε επιτυχία της Εθνική μας κατά κύριο λόγο αλλά και των ομάδων μας, η εκτίμηση που βλέπουμε σαν παράγοντες είναι πολύ ψηλή».

Για όσα ακούγονται για τους φάκελους: «Κάπου μπορεί να υπάρχει και η πελατειακή σχέση. Μην την εκλάβετε σαν κακός τρόπος έκφραση, φιλική σχέση αν θέλετε. Πριν χρόνια, στο πρωτάθλημα που παίζαμε στο χώμα ο ένας χάριζε του άλλου όχι για χρήματα αλλά για άλλους λόγους. Κι αυτό σικέ ήταν. Λόγω φιλικών σχέσεων, κομματικών ή τοπικισμού αν θέλετε. Όμως ήταν προσυνεννοημένοι αγώνες κι αυτοί. Το πρόβλημα ξεκινά από όταν μπαίνει το στοίχημα. Χρειάζεται τόλμη. Όταν είσαι σε υπεύθυνα πόστα, θέλει τόλμη. Όταν έγινε η σύσκεψη στη Λεμεσό με τους φάκελους, έγινε ένα καλό ξεκίνημα για να περιοριστεί το πρόβλημα. Πήγε να περιοριστεί το πρόβλημα όμως μας ήρθαν 3-4 μαζεμένα. Με προβληματίζουν τα κίνητρα όσων αναφέρονται στις τελευταίες εκθέσεις».

Για το πώς θα αποκαλυφθεί: «Το σικέ δεν μπορεί να το κανονίσει κανένας πέραν όσων αγωνίζονται στο γήπεδο. Ακόμα και εγώ να θέλω να πάρω ένα ματς, χωρίς όσους παίζουν δε γίνεται. Πρέπει να μιλήσουν οι εμπλεκόμενοι ποδοσφαιριστές και διαιτητές. Αυτοί καθορίζουν τα αποτελέσματα».

Tα κακά του ποδοσφαίρου: «Το χειρότερο κακό είναι αυτό με το στοίχημα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όχι μόνο στην Κύπρο. Η UEFA και η FIFA έστησαν ολόκληρο μηχανισμό με δυο εταιρείας και δεν το έκαναν μόνο για την Κύπρο, αλλά για όλο τον κόσμο. Το άσχημο είναι πως εμείς είμαστε στις ψηλές θέσεις. Μου έδωσαν μια στίβη με εκθέσεις που ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί. Όταν δημιουργήθηκε η καλή ύλη με την απόφαση για την Σκεντερμπέου, η οποία αποκλείστηκε από τα τσάμπιονς λιγκ. Το σκεπτικό της απόφασης δόθηκε 10 μέρες πριν τη συνέλευση της ΚΟΠ. Είναι αρκετά αυστηρές είναι οι ποινές οι δικές μας. Εγώ διαφώνησα στην πρώτη ποινή, έπρεπε να μπαίναμε κατευθείαν στην αφαίρεση βαθμών. Ας κάμει έφεση, ας πάει όπου θέλει. Η UEFA βασίστηκε στην απόφαση του CAS και για αυτό εφαρμόστηκε αυτό το ποινολόγιο».

Για το Κύπρος-Βουλγαρία του 1996: «Εκείνος ο αγώνας άφησε πολλές πληγές. Έγιναν πολλές προσπάθειες για να φέρουμε το νου μας. Προτιμώ να μην αναφέρομαι καθόλου σε αυτό τον αγώνα, μόνο κακές αναμνήσεις φέρνει. Έδωσα κι εγώ κατάθεση τότε. Ο κ. Κουτσοκούμνης έδωσε επίσης που ήταν αντιπρόεδρος τότε. Για να φέρουμε το νου μας έπρεπε να φέρουμε ένα καλό αποτέλεσμα και το φέραμε με τη Ρωσία 1-1». 

Αν σκέφτεται να γράψει βιβλίο: «Προτιμώ να μη σκέφτομαι πως έφτασα στο τέλος. Έχω αρκετό υλικό αλλά μου λείπουν και αρκετά. Σημειώνω χρόνο και περιστατικό για να τα έχω φυλαγμένα».

Για τον Κώστα Κουτσοκούμνη: «Ήδη θεωρείται εκλεγμένος στη FIFA αφού οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι. Θα γίνει μια συνεδρία να βγει ακόμα ένας. Αν έκλεισε ο κύκλος θα το κρίνει ο ίδιος. Είναι σχεδόν 16 χρόνια εκεί. Με τη λήξη της θητείας του αυτής, αν κρίνει πως έκλεισε ο κύκλος καλά κάνει. Τα πολλά χρόνια φέρνουν και φθορά. Μιας και έχει δρομολογηθεί η εκλογή του στη FIFA, μπορεί να αποχωρήσει. Εγώ έκαμα πέντε χρόνια σαν πρόεδρος της ΚΟΠ ενώ είχα εκλεγεί στη FIFA».

Για τη διαδοχή: «Εγώ ένα τρόπο έμαθα. Όσοι διαδέχονται τους προέδρους, προέρχονται από τις τάξεις της ΚΟΠ. Άτομα που έχουν και τις εμπειρίες μέσα στην ομοσπονδία. Ο κ. Κούμας είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος, θα κρίνει ο ίδιος αν θέλει να αναλάβει αλλά νομίζω πως δε θέλει να αναλάβει αυτή τη στιγμή».

Για τις σωματειακές προτιμήσεις ενός παράγοντα της ΚΟΠ: «Ουδέποτε αρνήθηκα να πω πως προέρχομαι και υποστηρίζω τον Απόλλωνα. Αλλά τον υποστηρίζω στο γήπεδο, όχι στα παρασκήνια». 

Για τον Τούντορ: «Ο Τούντορ μας έκανε πολλή ζημιά σαν κυπριακό ποδόσφαιρο. Δεν το λέω για να χαϊδέψω τα αυτιά των Ομονοιατών. Ήταν μια διαιτησία που στέρησε την πιθανότητα πρόκρισης της Ομόνοιας. Το δεύτερο κακό ήταν πως έκατσαν πάνω στα αυτιά μου. Ο απλός φίλαθλος περισσότερο όχι η επίσημη Ομόνοια. Εμένα μου αρέσει να ακούω ακόμα και την παράλογη πολλές φορές κριτική. Δεν προέρχονται όλοι από σαλόνια. Ο καθένας έχει τη γνώμη του και πρέπει να τη δεχθούμε. Άμα είναι άδικη να το πούμε, αλλά άμα έχει δίκαιο να τη λάβουμε υπόψη».

Για το αν τα στήνουν μόνοι τους οι παίκτες: «Είναι το ίδιο ερώτημα με τα επεισόδια που κάνουν φίλαθλοι χωρίς να έχουν χαμπάρι οι παράγοντες. Στο τέλος της ημέρας εκείνος που ευθύνεται είναι το σωματείο. Όταν φέρνεις ένα παίκτη, πρέπει να προσέχεις και το ιστορικό του».

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση

X