ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Όλοι διαφορετικοί - Όλοι ίσοι»

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης της έχει στις προτεραιότητες της την καταπολέμηση του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο και στην κοινωνία συμβαδίζοντας με την FIFA και την UEFA.
 
Στην προσπάθεια της αυτή βρήκε ένα πολύ καλό και τον πλέον κατάλληλο σύμμαχο για προώθηση στους νέους μας την αποδοχή και την ανοχή στην διαφορετικότητα.
 
Η ΚΟΠ και υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα υλοποιήσουν ένα τετραετές πρόγραμμα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλες τις επαρχίες με κεντρικό μήνυμα ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ -ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ.
 
Το πρόγραμμα θα έχει την στήριξη της αρμόδιας επιτροπής της UEFA η οποία το ενέκρινε αφού ενθαρρύνει και υποστηρίζει τέτοιες ενέργειες.
 
Το πρόγραμμα στοχεύει στην σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων ενάντια στον Ρατσισμό κάθε είδους και περιλαμβάνει και τον ρατσισμό λόγω σωματικής και πνευματικής ικανότητας έτσι η συνεργασία για υλοποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει και την ομοσπονδία των Special Olympics Cyprus.
 
Η Κάλλη Χατζηιωσήφ που θα έχει τον γενικό συντονισμό εκ μέρους του Υπουργείου για υλοποίηση του προγράμματος ανέλυσε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα γίνουν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ενώ οι μαθητές του αθλητικού σχολείου Χρίστος Πασιαρδής και Πλούταρχος Αλωνεύτης εξέφρασαν τα συναισθήματα τους για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
 
Η ΚΟΠ θα προσφέρει στο υπουργείο μπάλες σε όλα τα σχολεία που θα λάβουν μέρος στο Παγκύπριο ενδοσχολικό Πρωτάθλημα Futsal που θα αρχίσει τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί με τους τελικούς τον Φεβρουάριο του 2017.
 
Στην παρουσίαση του προγράμματος παρευρέθηκαν Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής και ο πρόεδρος της ΚΟΠ κ. Κωστάκης Κουτσοκούμνης.
 
Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ κ. Κωστάκης Κουτσοκούμνης στην ομιλία του τόνισε τα ακόλουθα:
 
«Το ποδόσφαιρο είναι πέραν πάσης αμφιβολίας το πιο δημοφιλές άθλημα στην Κύπρο το οποίο προσελκύει το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων όλων των κοινωνικών τάξεων, κάθε ηλικίας, φύλου ή χρώματος. Επηρεάζει την ζωή , τα συναισθήματα την ψυχολογία μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας. Ως Ομοσπονδία, συναισθανόμενοι και την ευθύνη μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο δεν περιοριζόμαστε μόνο στην διοργάνωση των πρωταθλημάτων.
 
Στις προτεραιότητες μας είναι η ευαισθητοποίηση του φίλαθλου κοινού σε προβλήματα κοινωνικών ομάδων αλλά και η σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων σε θέματα συμπεριφοράς στο χώρο του αθλητισμού και της ζωής γενικότερα.
 
Είναι για τούτο το λόγο, που χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά την παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στην σημερινή Συνέντευξη Τύπου.
 
Φίλε Υπουργέ, είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που δεχθήκαμε την άμεση θετική ανταπόκριση του υπουργείου σας στην πρόσκληση μας, για υλοποίηση του προγράμματος ενάντια στον Ρατσισμό, με σύνθημα ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ –ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ.
 
Έχω την άποψη ότι η σωστή αντιμετώπιση ανθρώπων με διαφορετικό χρώμα, γλώσσα, καταγωγή θρησκεία, ικανότητα , είναι θέμα Παιδείας και δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερη επιλογή από τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα για να μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα εναντίον κάθε είδους ρατσισμό.
 
Το πρόγραμμα Όλοι διαφορετικοί –όλοι ίσοι, θα έχει διάρκεια 4 χρόνια και με διάφορες εκδηλώσεις σε συνεργασία της ΚΟΠ με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με αγώνες και διαλέξεις, στοχεύουμε στην δημιουργία νέων που θα σέβονται τους αντιπάλους τους στον αθλητισμό και τους συνανθρώπους τους στη ζωή ανεξάρτητα από το χρώμα, την καταγωγή και την ικανότητα τους.
 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τον ρατσισμό λόγω σωματικής και πνευματικής ικανότητας. Σε συνεργασία τόσο με το υπουργείο παιδείας και πολιτισμού όσο και με την Ομοσπονδία των Special Olympics Cyprus διοργανώσουμε εκδηλώσεις με παιδιά ειδικών ικανοτήτων σε σχολικές μονάδες και σε γήπεδα.
 
Η ευαισθητοποίηση της ΚΟΠ σε κοινωνικά θέματα δεν είναι περιστασιακή αλλά είναι εδώ και χρόνια στις προτεραιότητες μας. Στηρίζουμε φιλανθρωπικά ιδρύματα που σκοπό έχουν την βοήθεια σε συνανθρώπους μας ιδιαίτερα σε θέματα υγείας. Πιστεύω ότι όλοι θα είδατε το φιλμάκι που ετοίμασε η Ομοσπονδία ενάντια στον ρατσισμό με συμμετοχή Κυπρίων και ξένων παικτών του πρωταθλήματος Α΄ κατηγορίας.
 
Αυτό το πρόγραμμα που ανακοινώνουμε   σήμερα, είναι επέκταση των ενεργειών μας και αποδέκτες των μηνυμάτων θα είναι οι νέοι μας, οι αυριανοί φίλαθλοι, αθλητές , πολίτες της κοινωνίας και ελπίζουμε, ότι με τη συνεργασία και του Υπουργείου Παιδείας θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.
 
Η σωστή συμπεριφορά δεν είναι θέμα ενός προγράμματος ή μίας εκδήλωσης αλλά ελπίζουμε ότι στα 4 χρόνια που θα διαρκέσει αυτό το πρόγραμμα θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους νέους μας να κατανοήσουν ότι ο ρατσισμός κάθε είδους δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο και στη ζωή μας.
 
Η παρουσία δύο νέων που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που θα είναι μία απόδειξη ότι τα μηνύματα έχουν ήδη θετικούς αποδέκτες».
 
ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε τα ακόλουθα:
 
«Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου με θέμα τη συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου με στόχο την προώθηση και εφαρμογή του Προγράμματος «Όλοι διαφορετικοί- όλοι ίσοι» σε Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές.
 
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αποδέχθηκε με μεγάλη ικανοποίηση την πρόταση της ΚΟΠ να συνεργαστούν πάνω σε ένα πρόγραμμα που τάσσεται υπέρ της αποδοχής της διαφορετικότητας και ενάντια στον ρατσισμό.
 
Με την εφαρμογή του προγράμματος στέλνουμε σημαντικά κοινωνικά και ανθρωπιστικά μηνύματα και παράλληλα αναδεικνύουμε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο αθλητισμός και ειδικότερα το ποδόσφαιρο στην εξάλειψη κάθε είδους ρατσιστικού φαινομένου. Μέσα από τον χώρο του γηπέδου, ο μαθητής καλλιεργεί το σώμα και το μυαλό, μαθαίνει να έχει αυτοέλεγχο και αυτοπειθαρχία, να συνεργάζεται και να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τους άλλους.
 
Το ποδόσφαιρο θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα των μαθητών μας και γι’ αυτό τον λόγο μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εκπαιδευτικό εργαλείο αντιρατσιστικής αγωγής. Το πρόγραμμα «Όλοι διαφορετικοί - όλοι ίσοι» μπορεί ακριβώς να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια τέσσερα χρόνια και τίθεται σε ισχύ από τη φετινή σχολική χρονιά 2016-17.
 
Ο στόχος του συνάδει απόλυτα και με τον δεύτερο υπό έμφαση στόχο της φετινής σχολικής χρονιάς που αφορά στην ευαισθητοποίηση κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και την προώθηση της ισότητας και του σεβασμού στη διαφορετικότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
 
Η αντιρατσιστική πολιτική ενισχύεται από την εφαρμογή στα σχολεία μας του Κώδικα Συμπεριφοράς κατά του Ρατσισμού και Οδηγού Διαχείρισης και Καταγραφής Ρατσιστικών Περιστατικών, όπως επίσης και από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, το οποίο αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, να προάγει τον σεβασμό της διαφορετικότητας των ατόμων και την συνεργασία με όλους.
 
Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μου σε όλους όσοι συνέβαλαν στο να γίνει πραγματικότητα αυτό το αξιέπαινο πρόγραμμα κοινωνικού χαρακτήρα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη, τον οποίο και διαβεβαιώνω ότι η αγαστή συνεργασία της ΚΟΠ με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα εξακολουθήσει να υφίσταται σε επίπεδο κοινών καινοτόμων δράσεων και επιδιώξεων.
 
Εύχομαι από καρδιάς το πρόγραμμα να αγκαλιαστεί όπως του αρμόζει και να φέρει τα αναμενόμενα θεμιτά αποτελέσματα».

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση

Πάφος: Κιχ!!!

Πάφος: Κιχ!!!

Το αριστούργημα του Τάνκοβιτς υπενθυμίζει ότι και οι μονάδες καθορίζουν τις εξελίξεις
Χρήστος Ζαβός
 |  ΠΑΦΟΣ F.C.