ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι προκλήσεις του Βαλβέρδε

Η απεξάρτηση από τους «MSN», η αμυντική βελτίωση, η διαχείριση Ινιέστα και των λοιπών αστέρων κάποια από τα στοιχήματα για τον «Τσινγκούρι»

Ανδρέας Βιολάρης

Ανδρέας Βιολάρης

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε ξεκίνησε να ζει το όνειρό του στην Μπαρσελόνα. Ο Βάσκος τεχνικός διανύει τις πρώτες του μέρες στο «Joan Camper» και έχει ήδη αντιληφθεί πως αυτό που ζει και θα ζήσει τις επόμενες μέρες, εβδομάδες, χρόνια δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που έχει βιώσει στη μέχρι τώρα προπονητική του καριέρα. Όπως, φυσικά, δεν είναι πια σχεδόν τίποτα το ίδιο στον σύλλογο σε σύγκριση με την περίοδο που έπαιζε ποδόσφαιρο στο καμάρι της Καταλονίας.

Από το 1990, όταν αποχώρησε, μέχρι σήμερα, το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Όπως και το χρώμα το μαλλιών του. Ο Βαλβέρδε μεγάλωσε, όπως έχει μεγαλώσει και η ίδια η Μπαρσελόνα. Και έχει μεγαλώσει σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτή την περίοδο των 27 χρόνων αναδείχθηκε πέντε φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης (1992, 2005, 2008, 2011 και 2015), κατάκτησε 14 πρωταθλήματα (και ενώ μέχρι το 1990 είχε μόλις 10), ενώ πανηγύρισε ακόμα 26 εγχώριους και διεθνείς τίτλους.

Αυτό που σίγουρα δεν έχει αλλάξει από τον καιρό που έβγαζε το ψωμί τους σαν ποδοσφαιριστής της Μπαρσελόνα, είναι η αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας και η παθολογική αγάπη του κόσμου για τον σύλλογο. Σαφώς και μέσα από τα χρόνια το παιχνίδι της «Μπάρσα» εξελίχθηκε, δεν σταμάτησε όμως ποτέ να στηρίζεται στις βάσεις που έβαλε ο τότε προπονητής τους στην ομάδα, Γιόχαν Κρόιφ.

Με τις… ευλογίες του Κρόιφ

Το γεγονός ότι ο «Τσινγκούρι» (μυρμήγκι) υπηρέτησε τον σύλλογο σαν ποδοσφαιριστής, λειτούργησε θετικά στα μάτια της διοίκησης για να του δώσει το χρίσμα του προπονητή. Ξέρει που πήγε, γνωρίζει πολύ καλά τι απαιτήσεις, τις αξίες και τα ιδανικά που διαχρονικά χαρακτηρίζουν αυτό τον σύλλογο. Ή, όπως θα έλεγαν οι Καταλανοί, «κάτι περισσότερο από ένα σύλλογο».

Αυτό που πραγματικά έκανε τη διαφορά και η διοίκηση των «μπλαουγράνα» του εμπιστεύτηκε τα ηνία της ομάδας, ήταν η άποψη που είχε για αυτόν ο Κρόιφ. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο αείμνηστος «Ιπτάμενος Ολλανδός» μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Βαλβέρδε. Πριν από δέκα χρόνια, όταν ήταν ακόμα προπονητής της Εσπανιόλ, ο Κρόιφ ρωτήθηκε αν μπορούσε να φανταστεί κάποια μέρα τον Βαλβέρδε στον πάγκο Μπαρσελόνα. «Είμαι πολύ χαρούμενος που υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Ερνέστο, αλλά και τον Ράικαρντ (προπονητής της «Μπάρσα» εκείνη την περίοδο) που προσφέρουν το είδος ποδόσφαιρου που απολαμβάνει ο κόσμος», απάντησε.

Το 2012, όταν ο Βαλβέρδε ανέλαβε τη Βαλένθια, ο Κρόιφ είπε: «Είναι μια εξαιρετική επιλογή. Ξεχώρισε από τότε που ήταν ποδοσφαιριστής. Όχι μόνο με την ποδοσφαιρική του ιδιοφυία, αλλά για το πάθος του και την ακόρεστη επιθυμία του να μάθει. Πάντα μου έδειχνε την αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Το όμορφο ποδόσφαιρο. Είναι ένας από τους πιο εξελίξιμους προπονητές στην Ισπανία».

Προφανώς και αυτά τα λόγια δεν έσβησαν ποτέ από τη μνήμη των ανθρώπων της Μπαρσελόνα. Από τη στιγμή που ο ίδιος ο Κρόιφ έδωσε τις… ευλογίες του, ήταν απλώς θέμα χρόνου να δούμε τον Βαλβέρδε στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Αυτό έγινε φέτος κι αφού προηγήθηκαν τρεις αποτυχημένες προσπάθειες (2008, 2013 και 2014).

«MSN» και... plan B

Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Ο Βαλβέρδε είναι αντιμέτωπος με το παρόν και τις πολλές και μεγάλες προκλήσεις που έχει ενώπιόν του. Η μεγαλύτερη από όλες έχει άμεση σχέση με τους «MSN», οι οποίοι συνθέτουν χωρίς αμφιβολία την πιο «δολοφονική» τριπλέτα στον πλανήτη (και ίσως κορυφαία όλων των εποχών). Η συνύπαρξη των Μέσι, Σουάρες και Νέιμαρ αποτελεί ευχή για την Μπαρσελόνα, ταυτόχρονα, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε σε αρκετά παιχνίδια, είναι και κατάρα! Ευχή γιατί μπορούν να διαλύσουν οποιαδήποτε άμυνα και κατάρα γιατί στην κακή τους μέρα δεν υπήρχε «Plan B» και η Μπάρσα μοιάζει με μια απλή, γήινη ομάδα. Ο Βαλβέρδε καλείται να προσθέσει νέα στοιχεία (και παίκτες) στο παιχνίδι της ομάδας του και να την ανεξαρτητοποιήσει από το «MSΝ».

Εν αρχή η άμυνα

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την αποχώρηση του Κάρλες Πουγιόλ. Από τότε η Μπαρσελόνα όχι μόνο δεν βρήκε τον αντικαταστάτη του, αλλά χρόνο με τον χρόνο το πρόβλημα μεγαλώνει και η ανασταλτική λειτουργία χειροτερεύει. Αποκορύφωμα ήταν η περσινή, τραγική χρονιά. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στους αριθμούς (τα 37 γκολ παθητικό ήταν η δεύτερη χειρότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας), αλλά στη γενικότερη προβληματική εικόνα στο αμυντικό κομμάτι. Το κενό των Πουγιόλ - Άλβες παραμένει δυσαναπλήρωτο, ενώ παίκτες όπως οι Πικέ και Άλμπα έκαναν τη χειρότερή τους σεζόν με τη φανέλα της Μπαρσελόνα. Η ποιοτική στελέχωση της αμυντικής γραμμής και η βελτίωση της ανασταλτικής λειτουργία είναι λοιπόν ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο «Τσινγκούρι»

Διαχείριση... αστέρων

Υπάρχουν φυσικά και άλλες, πολλές προκλήσεις που θα βρει μπροστά του ο Βαλβέρδε και ανάλογα με τη διαχείριση που θα κάνει μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τις πιθανότητές του να πετύχει. Η περίπτωση Αντρές Ινιέστα είναι από μόνη της μια μεγάλη πρόκληση. Ο αρχηγός προέρχεται από τη χειρότερα σεζόν της καριέρας του και το ζητούμενο για τον Βάσκο είναι να τον ξανακάνει σημαντικό για την ομάδα.

Πρόκληση αποτελεί η γενικότερη διαχείριση που θα κάνει σε μια ομάδα που ξεχειλίζει από αστέρια και ποδοσφαιρικό εγωισμό. Είναι κάτι που θα συναντήσει για πρώτη φορά στην καριέρα του και έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσει. Ο Λουίς Ενρίκε είχε αποτύχει σε μεγάλο βαθμό να το κάνει και δεν είναι τυχαία ότι κατά καιρούς είχε κόντρες με συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές, ενώ κάποιοι άλλοι δεν μπορούσαν να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό στο γήπεδο.

Αναπόφευκτη η σύγκριση

Πρώτα και πάνω από όλα, όμως, για να πετύχει στην Μπαρσελόνα ο Βαλβέρδε, πρέπει να κερδίσει τίτλους. Και δεν αναφερόμαστε (μόνο) στους εγχώριους τίτλους, αλλά στο τρόπαιο που έχει μεγαλύτερη αξία από κάθε άλλο: το Τσάμπιονς Λιγκ! Αυτός είναι κάθε χρόνο ο διακαής πόθος όλων στην Καταλονία και μόνο αν καταφέρει να βάλει το όνομά του δίπλα σε αυτά των Κρόιφ, Ράικαρντ, Γουαρδιόλα και Λουίς Ενρίκε θα θεωρηθεί πραγματικά πετυχημένος.

Η σύγκριση με τους προηγούμενους προπονητές της Μπαρσελόνα θα είναι αναπόφευκτη. Ανέβασαν τον πήχη, αλλά και τις προσδοκίες και καλύτερα από όλους το γνωρίζει ο ίδιος. «Ο πήχης βρίσκεται πολύ ψηλά μετά το πέρασμα μεγάλων προπονητών. Σκέφτομαι τι πέτυχαν και αντιλαμβάνομαι πως οι απαιτήσεις στην δουλειά μου θα είναι ψηλές. Αυτή είναι μία από τις καλύτερες προκλήσεις. Δεν έχω καμία αμφιβολία», τόνισε στην επίσημη παρουσίασή του ο Βαλβέρδε, για να προσθέσει: «Τώρα πρέπει να ξαναπροσαρμοστώ στον τρόπο παιχνιδιού και να το εξελίξω. Δεν θα αλλοιώσουμε το στυλ της «Μπάρσα» και θα προσπαθήσουμε να το συνδυάσουμε με τίτλους και ωραία μπάλα. Διαθέτουμε ένα σπουδαίο ρόστερ και μεγάλους ποδοσφαιριστές, από τον Λέο Μέσι μέχρι τον Ινιέστα. Σημαντικός είναι ο κάθε παίκτης μας. Στόχος μου είναι να τους βοηθήσω όλους, με στόχο να δημιουργήσουν ένα πνεύμα ομάδας που θα μας δώσει ώθηση και μπορεί να ενθουσιάσει τον κόσμο μας».

Η ώρα των πράξεων

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είπε πολλά στην πρώτη του παρουσία στο «Καμπ Νόου», σαν προπονητής της Μπαρσελόνα και φαίνεται να έχει κερδίσει τις πρώτες εντυπώσεις. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουμε αν κρίνουμε από τον πως υποδέχθηκε και σχολίασε τις δηλώσεις του ο Τύπος της χώρας. Ο Βάσκος τεχνικός φαίνεται πως έχει πείσει το δύσκολο κοινό και τα ΜΜΕ της Καταλονίας, τόσο για τον «μπαρσελονίσμο» του (που είναι βασικό ζητούμενο για τον εκάστοτε προπονητή της ομάδας), αλλά και για το το γεγονός ότι δείχνει να ξέρει τι πρέπει να κάνει για να επαναφέρει την Μπαρσελόνα στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος αλλά και της Ευρώπης.

Χαρακτηριστικό ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της “Sport”: «Έρωτας για τον Βαλβέρδε», με την υποσημείωση ότι «Τώρα, είναι η ώρα των πράξεων». Αυτό είναι και το ζητούμενο για τον «Τσινγκούρι». Από την επόμενη μέρα της παρουσίασής του, τα λόγια και οι υποσχέσεις περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Αυτό που έχει σημασία και αυτό που περιμένουν να δουν οι φίλοι των «μπλαουγράνα» σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι πράξεις, τίτλους και φυσικά όμορφο ποδόσφαιρο.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Τελευταία Ενημέρωση

X
X