ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

Η κρίση στo ποδόσφαιρο της Δανίας

Τι συμβαίνει στη Δανία, πως και γιατί έφθασε ως εδώ;

Εφραίμ Γεωργίου

Μόλις χθες είδαμε την Δανία να «αναγκάζεται» να αγωνιστεί κόντρα στη Σλοβακία, σε φιλικό με μια ομάδα από παίκτες μικρών κατηγοριών και φούτσαλ. Το τελικό αποτέλεσμα 3-0 ήταν ίσως και θετικό υπό τις περιστάσεις για τους Δανούς, καθώς η ομάδα ουσιαστικά δεν ήταν... ομάδα. Μάλιστα με την ίδια ομάδα θα «πρέπει» να αγωνιστεί στο Nation League. Η ερώτηση που προκύπτει είναι πως έφθασε ως εδώ η Δανία; Το όλο θέμα είναι αποτέλεσμα μιας «κόντρας» - διαφωνίας μεταξύ της Ομοσπονδίας της Δανίας και της ένωσης των ποδοσφαιριστών (αντίστοιχη με τον ΠΑΣΠ).

Γιατί απεργούν οι ποδοσφαιριστές

Εδώ και καιρό οι Δανοί ποδοσφαιριστές όπως ο Κάσπερ Σμάιχελ, ο Έρικσεν, ο Κρίστενσεν, αλλά και γενικότερα στο σύνολο τους οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής απέρριψαν να υπογράψουν τη νέα συμφωνία με την Ομοσποδνία της χώρας σχετικά με τα εμπορικά δικαιώματα.

Οι συζητήσεις χρονολογούνται εδώ και μερικούς μήνες, όμως δεν οδήγησαν πουθενά. Οι ποδοσφαιριστές (μέσα απ’ την Ένωση τους) θεωρούν πως τυγχάνουν εκμετάλλευσης και αξίζουν κάτι καλύτερο. Και το θέμα σαφώς δεν είναι οικονομικό, αλλά οι ποδοσφαιριστές τονίζουν πως δεν θέλουν να είναι θύματα εκμετάλλευσης.

Η λύση της Ένωσης των Ποδοσφαιριστών και η απόρριψη της Ομοσποδνίας

Για να μην υπάρξουν προβλήματα στην Εθνική οι Δανοί ποδοσφαιριστές άναψαν το πράσινο φως ώστε να αγωνιστούν στο φιλικό με την Σλοβακία αλλά και την πρεμιέρα του Nation League με τα υφιστάμενα δεδομένα και έπειτα να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις. Αυτό όμως βρήκε αντίθετη την Ομοσπονδία που κάλεσε τον προπονητή της Εθνικής ώστε να βρει άλλους ποδοσφαιριστές. Αυτό όμως δεν λειτούργησε και τόσο ομαλά καθώς οι τόσο η Σούπερλιγκα τη Δανίας όσο και η πρώτη κατηγορία δεν δέχθηκαν να αφήσουν τους ποδοσφαιριστές τους να αγωνιστούν στην Εθνική.

Έτσι η λύση της Ομοσπονδίας ήταν να επιλέξουν ποδοσφαιριστές απ’ την 3η και την 4η κατηγορία της Δανίας αλλά και μερικούς απ’ τους φουτσαλιστές της Εθνικής Δανίας.

Το δεύτερο μποϊκοτάζ και κίνδυνος για το ποδόσφαιρο της Δανίας

Απ’ την πλευρά τους οι ποδοσφαιριστές τόνισαν ξανά και ξανά πως το οικονομικό δεν είναι το θέμα. Αντίθετα θέλουν τον Δανό ποδοσφαιριστή να έχει τα δικαιώματα που του αναλογούν. Την περασμένη χρονιά πρόβλημα υπήρξε και με την Εθνική των γυναικών. Μάλιστα το πρόβλημα ήταν τόσο μεγάλο που η Εθνική Δανίας δεν αγωνίστηκε στον προκριματικό του παγκοσμίου κυπέλλου κόντρα στη Σουηδία. Η Ομοσπονδία τιμωρήθηκε με πρόστιμο 20 χιλιάδων ευρώ και η Σουηδία κέρδισε τον αγώνα στα χαρτιά με 3-0. Μάλιστα η ΟΥΕΦΑ είχε επιβάλει ποινή πως αν υπάρξει κάτι ανάλογο τότε η Εθνική Δανίας θα αποκλειστεί από όλα τα τουρνουά για τα επόμενα 4 χρόνια.

Στο φιλικό με την Σλοβακία δεν υπήρξε μποϊκοτάζ. Η ομάδα βρέθηκε στο γήπεδο όμως απ’ την πλευρά της η Ομοσπονδία της Σλοβακίας, η οποία έριξε και την τιμή των εισιτηρίων στον αγώνα στο 1 ευρώ, προχώρησε σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα ώστε η Ομοσπονδία της Δανίας να τιμωρηθεί. Για την ώρα η ΟΥΕΦΑ δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε ανακοίνωση, αλλά αναμένονται εξελίξεις επί του θέματος, με τους ποδοσφαιριστές να διεκδικούν μια δίκαιη συμφωνία όχι για τα λεφτά αλλά για τους ίδιους και για την εικόνα του Δανικού ποδοσφαίρου.

Οψόμεθα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Εφραίμ Γεωργίου

Nations League: Τελευταία Ενημέρωση

X