ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ο Οζίλ στο στόχαστρο Γερμανών ακροδεξιών

Ο αποκλεισμός της εθνικής ομάδας της Γερμανίας από τη συνέχεια του Μουντιάλ στάθηκε αφορμή για να στραφούν (και πάλι) εναντίον του Μεσούτ Οζίλ οι ακροδεξιοί της χώρας.

Δεν ήταν καθόλου εύκολες οι τελευταίες εβδομάδες για τον άσο της Άρσεναλ. Τον περασμένο Μάιο, κατά την επίσκεψή του στη Μεγάλη Βρετανία ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε μια ιδιαίτερη συνάντηση με τον Οζίλ και τον Ιλκάι Γκουντογκάν. Οι δύο ποδοσφαιριστές χάρισαν φανέλες στον Ερντογάν (ο παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι, μάλιστα, έκανε λόγο για τον... πρόεδρο του) και οι φωτογραφίες από τη συνάντηση προκάλεσαν σάλο στη Γερμανία.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία βρισκόταν τότε σε προεκλογική περίοδο και 1,5 εκατομμύριο Τούρκοι που ζουν στη Γερμανία είχαν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές που έγιναν στις 24 Ιουνίου και ανέδειξαν και πάλι κυρίαρχο τον «Σουλτάνο».

Μερίδα του πολιτικού κόσμου της χώρας, με το ακροδεξιό Alternative für Deutschland (AfD) - Εναλλακτική για τη Γερμανία να προωτοστατεί στράφηκαν εναντίον των παικτών και ζήτησαν την αποπομπή τους από την αποστολή της «νάσιοναλμασαφτ» που θα έπαιρνε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το AfD είναι ένα ευρωσκεπτικιστικό, φιλελεύθερο και συντηρητικό πολιτικό κόμμα και θεωρείται ακροδεξιό λόγω της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του ατζέντας. Το κόμμα ιδρύθηκε το 2014 από τον Μπερντ Λούκε, καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και προσέλκυσε τους απογοητευμένους των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων και κυρίως της CDU.

Πρόεδρος του κόμματος είναι η Άλις Βάιντελ, η οποία είναι τραπεζικός, πρώην συνεργάτρια της Goldman Sachs. Κάποιες από τις θέσεις του AfD είναι η παρεμπόδιση της επανένωσης των οικογενειών των προσφύγων που βρίσκονται ήδη στην Γερμανία, η αφαίρεση της γερμανικής υπηκοότητας από τους μετανάστες που έχουν ποινικές καταδίκες, αλλά και η κήρυξη του ισλάμ ως ασύμβατου με την γερμανική κουλτούρα.

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κάποιος για ποιον λόγο βρέθηκαν στο στόχαστρό τους οι δύο διεθνείς Γερμανοί.

«Δεν γνώριζαν τόσο το συμβολισμό όσο και τη σημασία των φωτογραφιών, όμως φυσικά η δράση δεν ήταν καλή και πρόκειται να τη συζητήσουμε με τους παίκτες. Δεν έχω ακόμα καμία αμφιβολία για τον Μεσούτ και τον Ιλκάι, που έχουν μια ξεκάθαρη δέσμευση με τη γερμανική εθνική ομάδα και έχουν ταυτιστεί με τις αξίες μας» σχόλιασε ο Όλιβερ Μπίρχοφ, αθλητιοκός διευθυντής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Γερμανίας σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

Αυτό που δεν υπολόγιζαν, βέβαια, ήταν ο πρόωρος αποκλεισμός της «νάσιοναλμσαφτ» από το Μουντιάλ. Και έτσι ο Οζίλ είναι και πάλι στο επίκεντρο, πάνω του στρέφεται όλη η κριτική των ακροδεξιών.

«Έτσι κι αλλιώς δεν έπαιρνε μέρος η εθνική μας ομάδα» έγραψε στο twitter ο Oύβε Σουλτζ, μέλος του AfD.

«Ο Οζίλ μπορεί τώρα να είναι ευχαριστημένος, συγχαρητήρια Ερντογάν» ήταν το μήνυμα του εκπροσώπου τύπου του κόμματος, Κρίστιαν Λιθ.

«Θα είχαμε νικήσει χωρίς τον Οζίλ. Ικανοποιημένος κύριε πρόεδρε;» έγραψε ειρωνικά ένα άλλο μέλος του AfD, ο Γενς Μάιερ.

Στον γερμανικό Τύπο, μάλιστα, υπάρχουν άρθρα που εκφράζουν την αμφιβολία για το κατά πόσο ο Οζίλ, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Γκεζελκίρχεν και είναι διεθνής από το 2009, θα θελήσει να φορέσει ξανά τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Γερμανίας.