ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μια μίνι-ιστορική αναδρομή των Μουντιάλ (part 2/ pics)

Διαβάστε για τα Μουντιάλ 1950, 1954, 1958...

Συνεχίζουμε δυναμικά όπως σας υποσχεθήκαμε και όπως αρμόζει σ’ αυτό το μεγάλο θεσμό του καλοκαιριού, με ακόμη ένα αφιέρωμα σήμερα, αναλύοντας σύντομα άλλες τρεις διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Χθες μείναμε στην διοργάνωση της Γαλλίας το 1938. Το επόμενο Μουντιάλ του 1942 δεν έμελλε να γίνει ποτέ, αφού μεσολάβησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και όλα «πάγωσαν». Η αναμονή «έσπασε» 12 χρόνια μετά και το 1950 το Μουντιάλ διεξήχθη στη μεγάλη «ποδοσφαιρομάνα» Βραζιλία. Πάμε να δούμε πως εξελίχθηκαν τα επόμενα τρία Παγκόσμια Κύπελλα…

Μουντιάλ 1950 Βραζιλία

Η τέταρτη διοργάνωση διεξήχθη στη Βραζιλία, 12 χρόνια μετά την τελευταία, αφού μεσολάβησε και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Σ’ αυτή τη διοργάνωση πολλά είχαν αλλάξει, αφού αποτελεί μέχρι και σήμερα την μοναδική διοργάνωση, όπου ο νικητής δεν καθορίστηκε μετά από τη διαδικασία ενός μονού τελικού.

Η διαδικασία ήταν η εξής: Οι τέσσερεις φιναλίστ των ομίλων (Ουρουγουάη, Βραζιλία, Σουηδία, Ισπανία), αγωνίστηκαν μεταξύ τους σε ένα μίνι όμιλο, με την Ουρουγουάη να συγκεντρώνει 5 βαθμούς και να στέφεται Πρωταθλήτρια κόσμου. Ως τελικός θεωρήθηκε για σκοπούς αρχείου της Ομοσπονδίας της FIFA, ο αγώνας Ουρουγουάης-Βραζιλίας (2-1) που ήταν και η τελευταία αναμέτρηση του ομίλου με τις 4 φιναλίστ. Τα γκολ πέτυχαν για τους νικητές οι Σκιαφίνο (66’) και Γκίτζια (79’). Για την χώρα του καφέ είχε ανοίξει το σκορ προσωρινά ο Φριάσα (47’). Αναλυτικά οι αγώνες μεταξύ των ομάδων στους ομίλους του «τελικού» ήταν:

Βραζιλία-Σουηδία 7-1, Ουρουγουάη- Ισπανία 2-2, Βραζιλία-Ισπανία 6-1, Ουρουγουάη-Σουηδία 3-2, Σουηδία-Ισπανία 3-1 και Ουρουγουάη-Βραζιλία 2-1. Η Παγκόσμια πρωταθλήτρια Ουρουγουάη συγκέντρωσε 5 βαθμούς, η Βραζιλία 4, η Σουηδία 2 και η Ισπανία 1.

Μουντιάλ 1954 Ελβετία

Ο λόγος επιλογής της Ελβετίας ως οικοδέσποινας του Μουντιάλ του 1954, έγινε διότι εκείνη τη χρονιά η FIFA γιόρταζε τα 50άχρονα της και θεωρήθηκε καλύτερο, ο θεσμός να λάβει χώρα στην έδρα της διοργανώτριας αρχής.

Στα προκριματικά συμμετείχαν 45 ομάδες με την FIFA να αρνείται τη συμμετοχή επτά εθνικών ομάδων, ενώ οι δυο από τις 16 θέσεις στα τελικά καλύφθηκαν από την κάτοχο του τροπαίου, Ουρουγουάη και τη διοργανώτρια Ελβετία.

Για πρώτη φορά συμμετείχαν στο θεσμό η Τουρκία, η Νότιος Κορέα και η Σκωτία. Στον τελικό η Δυτική Γερμανία κέρδισε την Ουγγαρία με 3-2. Μάλιστα, οι Μαγυάροι προηγήθηκαν στα πρώτα οκτώ λεπτά με 0-2 με τον Φέρεντς Πούσκας (6’) και τον Τσίμπορ (8’). Έφτασαν πολύ κοντά στη πηγή, αλλά… δεν ξεδίψασαν, καθώς στον συναρπαστικό τελικό πέτυχαν γκολ ανατροπής για την Δ. Γερμανία οι Μόρλοκ (10’) και Ραν (18’, 84’).

Μουντιάλ 1958 Σουηδία

Σ’ αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο έκανε την εμφάνιση του ο τότε άγνωστος Βραζιλιάνος και αργότερα ένας εκ των κορυφαίων του κόσμου, Πελέ. Για πρώτη φορά συμμετείχαν η Βόρειος Ιρλανδία, η Ουαλία και η Σοβιετική Ένωση με χαρακτηριστικό το γεγονός της πρόκρισης και των τεσσάρων Εθνικών ομάδων της Μεγάλης Βρετανίας.

Στον τελικό η Βραζιλία νίκησε τους Σουηδούς με 5-2 με τον Πελέ να σημειώνει δυο γκολ. Ο αγώνας ξεκίνησε με ψυχρολουσία για τους Βραζιλιάνους καθώς ο Λίντχολμ μόλις στο 4’ έβαλε μπροστά τους Σκανδιναβούς. Έπειτα, η «Σελεσάο» έπιασε φωτιά και γύρισε τον αγώνα με τους Βαβά (9’, 35’), Ζαγκάλο (68’) και Πελέ (55’, 90’). Η Σουηδοί μείωσαν στο 80’ με τον Σίμονσον, ωστόσο το κερασάκι στην τούρτα για τους νέους Παγκόσμιους Πρωταθλητές έβαλε ο Πελέ με το δεύτερο του γκολ στον αγώνα για το τελικό 2-5.

Η Βραζιλία «έσπασε» το ρόδι και «εξάγνισε» τους εφιάλτες του Μουντιάλ 1950. Η συνέχεια είναι γνωστή με την «Σελεσάο» να είναι η Πολυνίκης του θεσμού μέχρι σήμερα.

ΥΓ: Απολαύστε το φωτογραφικό υλικό των τριών διοργανώσεων στο πάνω μέρος του gallery.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS