ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ekaterinburg Arena: Το πιο τρομακτικό γήπεδο στον κόσμο!

Κάθε κατασκευή κρύβει τουλάχιστον μια μεγάλη πρόκληση. Στην περίπτωση της “Ekaterinburg Arena” οι αρχιτέκτονες απλώς έπρεπε να σπάσουν κάθε προηγούμενο για να τα καταφέρουν...

Θαύμα αρχιτεκτονικής; Απόδειξη πως όλα μπορούν να γίνουν; Ένα κακόγουστο αστείο ή απλώς μια προσωρινή λύση; 

Ό,τι και να επιλέξετε από τα παραπάνω ως σχόλιο για το ‘’Ekaterniburg Arena’’ θα είναι σωστό. Γιατί το γήπεδο το οποίο φιλοξένησε το δεύτερο χρονικά παιχνίδι του Μουντιάλ κρύβει μια μεγάλη ιστορία πίσω του. 

Κρύβει όμως και μια μεγαλύτερη δικαιολογία για τα πολλά άδεια καθίσματα τα οποία υπήρχαν στις κερκίδες του παρά το γεγονός ότι λιγοστά ήταν τα εισιτήρια που είχαν μείνει αδιάθετα για το Αίγυπτος-Ουρουγουάη. Ίσως, οι κάτοχοί τους –βλέπετε- να φοβούνται τα ύψη... 

ΤΟ ΠΙΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Το Ekaterinburg Arena μπορεί κάλλιστα να κερδίσει τον τίτλο του γηπέδου με τις πιο τρομακτικές κερκίδες καθώς οι δύο στα άκρα του αγωνιστικού του χώρου βρίσκονται έξω από το κτίσμα του γηπέδου!

Κι όμως είναι πραγματικότητα.

Πρόκειται για τη λύση που αποφάσισαν να δώσουν οι διοργανωτές για να ικανοποιηθεί και σε αυτό, το κατώτατο όριο χωρητικότητας για τα γήπεδα που φιλοξενούν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 

Βάσει κανονισμού τα γήπεδα που θα ενταχθούν στο φάκελο για ένα Μουντιάλ πρέπει να είναι τουλάχιστον 35000 θέσεων. Το θέμα με το Ekaterinburg Arena ήταν πως η χωρητικότητά του άγγιζε τους 23000 θεατές, άρα οι αρχιτέκτονες βρέθηκαν μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Να δημιουργήσουν 12.000 θέσεις, χωρίς όμως να αλλοιώσουν την πρόσοψή του. 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 

Το Ekaterinburg Arena κατασκευάστηκε το 1957. Έχει κριθεί προστατευόμενο από τους Ρώσους και σημείο αναφοράς για το σοβιετικό νεοκλασικό στιλ της πρόσοψής του. Μία πρόσοψη γεμάτη από κίονες, ανάγλυφα και άλλες γλυπτές λεπτομέρειες που καθιστούν το γήπεδο αυτό ως ένα κτίσμα σημαντικό στη ρωσική ιστορία. 

Οι διοργανωτές έπρεπε να δώσουν μια λύση. Να χρησιμοποιήσουν το γήπεδο αυτό για να αποφύγουν τα έξτρα έξοδα κατασκευής ενός νέου, αλλά αυξάνοντας την χωρητικότητα του και χωρίς να καταστρέψουν την πρόσοψή του. 

Και τι σκέφτηκαν; Να τροποποιήσουν την κατασκευή του στις κερκίδες που βρίσκονται πίσω από κάθε εστία. Έτσι, και χρήματα θα γλίτωναν, και θα άφηναν αναλλοίωτη την ιστορική πρόσοψή του. Στα σημεία αυτά θα... έπεφτε το παλιό κτίσμα, και για τις ανάγκες του Μουντιάλ θα κατασκευάζονταν δύο κερκίδες που έφταναν την χωρητικότητα στις 35000. Για να συμβεί αυτό όμως έπρεπε το μεγαλύτερο μέρος τους να βρίσκονται στο... κενό. Κι έτσι έγινε... 

Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τη FIFA αφού δόθηκαν οι εγγυήσεις για την ασφάλεια των θεατών που θα κάθονταν εκεί. Οι κερκίδες θα ήταν τέτοιες που αμέσως μετά το τέλος του Μουντιάλ θα μπορούσαν εύκολα να «πέσουν» για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του. 

Οι εργασίες άρχισαν άμεσα και αρκετούς μήνες πριν την έναρξη του Μουντιάλ το γήπεδο ήταν έτοιμο. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία εξέτασε αρκετές φορές την ασφάλειά του με επιθεωρήσεις οι οποίες έκριναν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. 

«Οι επισκέψεις των επιθεωρητών και οι αναλυτικές αναφορές έχουν δείξει ότι οι προσωρινές θέσεις συμμορφώνονται πλήρως με όλες τις απαιτήσεις ασφάλειας», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μετά από την ολοκλήρωση των έργων. 

Ωστόσο εάν φοβάστε τα ύψη καλό θα είναι να ξανασκεφτείτε μια επίσκεψη στο Ekaterinburg Arena... 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
X
X