ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νέο αίμα, άλλα κόλπα!

Οι δύσκολες και σκληρές αποφάσεις καμιά φορά σε δικαιώνουν, καμιά φορά όχι. Στην περίπτωση της Εθνικής Βραζιλίας, το πρώτο δείγμα είναι θετικό και αξίζει να καταγραφεί. Έγινε άλλωστε η πρώτη χώρα που προκρίνεται στα τελικά του μουντιάλ μετά τη διοργανώτρια Ρωσία.

Στις 30/3/16 η «Καναρίνια»  έφερνε 2-2 εκτός έδρας με την Παραγουάη και ο απολογισμός στα προκριματικά του μουντιάλ ήταν δυο νίκες στα πρώτα έξι παιχνίδια. Ο Ντούνγκα ήταν στην ομάδα και στο παρελθόν, όμως έβλεπε την πορεία της να μην είναι αυτή που θα ήθελε.

Το Καλοκαίρι του 2016 δυο μεγάλες διοργανώσεις για τη χώρα ήταν στο Καλεντάρι, με το δίλημμα να αφορά κυρίως στον Νεϊμάρ. Η Μπαρσελόνα δεν τον έδινε και για τις δυο, Κόπα Αμέρικα και Ολυμπιακούς αγώνες, με τον Ντούνγκα να πρέπει να πάρει μια απόφαση. Επέλεξε να μην τον πάρει στο Κόπα Αμέρικα αφού οι Ολυμπιακοί γίνονται στο Ρίο και είχαν και μια ντροπή να ξεπλύνουν.

Απόφαση πολύ ζόρικη, αφού ο ίδιος ο Ντούνγκα είδε τη Βραζιλία να αποκλείεται από τους ομίλους και αυτό του στοίχισε τη δουλειά του. Στη Βραζιλία όμως, μάλλον έκανε καλό.

Ο Τίτε που πήγε στη θέση του, έκανε κάποιες αλλαγές που έμοιαζαν επιβεβλημένες. Ο Νειμάρ είναι μικρός και δίπλα του έπρεπε να έχει παίκτες να μπορεί να τους καθοδηγεί ως αρχηγός και όχι παλιές και, με αποτυχία, δοκιμασμένες λύσεις. Χουλκ, Φρεντ, Ζο, Ζόνας και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις δεν την ξαναείδαν την ενδεκάδα.

Αντίθετα, οι δυο Γκάμπριελ, Μπαρμπόσα και Ζεσούς, που βοήθησαν τον Νεϊμάρ να πάρει το χρυσό στο Ρίο, πήραν άμεση αναβάθμιση μαζί με το δίδυμο της Λίβερπουλ, Κουτίνιο, Φιρμίνο. Δεν υπάρχει ποιοτικό κλασσικό φορ; Ωραία, δε θα παίζουμε με έναν τέτοιο και θα αναλάβει το ρόλο ένας καλός παίκτης που έχουμε. Αυτό βοήθησε και τον ίδιο τον Νεϊμάρ αφού έχει δίπλα του στην επίθεση παίκτες με τους οποίος προφανώς συνεννοείται καλύτερα εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου και με αυτόν μαζί παίζουν καλύτερα. Έχουν κιόλας μαζί πετύχει πράγματα, έστω σε ολυμπιακούς, που βοηθά στη ψυχολογία και το δέσιμο και μεταξύ τους αλλά και με τον κόσμο.

Αποδίδει κιόλας, με τον Τιτέ να παίρνει τα πρώτα εύσημα με την πορεία της Βραζιλίας τη σεζόν 2016-17 να είναι εξαιρετική. Οκτώ νίκες σε οκτώ αγώνες στα προκριματικά και καθάρισε την πρόκριση ως πρώτη εκεί που ήταν πέμπτη και κινδύνευε να μείνει έξω. Με ένα 3-0 επί της Αργεντινής και ένα 4-1 εκτός με την Ουρουγουάη στην πορεία.

Τα νούμερα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά αν δει κανείς τα γκολ: 25 υπέρ και μόλις δυο κατά! Οι ίδιοι Άλβες, Λουίζ, Μαρσέλο και Σίλβα παίζουν πίσω δεν είναι άλλοι να το τονίσουμε. Αλλά η Βραζιλία είχε πάντα σημείο αναφοράς την επίθεσή της και δε γίνεται να είναι οι αμυντικοί τα μεγάλα ονόματα. Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν.

Ως προς τους σκόρερ; Μετρήστε: Ο Νειμάρ έξι, ο Γκάμπριελ Ζεσούς πέντε, ο Κουτίνιο τρία και ο Φιρμίνο ένα. Βάλτε και τα τέσσερα του Παουλίνιο, αυτό δεν μπορούμε και να το εξηγήσουμε από όσα είδαμε στην Τότεναμ αλλά ΟΚ, μαζί με πόσες άλλες ασσίστ έχουν αυτοί και αντιλαμβάνεσαι πως όταν είναι να αλλάξει κάτι θέλει δύσκολες και ριζικές αποφάσεις. Το χειροκρότημα θα φανεί στη Ρωσία του χρόνου βέβαια, αλλά το δείγμα είναι αρκετό για ένα πρώτο «Like» στα όσα βγάζει στο γήπεδο η πεντάκις πρωταθλήτρια κόσμου. 

X
X