ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Φάκελος PSG: Τελικά φέρνουν τα λεφτά την ευτυχία;

Ο χρόνος θα δείξει κατά πόσον η πολιτική των Παριζιάνων θα αποδειχθεί μια φούσκα, ή εάν το όνειρο για μια Ευρωπαϊκή αυτοκρατορία γίνει όντως πραγματικότητα

Στο άρθρο μας αυτό θα ασχοληθούμε με έναν σύλλογο ο οποίος έχει ιδρυθεί μόλις το 1970, την Γαλλική Paris Saint-Germain, η οποία από το 2011 και μετά έχει σπαταλήσει εκατοντάδες εκατομμύρια, για να φτάσει στην κατάκτηση των Ευρωπαϊκών σκήπτρων.

Την αρχή και το μεγάλο βήμα το έκανε ο γεννημένος στο Κατάρ, Nasser Al-Khelaifi. Ο 43χρονος επιχειρηματίας έγινε το 2011 πρόεδρος της εταιρίας αθλητικών επενδύσεων Qatar Sports Investments και αμέσως έκανε την πρώτη μεγάλη κίνηση, την αγορά της Paris Saint-Germain, μιας και έγινε πρόεδρός της, ενώ αποφάσισε να τη μετατρέψει σε ένα από τα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης. Κάτι το οποίο σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολο αν αναλογιστούμε τα μεγέθη των ομάδων που υπάρχουν αλλά και το γεγονός πως το Γαλλικό πρωτάθλημα δεν θεωρείται και το πιο ανταγωνιστικό. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε και την συμβολή του Tamim bin Hamad Al Thani ο οποίος ήθελε να κάνει το Κατάρ ένα ισχυρό κράτος και ο Nasser Al-Khelaifi αποδείχθηκε εξαιρετικός συνεργάτης και δεξί του χέρι.

Αυτά όσον αφορά τη διοίκηση της Παριζιάνικης ομάδας, η οποία έχει ξοδέψει πάρα πολλά εκατομμύρια εδώ και μια επταετία. Ιμπραίμοβιτς, Τιάγκο Σίλβα, Νευμάρ, Μπαμπέ, Ντι Μαρία, Καβάνι, Παστόρε, Μαρκίνιος, Ντράξλερ, είναι μόνο λίγα από τα πρωτοκλασάτα ονόματα που έφτασαν στο Parc des Princes. Ενώ από την άλλη στον πάγκο της ομάδας πέρασαν οι Αντσελότι, Μπλαν, Έμερι και τη στιγμή αυτή ο Τούχελ. Πάντως για να λέμε του λόγου το αληθές, στα εγχώρια δρώμενα οι επιτυχίες έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία μιας και η PSG, εδώ και χρόνια κατακτά κάθε τίτλο που υπάρχει στη Γαλλία, σκορπίζοντας με μεγάλα σκορ κάθε αντίπαλο που βρίσκει απέναντι της. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως τη σεζόν 2015-16 κατέκτησε το πρωτάθλημα με διαφορά 34 βαθμών από τη 2η Lyon, ενώ τη φετινή χρονιά μέχρι στιγμής έχει το απόλυτο των 12 νικών, βρισκόμενη στο +11 από τη 2η Montpellier.

Κάτι τέτοιο σίγουρα μόνο ζημιά μπορεί να κάνει όχι μόνο στο Γαλλικό πρωτάθλημα, γιατί χάνει από πολύ νωρίς τόσο το ενδιαφέρον του φίλαθλου κοινού (τουλάχιστον όσον αφορά τη διεκδίκηση του τίτλου), όσο και στην PSG, κάτι το οποίο φαίνεται από τις Ευρωπαϊκές τις πορείες, όπου από το 2012 που επέστρεψε στο Champions League, έχει ως καλύτερη της πορεία τους «8» της διοργάνωσης. Κι αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν χαροποιεί τους ηγέτες του συλλόγου, εξ’ ου και οι αλλαγές προπονητών, αφού η κατάκτηση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης θεωρείται ως πρωτεύον στόχος για κάθε νέα χρονιά.

Οι αφίξεις των Νευμάρ και Μπαμπέ το καλοκαίρι του 2017 ήταν μια μεγάλη απάντηση των διοικούντων όσον αφορά τη δύναμη που μπορούν να επιβάλλουν με το χρήμα. Δύο ποδοσφαιριστές για τους οποίους υπολογίζεται πως δόθηκαν περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ!
Παρ’ όλα αυτά όμως, σχεδόν σε κάθε μεταγραφικό παράθυρο τα ονόματα των δύο αυτών σούπερσταρ φιγουράρουν στις λίστες μεγάλων Ευρωπαϊκών ομάδων και κυρίως της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία ψάχνει για το επόμενο καλοκαίρι τον ποδοσφαιριστή που θα αντικαταστήσει, όσο γίνεται δηλαδή, το κενό που άφησε ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Σίγουρα όλα αυτά τα σενάρια επηρεάζουν, κατά κάποιον τρόπο την απόδοση και τη συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών αυτών. Οι οποίοι, για να είμαστε ειλικρινείς δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αποδώσουν στο επίπεδο που απαιτείται μέχρι στιγμής στο Champions League, κι αυτό γιατί ήταν σχεδόν ανύπαρκτοι στα 2 παιχνίδια με Νάπολι και στο ματς του Anfield με τη Λίβερπουλ.

Συμπερασματικά, τα λεφτά δεν φέρνουν πάντα την ευτυχία, ο χρόνος ωστόσο θα δείξει κατά πόσον η πολιτική των Παριζιάνων θα αποδειχθεί μια φούσκα, ή εάν το όνειρο για μια Ευρωπαϊκή Αυτοκρατορία γίνει όντως πραγματικότητα. Τη δεδομένη πάντως στιγμή, η πλάστιγγα γέρνει εναντίον τους και να μην παραξενευτεί κάποιος εάν η εκ νέου μη καλή πορεία και τη φετινή σεζόν στην Ευρώπη φέρει τα μεγάλα της αστέρια να ζητούν μεταγραφή για κάτι καλύτερο. Γιατί εννοείται είναι ωραίο το να κατακτάς όλες τις εγχώριες διοργανώσεις, όμως πως θα διεκδικούν κι αυτοί τα «χρυσά» ατομικά βραβεία όταν στην Ευρώπη δεν επιδεικνύουν κάτι;

Του Γιάννη Κουδουνά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Champions League: Τελευταία Ενημέρωση