ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Στέμμα για βασίλισσα ή κυρία;

Ρεάλ εναντίον Γιουβέντους, Ζιντάν εναντίον Αλέγκρι, Ρονάλντο εναντίον Ιγκουαΐν

Η «Βασίλισσα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου Ρεάλ Μαδρίτης και η «Μεγάλη Κυρία» του ιταλικού ποδοσφαίρου, Γιουβέντους, συνθέτουν τον φετινό τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ο οποίος θα διεξαχθεί το Σάββατο 3 Ιουνίου στο National Stadium του Κάρντιφ της Ουαλίας. Προερχόμενες από εξαιρετικές χρονιές, η μεν ισπανική ομάδα έχει στεφθεί πρωταθλήτρια στη χώρα της, ενώ η δε ιταλική επιβεβαίωσε την κυριαρχία εντός συνόρων, κατακτώντας το νταμπλ. Ακολουθεί μια ανάλυση της φετινής πορείας των δύο ομάδων στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπως επίσης και των υπερόπλων πάνω στα οποία οι Ζιντεντίν Ζιντάν και Μαξιμιλιάνο Αλέγκρι, στηρίχθηκαν ώστε να φτάσουν στην πηγή, αναμένοντας να ξεδιψάσουν από το ιερό δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

 

ΡΕΑΛ: Αποφασισμένη να διατηρήσει το «στέμμα» της

Την ευκαιρία να φτάσει σε ένα ιστορικό back-to-back επιτυχιών στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, έχει η «Βασίλισσα» της Ευρώπης. Με δύο τίτλους τα τρία τελευταία χρόνια, η αρμάδα του Ζινεντίν Ζιντάν θα επιχειρήσει να φτάσει σε σερί κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που κατάφερε για τελευταία φορά η Μίλαν το 1998 και το 1999. Η ισπανική ομάδα έχει αγωνιστεί σε 14 τελικούς, κατακτώντας το τρόπαιο 11 φορές. Διαθέτει την ποιότητα, την εμπειρία και τεράστια φιλοδοξία.

Πώς έφτασε στον τελικό

Παρόλο που θεωρήθηκε το φαβορί για την πρωτιά του έκτου ομίλου, η Ρεάλ Μαδρίτης είδε την Ντόρτμουντ να την κερδίζει στο νήμα και με 14 βαθμούς έναντι 12 των Ισπανών, να κλέβει τις εντυπώσεις. Με τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες, η παρέα του Κριστιάνο Ρονάλντο είδε τη Λέγκια Βαρσοβίας να της βάζει τρικλοποδιά με το 3-3 στην Πολωνία, με την πρωτοπόρο του δεύτερου ομίλου, Νάπολι, να αποτελεί το εμπόδιο στην προημιτελική φάση. Ο Ινσίνιε πάγωσε στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» στο 8ο λεπτό του πρώτου αγώνα ωστόσο το γκολ αυτό αφύπνισε τους γηπεδούχους που έκαναν την ανατροπή με τελικό σκορ 3-1. Παρόμοιο σκηνικό στήθηκε και στην Ιταλία εκεί όπου η Νάπολι προηγήθηκε ξανά αλλά εν τέλει υπέκυψε στην ανωτερότητα της «Βασίλισσας». Στις προκλήσεις η Ρεάλ λέει «ναι» και έτσι το εμπόδιο της Μπάγερν Μονάχου του Κάρλος Αντσελότι, φάνταζε ως ευκαιρία επιβεβαίωσης. Ο Κριστιάνο Ρονάλτο εξελίχθηκε σε απόλυτο πρωταγωνιστή των διπλών αναμετρήσεων, φορτώνοντας την εστία των Γερμανών με πέντε γκολ, δύο εκ των οποίων στην ημίωρη παράταση στην οποία οδηγήθηκαν οι δύο ομάδες στον επαναληπτικό της Ισπανίας. Ο περσινός τελικός αναβίωσε στην ημιτελική φάση ωστόσο η Ρεάλ έδειξε νωρίς ότι αποτελεί το αφεντικό της... πόλης, επικρατώντας της Ατλέτικο στον πρώτο αγώνα με χατ-τρικ και πάλι του Κριστιάνο Ρονάλντο. Η ήττα στον επαναληπτικό ήταν γλυκιά για την ομάδα του Ζιντεντίν Ζιντάν, η οποία τα «χρειάστηκε» βλέποντας τους «ροχιμπλάνκος» να προηγούνται με 2-0 στο 16ο λεπτό.

Ο Πορτογάλος αστέρας και ο αρχηγός

Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση απευθύνεται σε κορυφαίους ποδοσφαιριστές και τέτοιος μπορεί να χαρακτηριστεί ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Μπορεί κατά καιρούς ο Πορτογάλος να βλέπει τον έντυπο και διαδικτυακό τύπο να τον σχολιάζει πότε θετικά και πότε αρνητικά αλλά οι αριθμοί τον αναγάγουν σε μια από τις κορυφαίες, αν όχι την κορυφαία προσωπικότητα του Τσάμπιονς Λιγκ. Στις διπλές αναμετρήσεις με την Μπάγερν Μονάχου, κατάφερε να γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σπάζει το φράγμα των 100 γκολ στη διοργάνωση των μεγάλων αστεριών. Τη φετινή χρονιά έχει σημαδέψει τα αντίπαλα δίκτυα σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις, (πρωτάθλημα Ισπανίας, κύπελλο Ισπανίας, Τσάμπιονς Λιγκ, Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων) με τους αντίπαλους τερματοφύλακες να... πληγώνονται 40 φορές σε 45 αγώνες. Στον τομέα της παραγωγικότητας, ο Πορτογάλος φέτος πέραν των Μοράτα, Μπενζεμά και Ίσκο, έχει ως συμπαραστάτη και τον Σέρχιο Ράμος. Στα 31 του χρόνια, ο αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης αποτελεί σημαία της ομάδας μιας και αγωνίζεται σε αυτήν από το 2005, κατακτώντας μεταξύ άλλων, τρία πρωταθλήματα και δύο κύπελλα Ισπανίας, όπως επίσης και δύο Τσάμπιονς Λιγκ. Ιδιαίτερα το γκολ που πέτυχε στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης το 2014, στέλνοντας τον αγώνα στην παράταση, έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη των οπαδών της Ρεάλ, αλλά και της ιστορίας του θεσμού. Με τον αέρα της πρωταθλήτριας Τέσσερα χρόνια μακριά από το ρετιρέ του ισπανικού πρωταθλήματος ήταν πολλά για τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία χρειάστηκε και τις 38 αγωνιστικές της φετινής La Liga για να κόψει πρώτη το νήμα. Τα γκολ των Μπενζεμά και Ρονάλντο ήταν αρκετά ώστε οι Μαδριλένοι να φύγουν από την έδρα της Μάλαγα με το τρίποντο και να επιστρέψουν στο Έβερεστ της χώρας για πρώτη φορά μετά το 2012. Το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» αποτέλεσε προπύργιο της ομάδας του Ζιντάν, εκεί όπου κατέγραψε δεκατέσσερις νίκες, μία ισοπαλία και μόλις μία ήττα από την Μπαρτσελόνα στις 23 Απριλίου 2017.

Ο Γάλλος… Μίδας

Αρχιτέκτονας τόσο της πορείας προς τον τελικό, όσο και των επιτυχιών της Ρεάλ από τον Ιανουάριο του 2016 και έπειτα, δεν είναι άλλος από τον εμβληματικό Ζινεντίν Ζιντάν. Ένας άνθρωπος που πανηγύρισε τίτλους ως ποδοσφαιριστής του συλλόγου της Μαδρίτης, δείχνει να έχει όλα τα φόντα να το πράξει και ως προπονητής. Ήδη ένα Τσάμπιονς Λιγκ, ένα σούπερ καπ Ευρώπης, ένα πρωτάθλημα Ισπανίας και ένα παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων βρίσκονται στο παλμαρέ του και φαίνεται ότι τα καλύτερα έρχονται για έναν άνθρωπο που βρήκε τον τρόπο να διαχειριστεί τους εκρηκτικούς χαρακτήρες στο ρόστερ των «γκαλάκτικος».

 

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Θέλει το πρώτο treble της ιστορίας της

Ραντεβού με την ιστορία έχει και η Γιουβέντους μιας και της δίνεται η δυνατότητα να πετύχει κάτι μοναδικό στον μεγάλο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, διεκδικώντας το πρώτο treble της ιστορίας. Μέσα σε πέντε ημέρες και πιο συγκεκριμένα το διάστημα μεταξύ 17 και 25 Μαΐου, η «Μεγάλη Κυρία» του ιταλικού ποδοσφαίρου κατάφερε να επικρατήσει των Λάτσιο και Κροτόνε και να πανηγυρίσει πρώτα το κύπελλο και έπειτα το πρωτάθλημα. Αναμφίβολα η εξέλιξη αυτή και γεμίζει με αυτοπεποίθηση τους μπιανκονέρι, αλλά και τους δίνει περισσότερο χρόνο ώστε να πάρουν ανάσες και να παρουσιαστούν με γεμάτες μπαταρίες στις 3 Ιουνίου στο Κάρντιφ.

Έριξε στο καναβάτσο την Μπαρτσελόνα

Εύκολη σχετικά ήταν η πρόκριση της Γιουβέντους από το στάδιο των ομίλων, μιας και με τέσσερις νίκες και δύο ισοπαλίες, άφησε τη Σεβίλλη στη δεύτερη θέση και τη Λιόν στην τρίτη, ενώ άποντη παρέμεινε η Διναμό Ζάγκρεμπ. Οι φωτιές των «δράκων» του Οπόρτο δεν φοβέρισαν την παρέα του Γκονζάλο Ιγκουαΐν, η οποία με δύο νίκες και κρατώντας την εστία της απαραβίαστη, πέρασε με σχετική άνεση στην προημιτελική φάση του θεσμού. Ο πήχης ανέβηκε κατακόρυφα με τις μνήμες του χαμένου τελικού του 2015 να αναβιώνουν απέναντι στην Μπαρτσελόνα, ωστόσο ούτε εκεί η «Μεγάλη Κυρία»... μάσησε. Μετά το εμφαντικό 3-0 στο Τορίνο με πρωταγωνιστή τον Ντιμπαλά, η Γιουβέντους κράτησε τους μπλαουγκράνα στο απόλυτο μηδέν και στο «Camp Nou» παίρνοντας γλυκιά εκδίκηση. Ο ενθουσιασμός της Μονακό του Λεονάρντο Ζαρντίμ στάθηκε και αυτός πολύ μικρός απέναντι στην έμπειρη ιταλική ομάδα, η οποία με άλλες δύο νίκες σε Ιταλία και Γαλλία, προσγείωσε τον Κίλιαν Μπαμπέ και την παρέα του.

Ένας... χοντρούλης κανονιέρης

Η μετακίνηση του Γκονζάλο Ιγκουαΐν το καλοκαίρι από τη Νάπολι στη Γιουβέντους θορύβησε ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ιταλία, ενώ σχολιάστηκε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτοί που προσπάθησαν να μειώσουν την αξία του Αργεντινού επιθετικού χρεώνοντάς του κάποια παραπανήσια κιλά, έχουν ήδη καταπιεί τη γλώσσα τους με τον 29χρονο φορ να πετύχει πολλά και καθοριστικά γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Άξιος συμπαραστάτης του στην γραμμή κρούσης είναι ο συμπατριώτης του Πάουλο Ντιμπαλά, ο οποίος φρόντισε να εξαπλώσει τη φήμη του και εκτός των ιταλικών συνόρων με 29 γκολ σε μια διετία, μόνο σε αγώνες πρωταθλήματος. Βέβαια προκειμένου η Γιουβέντους να παίρνει τις νίκες, στηρίζεται στη γρανιτένια της άμυνας, εκεί όπου δεσπόζει η φυσιογνωμία του πολύπειρου Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Ο 39χρονος Ιταλός πορτιέρο έχει κατακτήσει τα πάντα σε διασυλλογικό και διεθνές επίπεδο, ωστόσο του λείπει το... ιερό δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Όσοι δεν βιάστηκαν να αναφέρουν ότι ο τελικός του 2015 ήταν η τελευταία του ευκαιρία, διαψεύστηκαν πανηγυρικά μιας και ο «Τζίτζι» συνεχίζει ακάθεκτος προς την πέμπτη δεκαετία της ζωής του.

Να τριτώσει το καλό

Σημαδιακός είναι ο αριθμός «τρία» στην προσπάθεια της Γιουβέντους να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης. Αν στον ουρανό του Κάρντιφ ο Μπουφόν σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο, τότε αυτή θα είναι η τρίτη κατάκτηση του εν λόγω τροπαίου στην ιστορία της «Μεγάλης Κυρίας» αλλά και το τρίτο την τρέχουσα χρονιά. Βέβαια τα 21 χρόνια μακριά από μια τόσο σπουδαία επιτυχία είναι πολλά για έναν τόσο μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο μιας και η τελευταία αναρρίχηση στο Έβερεστ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ήταν το 1996 με αντίπαλο τον Άγιαξ στη Ρώμη, εκεί όπου τα πέναλτι ανέδειξαν τον νικητή. Έκτοτε ακολούθησαν τέσσερις αποτυχημένες απόπειρες με τους μπιανκονέρι να δίνουν το παρών τους σε άλλους δύο σερί τελικούς μετά την τελευταία τους επιτυχία. Μάλιστα, το 1998 ο φετινός τελικός είχε τους ίδιους πρωταγωνιστές, με το τρόπαιο να γλιστρά από τα χέρια των Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο αλλά και του Ζιντεντίν Ζιντάν χάρη στο γκολ του Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτς στον τελικό του Άμστερνταμ.

Προπονητής με χαμηλό προφίλ

Γεννηθείς στο Λιβόρνο, ο Μαξιμιλιάνο Αλέγκρι πέρασε όλη του την ποδοσφαιρική καριέρα στην πατρίδα του, αγωνιζόμενος σε ομάδες όπως η Πεσκάρα, η Κάλιαρι, η Περούτζια, η Νάπολι και Πάντοβα. Όσο άσημη ήταν η ποδοσφαιρική του καριέρα, τόσο λαμπερή ήταν η αντίστοιχη προπονητική τουλάχιστον μετά το 2010 όταν πήρε το χρίσμα για να καθοδηγήσει τη Μίλαν πίσω στις επιτυχίες. Η παρθενική χρονιά του Αλέγκρι στο τιμόνι των ροσονέρι συνοδεύτηκε από την επιστροφή στην κορυφή του ιταλικού πρωταθλήματος. Στις αρχές του 2014 αποχώρησε από το Μιλάνο και το καλοκαίρι εγκαταστάθηκε στο Τορίνο. Έκτοτε οι επιτυχίες αποτέλεσαν τον κανόνα με τον Αλέγκρι να πανηγυρίζει δύο πρωταθλήματα και τρία κύπελλα Ιταλίας, ψάχνοντας πλέον τη διάκριση εκτός συνόρων. Στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 2015 δεν χαμογέλασε, αλλά ενδεχομένως η ιστορία να του χρωστάει κάτι απέναντι σε άλλη μιαν ισπανική ομάδα.

Champions League: Τελευταία Ενημέρωση