ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

ΑΠΟΕΛ: Ο απολογισμός του Ποταμίτη

Ολοκληρώνεται η θητεία του

Τον απολογισμό που έκανε ενώπιον των μελών του ΑΠΟΕΛ αποχωρώντας από την προεδρίας απέστειλε ο Χριστόφορος Ποταμίτης όπου μιλά αναλυτικά για όσα έγιναν σε κάθε τμήμα.

Αναλυτικά:

«Αγαπητά μέλη του ΑΠΟΕΛ,

Τέλειωσε ακόμη μια αθλητική χρονιά η οποία συνάδει και με την λήξη της θητείας της παρούσας διοίκησης.

Μέσα σε αυτούς τους 12 μήνες υπήρχαν αρκετά θετικά όσο και κάποια αρνητικά.

Πριν προχωρήσω σε ένα απολογισμό περιληπτικά ανά άθλημα θα ήθελα να τονίσω κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό πάντα να έχουμε όλοι στο μυαλό μας.

Το ΑΠΟΕΛ είναι ένα Αθλητικό σωματείο και όχι απλά μια ποδοσφαιρική ομάδα όπως πολλές φορές κάποιοι θέλουν να το παρουσιάζουν. Το ποδόσφαιρο σίγουρά είναι η ναυαρχίδα του συλλόγου και βεβαίως καθορίζει ιδιαίτερα στην σημερινή μοντέρνα εποχή, την πορεία του συλλόγου τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στην μεγάλη απήχηση και αύξηση του ΑΠΟΕΛισμου τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.

Πέρα όμως από το ποδόσφαιρο το ΑΠΟΕΛ καλλιεργεί αθλητισμό σε αλλά 11 αθλήματα. Αυτό ήταν και το σκεπτικό των αρχικών εμπνευστών της ιδέας του σωματείου μας το 1928 όταν και αποφάσισαν να προσθέσουν στο αρχικό όνομα ΠΟΕΛ το Α για το Αθλητικός . Τότε ξεκίνησαν με 3 επιπλέον αθλήματα τον στίβο, το βόλεϊ και την επιτραπέζια αντισφαίριση. Ακολούθησαν την δεκαετία του 40 το ράγκμπι, η καλαθόσφαιρα και πιο μετά η ποδηλασία.

Αναγκάζομαι να αναφέρω αυτά γιατί κατά καιρούς ακούμε να λέγονται διαφορά σε σχέση με το γιατί να έχει το ΑΠΟΕΛ τόσα αθλήματα και ότι δεν μπορούμε να διατηρούμε στο ΑΠΟΕΛ τόσα αθλήματα κτλ.

Επαναλαμβάνω ότι στον Αθλητικό Ποδοσφαιρικό Όμιλο Ελλήνων Λευκωσίας πρώτο ζητούμενο πέρα από το να πρωταγωνιστούμε στο Ποδόσφαιρο είναι η καλλιέργεια αθλητισμού και η παρουσία του εμβλήματος του συλλόγου μας σε όσο μεγαλύτερο εύρος δυνατό μπορούμε.

Αυτή την στιγμή απασχολούνται με τα αθλήματα του ΑΠΟΕΛ τετραψήφιος αριθμός ατόμων όλων των ηλικιών και είναι κάτι που μας κάνει περήφανους διότι παράλληλα με τον αθλητισμό καλλιεργείται και ο ΑΠΟΕΛισμος κρατώντας και όλο αυτό το κόσμο ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά μακριά από άλλες προβληματικές δραστηριότητες.

Στόχος του ΑΠΟΕΛ πρέπει να είναι πρώτα η διατήρηση της λειτουργείας των τμημάτων και ακολούθως όπου μπορεί να διεκδικεί και τρόπαια ανάλογα και με τις οικονομικές δυνατότητες του σωματείου.

Για να γίνει όμως αυτό με διάρκεια χρειάζεται μια καλή οργάνωση και υγιείς λειτουργεία αυτού του τεράστιου οργανισμού που ονομάζεται ΑΠΟΕΛ. Χρειάζεται επίσης ενότητα σε όλα τα επίπεδα αφήνοντας εκτός την προσωπική ατζέντα του καθενός που βάζει τον εαυτό του πάνω από το ΑΠΟΕΛ.

 

Ο στόχος της διετίας αυτής της διοίκησης ήταν πρώτα η καλή λειτουργία και θεωρούμε ότι τουλάχιστον στο θέμα οργάνωσης έγιναν αρκετά βήματα. Βεβαίως υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά και χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά και χρόνος για να ωριμάσει η σωστή λειτουργεία όπως επιβάλλεται να είναι την σημερινή εποχή.

Δεύτερος μας στόχος ήταν η μείωση του χρέους κάτι που εν μέρη έγινε αλλά όχι στο επιθυμητό επίπεδο. Μειώθηκε το χρέος όμως υπάρχει ακόμα μεγάλη προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει.

 

Λίγα λόγια τώρα για τα τμήματα μας.

 

Καλαθόσφαιρα Ανδρών: Η ομάδα μας φέτος έκανε μια ασταθές πορεία φτάνοντας μέχρι τον ημιτελικό τόσο του πρωταθλήματος όσο και του κυπέλου. Όπως είναι τα δεδομένα αυτή την στιγμή στο συγκεκριμένο άθλημα φαίνεται είναι δύσκολο στα επόμενα 1-2 χρονιά η ομάδα να μπορεί να κάνει πρωταγωνιστική πορεία εκτός αν συγκεντρώσουμε όλους τους πόρους μας καλύπτοντας ένα πιο μεγάλο προϋπολογισμό. Αυτό φυσικά θα στερούσε τα λεφτά από την υπόλοιπη λειτουργεία του σωματείου.

 

Καλαθόσφαιρα γυναικών: Στο συγκεκριμένο τμήμα στην φετινή χρόνια έγινε αναδιοργάνωση και ήδη τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται τόσο από την καλύτερη πορεία που είχε η ομάδα γυναικών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια όσο και την καλή πορεία των ομάδων μας Κ18 & Κ16. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αν συνεχιστεί η καλή δουλειά στο συγκεκριμένο άθλημα τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μεγάλες επιτυχίες.

 

Βόλεϊ: Το συγκεκριμένο άθλημα θεωρώ ότι είναι και το πιο αδικημένο από εμάς τους ίδιους τους ΑΠΟΕΛίστες. Είναι ένα ιστορικό άθλημα για τον σύλλογο μας το οποίο σε δύσκολες εποχές για το ποδόσφαιρο μας, κρατούσε το λάβαρο του ΑΠΟΕΛ ψηλά. Δυστυχώς ειδικότερα κατά την δεκαετία του 2000 το βόλεϊ μας έφθασε στο σημείο να υποβιβαστεί στην Β ‘κατηγορία και να ακολουθήσει το ολοκληρωτικό κλείσιμο του τμήματος. Φέτος έγινε μια μεγάλη προσπάθεια σε συνέχεια της περσινής καλής πορείας, και η ομάδα μας μετά από 14 χρόνια αγωνίστηκε στην Ευρώπη με πολύ καλή παρουσία αφού έχασε την πρόκριση στον επόμενο γύρο στο χρυσό σετ. Παράλληλα διεκδίκησε και έφτασε πολύ κοντά στην κατάκτηση τίτλου μετά από πάρα πολλά χρόνια.

 

Φούτσαλ: Η ομάδα μας στην φετινή χρονιά κατάφερε να επανέλθει στις επιτυχίες κατακτώντας το 4ο πρωτάθλημα στην σύντομη 5χρονη ιστορία του τμήματος. Παράλληλα φέτος λόγο τις πολύ καλής περσινής ευρωπαϊκής πορείας η ομάδα μας θα συμμετέχει στο Champions League κατευθείαν στους κυρίως ομίλους αποφεύγοντας τα προκριματικά.

 

Χειροσφαίριση: φέτος ήταν η πρώτη χρονιά λειτουργίας του συγκεκριμένου αθλήματος υιοθετώντας ότι είχε απομείνει από την ΣΠΕ Στροβόλου. Υπό τις περιστάσεις και με ελάχιστο κόστος η ομάδα μας έκανε μια καλή πορεία. Το θετικό για το συγκεκριμένο άθλημα και το μέλλον του, είναι ότι στις μικρές ηλικίες υπάρχουν πολλά παιδιά και οι ομάδες μας φέτος είχαν και επιτυχίες κατακτώντας και το πρωτάθλημα στο πρωτάθλημα Κ19 και την δεύτερη θέση στα πρωταθλήματα Κ17 & Κ15.

 

Ποδηλασία: Ακόμα ένα ιστορικό άθλημα για το ΑΠΟΕΛ το οποίο τα τελευταία 2 χρόνια και ιδιαίτερα στην φετινή χρόνια φέρνει μεγάλες επιτυχίες και διακρίσεις το σύλλογο μας, τόσο στις εγχώριες διοργανώσεις όσο και σε διεθνείς αγώνες. Μέχρι σήμερα στην περίοδο που διανύουμε οι ποδηλάτες μας έχουν κατακτήσει 5 ατομικά πρωταθλήματα και 2 ομαδικά στην Κύπρο. Παράλληλα είχαμε συμμετοχή στο Ρωσικό κύπελο κυκλικού αγώνα ταχύτητας κατακτώντας την δεύτερη θέση.

Η μεγαλύτερη όμως επιτυχία ήταν η συμμετοχή της ομάδας μας στον διεθνή ποδηλατικό αγώνας Cyprus Gran Fondo  με 452 ποδηλάτες από 30 χώρες, στον οποίο πέρα από τις ατομικές διακρίσεις που είχαμε και την πρόκριση 8 ποδηλατών μας για συμμετοχή τους τον Αύγουστο στην Ιταλία, σε αυτό τον αγώνα το ΑΠΟΕΛ κατάκτησε την 1η θέση στο ομαδικό κάτι που πρώτη φορά γίνεται από κυπριακή ομάδα σε αντίστοιχου επιπέδου αγώνες.

 

Ομάδα Δρομέων: Φέτος η ομάδα δρομέων μας η οποία αποτελείτε πλέον από 111 αθλητές συμμετείχε σε 70 αγώνες, από τους οποίους οι 24 ήταν στο εξωτερικό. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το ΑΠΟΕΛ μέχρι τώρα είχε παρουσία στους 5 από τους 6 πιο σημαντικούς μαραθωνίους του πλανήτη πέρα φυσικά από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας στον οποίο έχουμε πολυπληθή παρουσία κάθε χρόνο.

 

Τοξοβολία: Το τμήμα κλείνει τώρα 5 χρόνια ζωής και πλέον έχουμε τοξοβόλους στην Α’ κατηγορία, στην Β’ κατηγορία και στην ακαδημία. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το τμήμα αυτό ξεκίνησε από το μηδέν και σταδιακά εκπαιδεύει τοξοβόλους οι οποίοι μέσα από το χρόνο μεγαλώνουν και άρχισαν φέρνουν ήδη και επιτυχίες.

 

Μπόουλινγκ: Η ομάδα μας κατά την φετινή σαιζόν συνέχισε τις επιτυχίες κατακτώντας το πρωτάθλημα και ακολούθως το παγκύπριο κύπελλο.

 

Επιτραπέζια αντισφαίριση: Το συγκεκριμένο άθλημα συνεχίζει από το 1928 να λειτουργεί συμμετέχοντας στα πρωταθλήματα και έχοντας μια ικανοποιητική παρουσία.

 

Τμήμα Κολύμβησης & Υδατοσφαίρισης ΑΠΟΕΛ 

Το ΑΠΟΕΛ δημιούργησε το τμήμα κολύμβησης τον Αύγουστο του 2013 και αμέσως ξεκίνησε όλες τις απαιτούμενες διεργασίες για να ενταχθεί ως μέλος στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικής Κολύμβησης, κάτι που κατάφερε λίγους μήνες μετά. Η δημιουργία ενός τμήματος το οποίο να μπορεί να συντηρείται οικονομικά αποκλειστικά από τις δραστηριότητες του, χωρίς να λαμβάνει οποιαδήποτε ωφελήματα δωρεάν χρήσης δημοσίων κολυμβητηρίων από τον ΚΟΑ όπως οι υπόλοιποι ναυτικοί όμιλοί, είναι μια μεγάλη επιτυχία. Με πολύ κόπο, σκληρή δουλειά και μεγάλη οικονομική προσπάθεια το ΑΠΟΕΛ κατάφερε να δημιουργήσει το δικό του τμήμα το οποίο λειτουργεί και προπονείται  στο κολυμβητήριο της Ελληνικής Σχολής ΠΑΣΚΑΛ στην Λευκωσία. 

Από το 2014 διατηρεί Τμήμα Αγωνιστικής Κολύμβησης όλων των ηλικιών καθώς και τμήματα εκμαθήσεων κολύμβησης. Επίσης διατηρεί ομάδες Υδατοσφαίρισης Αντρών, Νέων, Παίδων και Μίνι Παίδων, Αγωνιστικές ομάδες Διάθλου και Τμήμα Ναυαγοσωστικής. Τόσο το τμήμα κολύμβησης όσο και το τμήμα υδατοσφαίρισης συμμετέχουν σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις και πρωταθλήματα τις ομοσπονδίας, με την ομάδα Υδατοσφαίρισης να κατακτά φέτος το Κύπελλο Κύπρου στους Άντρες και το πρωτάθλημα στους Μίνι Παίδες. 

Αυτή την στιγμή το τμήμα υδάτινου αθλητισμού του ΑΠΟΕΛ είναι πέμπτο σε αριθμό αθλητών σε όλη την Κύπρο με όλη την προοπτική ανέλιξης του σε όλα τα αθλήματα. Είναι επίσης το πολυπληθέστερο τμήμα του Σωματείου μας σε αριθμό αθλητών. 

 

Το σωματείο μας τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στον ευρωπαϊκό οργανισμό συλλόγων με πολλαπλά αθλήματα, τον EMCA μαζί με άλλους κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης. Μέσω αυτού του οργανισμού συμμετείχαμε και μόλις πρόσφατα ολοκληρώσαμε με επιτυχία 2 προγράμματα Erasmus. Σύντομα θα ξεκινήσει η συμμετοχή μας στην υλοποίηση άλλων 7 προγραμμάτων Erasmus. Είναι κάτι που σταδιακά θα βοηθήσει στην περαιτέρω εξέλιξη και ανάπτυξη της λειτουργίας του ΑΠΟΕΛ με χρηματοδότηση μέσα από τα προγράμματα αυτά.

Για το σωματείο μας είναι σημαντική αυτή η παρουσία στον συγκεκριμένο οργανισμό και ακόμα πιο σημαντικό και για την εικόνα και τις σχέσεις του ΑΠΟΕΛ στο εξωτερικό ότι αυτή την περίοδο προεδρεύουμε αυτού του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα σήμερα και αύριο διεξάγεται στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας το ετήσιο συνέδριο του οργανισμού στο οποίο παρευρίσκετε και προεδρεύει εκ μέρους του ΑΠΟΕΛ ο γενικός διευθυντής κ. Μαρίνος Ηλιάδης.

 

 

 

Το σωματείο σταδιακά προσπαθεί να εξεύρει και νέους τρόπους αύξησης των εσόδων του. Πρόσφατα προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε μια προβληματική συμφωνία η οποία υπήρχε για των πώληση του νερού ΑΠΟΕΛ και σύντομα θα κυκλοφορήσει στην αγορά παράλληλα με το νερό και χυμός. Είναι κάτι που ελπίζουμε να φέρει κάποια επιπλέον έσοδα.

 

Γενικά η προσπάθεια για εξεύρεση νέων πόρων πρέπει να είναι συνέχεις και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εποχές αλλάξαν και οι παλιοί τρόποι πλέον δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικοί.

 

 

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ ότι προσωπικά προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις πάντα για το καλό και μόνο του ΑΠΟΕΛ.

Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε οτιδήποτε άλλο.

 

Ευχαριστώ,

Χριστόφορος Ποταμίτης

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση

X