ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Αναγκαίος ο πλήρης επαγγελματισμός»

Μπορεί η Εταιρεία «ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο» να πληρώνει στο σωματείο ΑΠΟΕΛ, ετήσια δικαιώματα για την διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος και την χρήση του λογότυπου, ωστόσο το Σωματείο ΑΠΟΕΛ ήταν και παραμένει ο «φτωχός συγγενής» της μεγάλης «γαλαζοκίτρινης» οικογένειας. 

Ο Χρίστος Χατζηκυριάκος, Γραμματέας του Σωματείου ΑΠΟΕΛ, διετέλεσε (επί προεδρίας Φοίβου Ερωτοκρίτου), μέλος του δ.σ. της Εταιρείας «ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο», υπεύθυνος του τμήματος Marketing και στην συνέχεια οικονομικός και γενικός διευθυντής της Εταιρείας. Σε συνέντευξη που μας έδωσε εκφράζει πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις για την προοπτική του Συλλόγου και την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που το ταλανίζουν.

Με ποια δεδομένα (κυρίως στο οικονομικό) μπήκε το Σωματείο ΑΠΟΕΛ στην νέα αγωνιστική περίοδο. Πόσο είναι το έλλειμμα και ποιες οι άμεσες οφειλές;
- Τα οικονομικά δεδομένα στο σωματείο είναι αρκετά δύσκολα. Υπάρχει ένα έλλειμμα γύρω στις 200.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε το χρέος που υπάρχει στο ΦΠΑ το οποίο ανέρχεται κοντά στις 100.000. Αυτά τα ποσά έχουν ανακοινωθεί και στην Γενική Συνέλευση του Σωματείου και οι ανεξάρτητοι ελεγκτές του Σωματείου μπορούν να τα επιβεβαιώσουν. Για άμεσες οφειλές, το ΔΣ του σωματείου έχει αποφασίσει όπως κάθε μέλος του Δ.Σ. να συνεισφέρει ένα ποσό. Επίσης ο Πρόεδρος έχει βάλει ο ίδιος προσωπικά ένα αρκετά σεβαστό ποσό.
Όσα χρόνια ασχολούμαι, είτε ως μέλος Δ.Σ. είτε ως υπάλληλος στον ΑΠΟΕΛ είτε ως απλός οπαδός, θυμάμαι ότι υπάρχει έλλειμμα στο Σωματείο.
Δυστυχώς το Σωματείο έχει καταντήσει ο φτωχός συγγενής της οικογένειας του ΑΠΟΕΛ και αυτό κάποτε πρέπει ν’ αλλάξει.

Ακούγεται και γράφεται ότι λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, το αγωνιστικό πλάνο των ομάδων δεν είναι καθόλου φιλόδοξο. Αντίθετα. Σχολιάστε.
- Σίγουρα λόγο οικονομικών προβλημάτων έχει αποφασιστεί ότι θα μειωθούν οι προϋπολογισμοί του κάθε τμήματος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε ανοικτά όλα τα τμήματα του Σωματείου. Το αγωνιστικό πλάνο συνάδει με τα οικονομικά μας, αλλά όπως είδατε και στο Φούτσαλ η ομάδα πήρε την πρόκριση σε ευρωπαϊκό όμιλο. Θα προσπαθήσουμε μέσα σε λογικά οικονομικά πλαίσια να έχουμε ανταγωνιστικές ομάδες. Σημαντικό ρόλο  θα παίξει και η έδρα μας και με την ευκαιρία καλούμε τον κόσμο ν’ αγκαλιάσει τις ομάδες μας και να δημιουργήσει μια καυτή έδρα.

Υπάρχουν άλλα σοβαρά προβλήματα - θέματα που σας απασχολούν σαν νέα διοίκηση;
- Μας προβληματίζει το φαινόμενο της βίας. Είναι ένα θέμα που πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι επιτέλους ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δυστυχώς είναι ένα θέμα το οποίο δεν το αντιμετωπίζει κανένας σοβαρά. Φωνάζουμε όλοι για 1-2 μέρες όταν γίνουν επεισόδια και μετά δυστυχώς το ξεχνούμε. Υπάρχουν αρμόδιες αρχές οι οποίες πρέπει άμεσα να πάρουν μέτρα. Είναι ουτοπία να περιμένουν από τα σωματεία να λύσουν το κοινωνικό πρόβλημα της βίας!

Πως θα καταφέρετε να ξεπεράσετε το σοβαρό οικονομικό αλλά και τ’ άλλα προβλήματα; Τι ενέργειες κάνατε και ποια τα πλάνα σας;
- Είμαστε αυτή την στιγμή σε συζητήσεις με διάφορους χορηγούς έτσι ώστε να υπάρξουν συνεργασίες. Άλλο κομμάτι που θα επικεντρωθούμε, είναι η εγγραφή νέων μελών . Πρέπει όλοι οι ΑΠΟΕΛίστες να καταλάβουμε ότι χρειάζεται να συνεισφέρουμε έτσι ώστε το Σωματείο να μπει σε υγιή οικονομικά πλαίσια. Αυτή τη στιγμή η βιωσιμότητα του Σωματείου στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ποδοσφαιρικές επιτυχίες.

Πιστεύετε ότι είναι εφικτό ο ΑΠΟΕΛ ν’ αποκτήσει χιλιάδες μέλη στα πρότυπα μεγάλων Ευρωπαϊκών συλλόγων; Αν ναι, με ποιο τρόπο;
- Σήμερα το ΑΠΟΕΛ έχει 420 μέλη σε όλες τις κατηγορίες από τα οποία τα 143 είναι απλήρωτα. Άρα καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος του ΑΠΟΕΛ δεν αγκάλιασε το θεσμό του Μέλους. Θα γίνει μια μεγάλη εκστρατεία σύντομα για να εγγραφούν και άλλα μέλη!
Ο θεσμός των μελών στην Ευρώπη είναι λίγο διαφορετικός από αυτόν που υπάρχει σήμερα στο ΑΠΟΕΛ. Οι μεγάλοι σύλλογοι χρησιμοποιούν τον θεσμό του Μέλους για ν’ αγοράζει κάποιος εισιτήριο για τους αγώνες. Είναι όλα θέμα προσφοράς και ζήτησης στην Ευρώπη. Σε ένα κατάμεστο ευρωπαϊκό γήπεδο των 50.000-60.000 θεατών, αν δεν είσαι μέλος δεν παίρνεις εισιτήριο. Άρα είναι λάθος να συγκρίνουμε το τι γίνεται στο εξωτερικό με την Κύπρο.
Μελετούμε τρόπους για να προσελκύσουμε πολλά νέα μέλη. Είναι προσβλητικό όμως σαν ΑΠΟΕΛ να έχουμε μόνο 420 μέλη! Υπάρχουν μικρά σωματεία στην Β’ και Γ’ κατηγορία που έχουν περισσότερα μέλη από εμάς!

Πως αντιλαμβάνεστε τον όρο, «ενιαίο ΑΠΟΕΛ»;
- Είναι δημιούργημα των συναδέλφων σας! Ένα ΑΠΟΕΛ υπάρχει. Όλοι ένα ΑΠΟΕΛ υποστηρίζουμε. Σωματείο και Εταιρεία ένα πράγμα θέλουμε, το καλό του ΑΠΟΕΛ.

Είναι εφικτό ν’ αλλάξει ο σημερινός τρόπος λειτουργίας του ΑΠΟΕΛ;
- Είναι ένας από τους στόχους που έχουμε βάλει ως Δ.Σ. Ο ΑΠΟΕΛ πρέπει να στελεχωθεί από επαγγελματίες υπαλλήλους! Από άτομα που είναι η δουλειά τους και έχουν σπουδάσει το αντικείμενο.
Δεν μπορεί η λειτουργία του Σωματείου να στηρίζεται στο εκάστοτε Δ.Σ. το οποίο πρέπει μόνο να έχει εποπτικό ρόλο στην λειτουργία.
Πρέπει ν’ αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα και να μπουν επαγγελματικές βάσεις. Ελπίζουμε ότι ως το τέλος της θητείας μας θα έχουμε καταφέρει ν’ αλλάξουμε ορισμένα πράγματα.

Σχολιάστε τις δηλώσεις του προέδρου του ΚΟΑ Κλεάνθη Γεωργιάδη για «Μακάρειο» & «Λευκόθεο» και την σκέψη για να δοθούν σε συλλόγους προς διαχείριση.

- Είναι ένα θέμα το οποίο μελετούμε. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή οτιδήποτε ανακοινώσιμο αλλά σίγουρα είναι ένα θέμα το οποίο βλέπουμε ζεστά και μας ενδιαφέρει πολύ αυτή η προοπτική.

Συνέντευξη στον Γιώργο Παττίχη. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» (Κυριακή 25/9)

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση

X