ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Βολές κατά διαιτητών

Ο Στέλιος Μαρκίδης, αντιπρόεδρος ΚΟΚ, έστειλε επιστολή στα ΜΜΕ μέσω της οποίας καταφέρεται ενάντια στους διαιτητές για την απόφασή τους να τηρήσουν αποχή από τους αγώνες καλαθόσφαιρας.

Αναλυτικά:

«Αξιότιμοι κύριοι,

 Στις 31/3/2017 στις 20.23 έλαβα γνώση του περιεχομένου της επιστολής σας προς τον πρόεδρο της ΚΟΚ ημερομηνίας 30/3/2017 σχετικά με την απόφαση σας ημερομηνίας 27/3/2017 για αποχή επ’ αόριστο από όλους τους αγώνες των πρωταθλημάτων της ΚΟΚ στην οποία για πρώτη φορά λαμβάνω γνώση για τους λόγους της απόφασή σας. Μια απόφαση που προφανώς λάβατε μετά την συνάντησή σας με τον πρόεδρο της ΚΟΚ στις 27/3/2017 το απόγευμα στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Θεωρώ την απόφαση σας προϊόν εσφαλμένης πληροφόρησης, εσφαλμένης καθοδήγησης, εντελώς ατεκμηρίωτη και ενάντια σε κάθε αρχή φυσικής δικαιοσύνης. Για αποκατάσταση της αλήθειας των γεγονότων και επειδή είμαι υπέρ της αρχής της διαφάνειας σας απευθύνω αυτή την επιστολή μέσω του αθλητικού τύπου και καταγράφω συνοπτικά τα γεγονότα τόσο πριν το αγώνα όσο και μετά τον τελικό Κυπέλλου κατά χρονολογική σειρά.

Κατά την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 σε κοινή συνάντηση των Προέδρων των σωματείων Κατηγορίας και του Δ. Σ. της Ομοσπονδίας αποφασίστηκε η διεξαγωγή των ημιτελικών και τελικού του Κυπέλλου όσο και των Play-Offs του Πρωταθλήματος με την συμμετοχή ξένων Διεθνών Διαιτητών

Κατά τον Ιανουάριο του 2017 υπέβαλα γραπτή εισήγηση στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας να επαναληφθεί η περσινή Απόφαση.

Κατά την πρώτη συζήτηση του θέματος ο Πρόεδρος ανέφερε την εισήγησή μου και αποχώρησα μετά την λήξη της συνεδρίας αποκομίζοντας την εντύπωση ότι η εισήγηση μου υιοθετήθηκε.

Όταν μου κοινοποιήθηκαν τα πρακτικά διαπίστωσα ότι η απόφαση που είχε καταγραφή ήταν εσφαλμένη και διαχώριζε τα  Play-Offs του πρωταθλήματος από τους αγώνες κυπέλλου και έστειλα αμέσως γραπτή διαφωνία για το περιεχόμενο των πρακτικών.

Κατά την επόμενη συζήτηση του θέματος το Δ. Σ. είχε ενώπιον του τις εισηγήσεις της Ε.Δ. όσο και τις εισηγήσεις του Συνδέσμου σας και μετά από εκτενή συζήτηση εξήφθη απόφαση κατά πλειοψηφία 4-3 για μη πρόσκληση ξένου Διεθνούς Διαιτητή στους αγώνες Κυπέλλου.

Κατά την ίδια συνεδρία εξετάστηκε και εισήγηση για τροποποίηση των κανονισμών Διαιτησίας η οποία παρά το ότι υποστηρίχτηκε από τον Πρόεδρο δεν εγκρίθηκε.

Στους ημιτελικούς κατά εφαρμογή των κανόνων έγινε κλήρωση και καθορίστηκαν οι διαιτητές και μετά την λήξη των ημιτελικών αγώνων με μια συνοπτική αντικανονική διαδικασία κατά παράβαση των κανονισμών από του θεματοφύλακες των κανονισμών, διορίστηκαν οι Διαιτητές αντί να γίνει κλήρωση μια ώρα πριν τον αγώνα της Κυριακής και να αποκλειστεί από την κλήρωση όποιος διαιτητής διαιτήτευσε δύο φορές την ίδια ομάδα στο Κύπελλο όπως σαφώς και κατηγορηματικά προβλέπουν οι κανονισμοί.

Όταν έφτασα στο γήπεδο την Κυριακή ενάμιση ώρα πριν το τελικό πληροφορήθηκα το τι είχε γίνει το βράδυ της Παρασκευής,  ότι δηλαδή δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί αλλά θεώρησα ότι δεν έπρεπε να δημιουργήσω οποιοδήποτε πρόβλημα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Πληροφορήθηκα επίσης ότι η παραβίαση των κανονισμών έγινε εν γνώσει του Προέδρου της Ομοσπονδίας.

Με την είσοδο των διαιτητών στον αγωνιστικό χώρο τους πλησίασα και απευθύνθηκα ταυτόχρονα και προς τους τρείς Διαιτητές ότι εγώ είχα την άποψη ότι θα έπρεπε να συμμετέχει ξένος διαιτητής στο αγώνα και τους ζήτησαν να μου αποδείξουν ότι είχα λάθος και να διακαιώσουν τον πρόεδρο της ΚΟΚ. Αμέσως μετά ενημέρωσα τόσο τον πρόεδρο όσο και τον Γραμματέα της ΚΟΚ για την ενέργειά μου.

Μετά το τέλος του αγώνα και τα τραγικά λάθη που έγιναν κατά την άποψη μου από συγκεκριμένο διαιτητή δήλωσα: «Η Κυπριακή Διαιτησία Καλαθόσφαιρας αποδείχτηκε για ακόμα μια φορά ανεπαρκής…».

Και εξηγούμε: Οι κανονισμοί παραβιάστηκαν από τους θεματοφύλακες των κανονισμών διαιτησίας και όλοι σιώπησαν.

Κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε που δεν έγινε κλήρωση.

Κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε που συμμετείχε διαιτητής που από τους κανονισμούς δεν έπρεπε ούτε να συμπεριληφθεί στην κλήρωση.

Σημειώστε δε ότι η εισήγηση για τροποποίηση του κανονισμού που δεν εγκρίθηκε γινόταν για να ικανοποιήσει ένα και μόνο διαιτητή.

Τα τραγικά λάθη του τρίτου Διαιτητή στα τελευταία λεπτά ήταν η αιτία που δημιούργησε την ένταση και τα παρατράγουδα μετά την λήξη του Αγώνα, για τα οποία δεν νομίζω να είναι κανείς ευτυχής και η παρουσία ξένου διαιτητή θα ήταν η ασφαλιστική δικλείδα που θα προστάτευε και το κύρος και την αξιοπρέπεια των κύπριων διαιτητών.

Δήλωσα ότι: «…την ευθύνη έχει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης που εμπόδισε την κάθοδο ξένου διαιτητή». Δεν σεβάστηκε μια απόφαση που λήφθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. στην παρουσία των Προέδρων των Σωματείων και την αναίρεσε με μια ισχνή πλειοψηφία 4-3 ενώ τα μέλη του Δ.Σ. είναι 12. Επίσης φέρει ευθύνη διότι με την ανοχή του δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί γεγονός που ανατρέπει όλη την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε στο να πείσει για την μη προσέλευση ξένου διεθνούς διαιτητού.

Αξιότιμοι κύριοι του Συμβουλίου των Διαιτητών Καλαθόσφαιρας Κύπρου,

Οι κανόνες φυσικής δικαιοσύνης επιβάλουν προτού κατηγορηθεί κάποιος να του δοθεί το δικαίωμα της απολογίας.

Δυστυχώς εσείς μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΚΟΚ και με μονόπλευρη πληροφόρηση και ίσως και από τον κ. Κουνελλέ αποφασίσατε να κατέλθετε σε αποχή επ’ αόριστον χωρίς να ενημερώσετε για τους λόγους και έχετε προκαλέσει αναστάτωση και διαταραχή που σας αφήνει εκτεθειμένους απέναντι στα μέλη σας, τους καλαθοσφαιριστές τους προπονητές στα Σωματεία και την κοινή γνώμη, ότι αυτή έγινε για άλλους σκοπούς. Ελπίζω να κάνω λάθος.

Προσωπικά δηλώνω απεριόριστη υποστήριξη στην προσπάθεια που γίνεται για την βελτίωση του επιπέδου τόσο του κάθε ενός ξεχωριστά όσο και του συνόλου των διαιτητών και θεωρώ ότι ενεργώ προς την διαφύλαξη του κύρους και της αξιοπρέπειας των διαιτητών.

Καμιά από τις δηλώσεις μου δεν καταφέρεται εναντίον οποιουδήποτε διαιτητή η του συνόλου των διαιτητών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μην αναγνωρίζω τα προβλήματα τις αδυναμίες και τις ανεπάρκειες εκεί και όπου υπάρχουν ώστε με συλλογικότητα να βελτιώσουμε την εικόνα της Καλαθοσφαιρικής Διαιτησίας. Αυτό που δήλωσα σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει σπίλωση του ονόματος και του κύρους των διαιτητών  εκτός εάν δεν θέλουμε να αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες μας και να βελτιωθούμε.

Σας καλώ να μου υποδείξετε και μου αποδείξετε ποια δήλωση μου  είναι υποτιμητική και είμαι έτοιμος να την ανακαλέσω και να δηλώσω δημόσια απολογία και θα το έκανα από την ίδια μέρα αν ενημερωνόμουν ώστε να μην προκληθεί διαταραχή.

Θεωρώντας την απόφαση σας ως προϊόν παραπληροφόρησης και εσφαλμένης καθοδήγησης σας καλώ να άρετε τα μέτρα για το καλό τόσο των μελών σας όσο και της καλαθόσφαιρας και είμαι έτοιμος να σας συναντήσω για να ανακαλέσω και να απολογηθώ δημόσια για την όποια δήλωση θεωρείτε  ότι σπιλώνει τους διαιτητές.

Αναμένω ενημέρωση πριν την συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΟΚ την Δευτέρα το απόγευμα.

Με εκτίμηση

Στέλιος Μαρκίδης

Αντιπρόεδρος ΚΟΚ».

Α Κατηγορία Ανδρών: Τελευταία Ενημέρωση