ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Τζάμπολ για την Εθνική Εφήβων Ελλάδας στο Ευρωμπάσκετ U18

24sports team

info@24sports.com.cy

Πρεμιέρα σήμερα (16/12) για το 33ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ U18 στην Σαμσούντα της Τουρκίας το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου,εν μέσω πολιτικών αναταραχών που επικρατούν στη χώρα τον τελευταίο χρόνο και ήταν ο βασικός λόγος για την προσωρινή αναβολή της διοργάνωσης.

Η αναβολή

Το Ευρωμπάσκετ U18 ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 30 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου. Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και η απόπειρα πραξικοπήματος κατά της τουρκικής κυβέρνησης και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανάγκασαν την FIBA Europe να αναβάλει την διοργάνωση.

Η FIBA δέχθηκε πιέσεις από τις εθνικές ομοσπονδίες, καθώς υπήρχαν δικαιολογημένες ανησυχίες για την ασφάλεια των -ανήλικων- αθλητών κατά την διάρκεια του τουρνουά.Έτσι στις 22 Ιουλίου η Εκτελεστική Επιτροπή της FIBA Europe ανακοίνωσε πως το Ευρωμπάσκετ μετατίθεται για το τέλος του χρόνου.


Οι νέες ημερομηνίες

Στις 30 Σεπτεμβρίου με νέα ανακοίνωση δημοσιεύεται η απόφαση για πραγματοποίηση του πρωταθλήματος από τις 16 έως τις 22 Δεκεμβρίου.Ο εκτελεστικός διευθυντής της FIBA Europe, Καμίλ Νόβακ, δηλώνει πως: «Είμαστε πλέον σίγουροι για την ομαλή διεξαγωγή του τουρνουά υπό ασφαλείς συνθήκες. Τα πολιτικά γεγονότα όμως πρόλαβαν για άλλη μια φορά τον αθλητισμό.Στις 10 Δεκεμβρίου τρομοκρατικό χτύπημα έπληξε την Κωνσταντινούπολη,αφήνοντας πίσω 38 νεκρούς και 166 τραυματίες. Όπως ήταν λογικό,η ανησυχία κυρίευσε ομοσπονδίες και ομάδες.


Χαρακτηριστική ήταν και η ανακοίνωση της ΕΟΚ: «Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γιώργος Βασιλακόπουλος, απέστειλε προσωπικές επιστολές στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας, στην πρεσβεία στην Άγκυρα και στο Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, όπως φυσικά και στη FIBA, ζητώντας λεπτομερή έκθεση της κατάστασης και εγγυήσεις για την ασφαλή παρουσία των ομάδων, καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης στην πόλη της Τουρκίας, όπως και για την ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος» όπως ανέφερε μεταξύ άλλων. Το Ευρωμπάσκετ όμως ξεκινά κανονικά σήμερα.

Η κάτοχος του τίτλου; Ποια άλλη από την Εθνική Ελλάδος που θριάμβευσε το καλοκαίρι του 2015 στον Βόλο νικώντας την Τουρκία με 64-61.Πολυνίκης του θεσμού η Σοβιετική Ένωση με 8 χρυσά μετάλλια έναντι 5 της Γιουγκοσλαβίας (ξεχωριστές οι διακρίσεις Ρωσίας,Σερβίας και Μαυροβουνίου μετά τους διαχωρισμού).Όσο για την Ελλάδα; 2 χρυσά(2008,2015) 2 ασημένια (1970,2007) και 3 χάλκινα μετάλλια (1998,2000,2002).
Οι Όμιλοι (16 ομάδες χωρισμένοι σε 4 ομίλους)
Α' Όμιλος: Ισπανία,Ιταλία,Σουηδία,Κροατία
Β' Όμιλος: Τουρκία,Γερμανία,Φινλανδία,ΕΛΛΑΔΑ
Γ' Όμιλος: Λετονία,Βοσνία/Ερζεγοβίνη,Ισραήλ,Λιθουανία
Δ' Όμιλος: Γαλλία,Σερβία,Σλοβενία,Ρωσία

 

Εθνική: Τελευταία Ενημέρωση