ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μπουρούσης: «Ήθελα να σταματήσω από την Εθνική»

Τις σκέψεις του περί αποχώρησης από την Εθνική αποκάλυψε ο Γιάννης Μπουρούσης, μιλώντας στον «Sport24 Radio 103.3», ωστόσο, όπως τόνισε, το ξανασκέφτηκε.

Ο διεθνής σέντερ αναφέρθηκε σε πλήθος θεμάτων, μεταξύ άλλων και στην προοπτική του να αγωνιστεί στο NBA, στο οποίο θα προσπαθήσει να δοκιμάσει την ερχόμενη σεζόν.

Επιπλέον, απάντησε σε ερωτήσεις για τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, αλλά και για την εξαιρετική σεζόν που είχε με τη Λαμποράλ Κούτσα.

Αναλυτικά όσα είπε ο 32χρονος παίκτης:

-Για το αν γίνεται μία νέα αρχή στην Εθνική:
«Φαίνεται πως είναι μια νέα αρχή για την Εθνική. Ανανεώσεις, αποχωρήσεις, νέοι παίκτες. Είναι μικρό το χρονικό διάστημα μέχρι να αφομοιώσουν όλοι τη φιλοσοφία της Εθνικής. Είναι κάτι ξεχωριστό από τις ομάδες, δεν υπάρχουν συναισθηματισμοί. Πρέπει να μπεις κατευθείαν στα βαθιά και να κολυμπήσεις.

Έχουμε πολλά νέα παιδιά στην Εθνική όμως αισθάνομαι ωραία στα 32-33 μου (γέλια)! Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να σταματήσω. Δέχτηκα κάποιες πιέσεις, είπα θα τα δώσω όλα, το ξανασκέφτηκα… Δεν είναι εύκολο για τους νέους παίκτες και δεν χρειάζεται να μιλάμε συνέχεια για να τους φορτώνουμε με πίεση.

Η Εθνική κάποια στιγμή θα βρει τον δρόμο της μέσα από τη σκληρή δουλειά. Ελπίζω τα νέα παιδιά να φτάσουν να κάνουν ό,τι έχουν κάνει οι προηγούμενοι. Όπως πριν από μένα, η άλλη γενιά. Να συνεχίσουν να προσφέρουν γιατί αυτοί πρέπει να βγάλουν την ομάδα μπροστά. Εμείς είχαμε τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μας. Είναι τιμή για μένα, παρ’ όλο που δεν είχα μεγάλο ρόλο στις πρώτες επιτυχίες.

Πρέπει τα νέα παιδιά να καταλάβουν ότι η Εθνική είναι κάτι διαφορετικό. Να νιώσουν και να καταλάβουν ότι η επιτυχία και η αποτυχία θα τους ενώσουν. Είναι η πραγματικότητα. Προσωπικά αισθάνομαι πολύ τυχερός και έτυχε να ζήσω και να δω πράγματα που ενδεχομένως να μην είχα ξαναζήσει».

-Για την προοπτική επιστροφής του στον Ολυμπιακό:
«Ο Ολυμπιακός έκλεισε το ρόστερ (γέλια)!»

-Για το ότι ο Κερεχέτα θέλει να τον κρατήσει στη Λαμποράλ:
«Τι να πει ο Κερεχέτα. Θέλει να μείνω στην ομάδα. Είναι ένας πρόεδρος πολύ μπασκετικός, έχει δείξει ότι είναι πολύ έξυπνος. Ο κόσμος εκεί με αγαπάει και το εκτίμησα. Πέρασα καλά στη Λαμποράλ Κούτσα, η ζωή είναι ήρεμη σαν να είμαι στην Καρδίτσα. Με θέλουν αλλά πρέπει να πάρω μια σωστή απόφαση. Δεν περιμένω ομάδες στην Ευρώπη, περιμένω κάτι άλλο να δούμε τι θα γίνει… Δεν φοβάμαι και θέλω να προσπαθήσω! Αξίζει να περιμένεις κάποιες ημέρες, δεν έχω να χάσω κάτι…».

-Για τη Λαμποράλ Κούτσα που έφτασε στο Φάιναλ Φορ και τον αποκλεισμό της από την Μπαρτσελόνα στα ισπανικά πλέι οφ:
«Η ομάδα πήγε στο Φάιναλ Φορ, τα έδωσε όλα. Δεχτήκαμε τρομερή πίεση να πάμε στο Φάιναλ Φορ… Μια πίεση, μια άμυνα, ένα ριμπάουντ…. Εγώ τα τελευταία πέντε χρόνια δεν μιλάω για διαιτησία. Η ομάδα μετά το Βερολίνο έσβησε. Οι περισσότεροι ήταν ελεύθεροι, μπορεί να σκέφτοταν την επόμενη δουλειά τους, μην τραυματιστούν. Δεν είχαν την εμπειρία. Ο προπονητής προσπάθησε πολύ να μας μαζέψει. Αν ήμασταν λίγο συγκεντρωμένοι, πιστεύω μπορούσαμε να περάσουμε στον τελικό. Τι να πω. Η ομάδα ξεφούσκωσε».

-Για τους τελικούς της ACB:
«Η Μπαρτσελόνα έχει κάποια προβλήματα ενώ οι παίκτες της Ρεάλ έχουν τον εγωισμό. Κρίμα για τον Στράτο που έβαλε το μπάζερ μπίτερ και κέρδισε η Μπάρτσα στην εκπνοή. Είναι καλή ομάδα η Ρεάλ».

-Για το πώς έζησε το ισπανικό μπάσκετ:
«Στην Ισπανία αισθάνθηκα καλύτερα το μπάσκετ. Άλλη φιλοσοφία, μεγάλος ανταγωνισμός. Γι αυτό είναι το καλύτερο πρωτάθλημα μετά το ΝΒΑ. Γι αυτό στεναχωριέμαι… Το ότι πήγα στην εκδήλωση μετά το πρωτάθλημα να μας βραβεύσουν. Ντρεπόμουν! Είπα… γιατί να μην έχουμε κι εμείς στην Ελλάδα τέτοια οργάνωση. Στεναχωρήθηκα. Είπα γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς. Τι παραπάνω έχουν οι Ισπανοί».

-Για το πέρασμά του από την Αρμάνι Μιλάνο:
«Πέρασα εκπληκτικά στο Μιλάνο, με σέβονται πάρα πολύ. Όταν γύρισα με τη Ρεάλ, όλο το γήπεδο με χειροκρότησε. Είναι οργανωτική ομάδα, δεν είναι άρπα κόλλα. Σέβονται τα λεφτά που δίνουν. Άλλαξαν προπονητή, άλλαξε και η φιλοσοφία της ομάδας σε σχέση με τη δική μου παρουσία εκεί».

-Για τη σειρά της Λαμποράλ με τον Παναθηναϊκό στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας:
«Δεν περίμενα τόσο κακό τον Παναθηναϊκό στα προημιτελικά! Ο ΠΑΟ είναι μια μεγάλη ομάδα με έμπειρους παίκτες. Για εμάς ήταν πολύ δύσκολο όμως η τακτική που ακολουθήσαμε ήταν σωστή. πχ ο Ραντούλιτσα σκόραρε 20 πόντους στο πρώτο ματς και μετά εξαφανίστηκε».

-Για την ελευθερία που του δόθηκε στη Λαμποράλ:
«Δεν έχω αισθανθεί τόση ελευθερία στο παιχνίδι μου όση ένιωσα στη Λαμποράλ. Ίσως και στο Μιλάνο στη δεύτερη χρονιά μου. Όταν πήγα εκεί. Ο προπονητής μου είπε: Γιάννη σε ξέρω… Μου έχουν πει διάφορα για σένα αλλά δεν με ενδιαφέρει! Εγώ ευθέως δεν έχω πει κακή κουβέντα για κανέναν… Να είναι καλά εκείνος που το είπε, δεν πειράζει.

Του χρόνου μπορώ να πάω σε μια ομάδα και να μου πουν, Γιάννη πάρε τρεις φορές την μπάλα. Εξαρτάται από τον προπονητή και τι θέλει από εμένα. Τα νούμερα είναι για εσάς τους δημοσιογράφους. Δεν με ενδιαφέρουν τα νούμερα. Είναι για να τα… κορνιζάρουμε».

-Για το πόσο άλλαξε η συμπεριφορά ορισμένων απέναντί του:
«Τότε υπήρχαν κάποιοι… φίλοι μου που εξαφανίστηκαν και με «κάρφωσαν» ενώ γύρισαν έπειτα από δυο χρόνια και μου ζήτησαν συγγνώμη. Τη δέχτηκα και προχωράμε. Η οικογένεια σε αλλάζει».

-Για την περιθωριοποίησή του στον Ολυμπιακό επί Ίβκοβιτς:
«Τι έγινε με τον Ίβκοβιτς; Να ρωτήσουν τη διοίκηση! Μακάρι να με καλούσαν σε απολογία! Όλη η ιστορία ξεκίνησε από τότε. Δεν με σεβάστηκαν σε εκείνο το κομμάτι. Είχα δεν μες στην ομάδα πράγματα πολλά. Βρέθηκα σε μια δύσκολη στιγμή. Ζήτησα 100 φορές στον Τόμιτς, να με καλέσουν σε απολογία και να με ακούσουν!

Μετανιώνω που δεν προσπάθησα, που δεν μπόρεσα μέσα από το σύνολο της ομάδας να κερδίσουμε κάτι με τον Ολυμπιακό. Δεν το λέω για να το πω.. Δεν θα άλλαζα τίποτα. Η ζωή κυλάει έτσι όπως κυλάει. Με το που έκανα την πρώτη μου κόρη, όλα άλλαξαν».

-Για το αν διαβάζει εφημερίδες:
«Δεν διαβάζω εφημερίδες τώρα που είμαι στο εξωτερικό πέντε χρόνια».

-Για τις προτάσεις που είχε πριν από το περσινό Ευρωμπάσκετ:
«Eίχα απορρίψει δυο ομάδες πριν από το περσινό Ευρωμπάσκετ και πριν συμφωνήσω με τη Λαμποράλ».

-Για το τι του είχε πει ο Περάσοβιτς:
«Σου είπα κάτι για τον Περάσοβιτς πριν… Με το που τελείωσε η σεζόν, κατευθείαν. Μου είπε ποιοι προπονητές του είχαν πει άσχημα πράγματα για μένα».

-Για την πρόταση που είχε από την Κίνα:
«Την Κίνα την εξέταζα σοβαρά! Ακόμα και τώρα! Και στην… Κόστα Ρίκα πάω (γέλια)».

-Για το ΝΒΑ:
«Ας πάω όπου να ‘ναι στο ΝΒΑ! Αρκεί να πάω! 14 χρόνια είναι αυτά στην Ευρωλίγκα… Κι εκεί με… μέσο έπαιξα».

-Για την Καρδίτσα:
«Θέλω να πάω στην Καρδίτσα να δω τα γήπεδα που κάναμε κάποια ανακαίνιση. Τα φτιάξαμε, ελπίζω να είναι τακτοποιημένα…».

-Για το αν ο ημιτελικός του 2009 είναι η μεγαλύτερη υπέρβαση:
«Όχι. Ήταν με την Εθνική το 2010 που έπαιξα με σπασμένο χέρι. Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να με είχε… τιμωρήσει».

-Για τον Κρστιτς και τον τσακωμό σε ένα φιλικό Ελλάδας-Σερβίας:
«Μέσα σε παιχνίδι δεν έχω τσακωθεί! Ο Κρστιτς με χτύπησε με καρέκλα όμως εγώ μπήκα μέσα να τους προστατέψω».

-Για την ΑΕΚ:
«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΑΕΚ. Την διοίκηση τότε και όσους με πήγαν στην ομάδα και με βοήθησαν».

-Για το αν μετάνιωσε που πήγε στον Ολυμπιακό:
«Δεν μετάνιωσα που πήγα στον Ολυμπιακό. Στεναχωρήθηκα που από το σύνολο δεν κέρδισε κάτι η ομάδα».

-Για τον Παπαγιάννη:
«Υπάρχει ο Παπαγιάννης. Έδειξε στους τελικούς πως ήταν έτοιμος να παίξει. Μου θυμίζει εμένα. Όταν έπαιζα στην ΑΕΚ και πήγα να αντιμετωπίσω τον Παναθηναϊκό ως πιτσιρικάς».

-Για τον Κατσικάρη:
«Δεν είμαι αντικειμενικός με τον Κατσικάρη, τον ξέρω 15 χρόνια. Μου έκανε την πρώτη προπόνηση κι έτσι πήγα στην ΑΕΚ. Δεν θέλω να τον κρίνω σαν προπονητή. Σαν άνθρωπο τον σέβομαι απεριόριστα».

-Για το ποιος παίκτης τον έχει δυσκολέψει περισσότερο:
«Πολλοί με έχουν δυσκολέψει. Και ο Μπατίστ, ο Πέκοβιτς, ο Τόμιτς, ο Σκόλα… Ο Πρίντεζης!».

-Για τον στόχο της Εθνικής στο Προολυμπιακό:
«Στόχος είναι να πάμε στον τελικό στον Προολυμπιακό. Λείπει ο Ζήσης και αυτό είναι το κακό για μένα! Είναι… υπολογιστής! Έβγαζε όλα τα σενάρια και τα χιαστί. Λείπει και εγώ με αυτά, δεν το… χω».

-Για το πότε θα σταματήσει από την Εθνική:
«Πότε θα σταματήσω από Εθνική; Θα δούμε! Δεν κάνουν ένα Ευρωμπάσκετ στη Μύκονο (γέλια);».

-Για τον Γιάννης Αντετοκούνμπο:
«Ολ σταρ παίκτης θα γίνει! Αν θα γίνει ηγέτης της Εθνικής εξαρτάται από αυτόν. Ο Ντόρσεϊ τώρα ήλθε στην ομάδα, είναι λογικό να είναι…χαμένος τις πρώτες μέρες αλλά έχει ταλέντο και διάθεση».

-Για τους τελικούς της Basket League:
«Πίστευα θα το πάρει ο Ολυμπιακός 3-1. Μετά το πρώτο μπρέικ του ΠΑΟ είχα πει θα το πάρει εκείνος 3-1. Η αλλαγή εικόνας του Παναθηναϊκού με τον Πεδουλάκη και με τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί… Όταν έκανε το μπρέικ είπα: Κοίτα να δεις, θα το πάρει 3-1».

-Για το σουτ του Σπανούλη που έκρινε το πρωτάθλημα:
«Εκείνο το τρίποντο ήταν το κλασικό σουτ του Σπανούλη! Απλώς, στα 10 θα βάλει τα 7. Είναι το σουτ του, πως έχει ο Πρίντεζης το πεταχτάρι. Είναι μεγάλο σουτ γιατί έκρινε έναν τίτλο».

-Για τον Άνταμς:
«Ο Άνταμς αν παει σε μια μεγάλη ομάδα και βάλει λίγο τον εγωισμό του στην άκρη, θα παίξει. Ο Τζέιμς είναι πιο ομαδικός, πιο συνεσταλμένο παιδί, ακούει πιο πολύ. Όλοι οι Αμερικανοί θέλουν ΝΒΑ. Κοίταξε πως άλλαξε η καριέρα τους σε μια χρονιά».

-Για τους undersized σέντερ:
«H μόδα των undersized σέντερ ξεκίνησε στον Ολυμπιακό. Με τον Χάινς, που πήρε την Ευρωλίγκα».

-Για το αν θα ήθελε να κλείσει την καριέρα του στην Ελλάδα:
«Αν δεν επιστρέψω φέτος στην Ελλάδα, δεν θα γυρίσω. Μπορεί να έλθω πιο μεγάλος, να παίξω σε μια ομάδα εκτός Αθήνας (γέλια). Γιατί, μόνο ο Παναθηναϊκός υπάρχει στην Ελλάδα; Υπάρχουν κι άλλες».

-Για το ποιον από τους ΛεΜπρόν Τζέιμς ή Στεφ Κάρι προτιμάει:
«ΛεΜπρόν ή Κάρι; ΛεΜπρόν! Κάνει τα πάντα, καρφώνει ανάποδα, τι να λέμε».

-Για τον οπαδισμό στην Ελλάδα:
«Το οπαδικό, οι οπαδικές εφημερίδες και οι νοοτροπία που δεν έχουμε να προστατεύσουμε το προϊόν μας. Αυτά είναι τα μεγαλύτερα κακώς κείμενα του ελληνικού μπάσκετ».

-Για τους Παπαλουκά, Διαμαντίδη, Σπανούλη και Ζήση:
«Είμαι τυχερός που είχα συμπαίκτες τους Παπαλουκά, Διαμαντίδη, Σπανούλη και Ζήση».

-Για τους οπαδούς της Λαμποράλ:
«To γήπεδο φέτος στη Βιτόρια γέμισε σε όλα τα ματς. Δεν υπάρχει πιο δύσκολο γήπεδο, παντού μπορείς να κερδίσεις και να χάσεις».

-Για το τρομερό μπάζερ μπίτερ που πέτυχε κόντρα στην Μπαρτσελόνα:
«Το μπάζερ μπίτερ με την Μπαρτσελόνα ήταν ένα τυχερό σουτ που στην ουσία, δεν σου έφερε κάτι. 100 φορές να το ξανακάνουμε, δεν θα βγει! Άλλο ήταν να κάνουμε κι άλλο έγινε! Βλέπω μια μπάλα να έρχεται πάνω μου και λέω: ωχ τι έγινε;! Την έπιασα τελικά. Έχω δουλέψει στα μπουζούκια, πέταγα πανέρια και ξέρω (γέλια)».

-Για τις ελληνικές ομάδες και την Ευρωλίγκα:
«Οι ελληνικές ομάδες έχουν τις δυνατότητες να πάνε ψηλά. Η Ευρωλίγκα αλλάζει, περισσότερα ματς. Να δούμε πως θα είναι η κατάσταση, το θέμα είναι ποιος θα αντέξει».

-Για το νέο σύστημα διεξαγωγής της Ευρωλίγκας:
«Το νέο σύστημα να το δούμε και θα… δούμε μετά. Η πρώτη φάση είναι κουραστική, δεν κερδίζεις τίποτα γιατί πας σε έναν όμιλο στους 16 που εκεί κρίνονται όλα. Δεν έχει σημασία αν βγεις πρώτος στην πρώτη φάση».

-Για το ποιος συμπαίκτης του τον εντυπωσίασε φέτος:
«Από αυτούς που είχα φέτος συμπαίκτες, με εντυπωσίασε ο Άνταμ Χάνγκα! Πάρα πολύ!».

-Για το πόσο κρατάει η στενοχώρια μετά από μία κακή ήττα:
«H στεναχώρια μετά από κακή ήττα κρατάει ένα βράδυ. Όταν παω στο γήπεδο το ξεχνάω».

-Για το αν θα γίνει προπονητής όταν αποσυρθεί:
«Δεν νομίζω ότι μπορώ να πω ότι θα γίνω προπονητής ή κάτι τέτοιο. Επειδή είμαι λίγο νευρικός, δεν έχω υπομονή. Μάλλον δεν θα μπορώ να πάω στο γήπεδο. Σε ποιο γήπεδο να πάω (γέλια); Θα ήθελα να πάω να δω ματς του ΠΑΟΚ, του Άρη στο ποδόσφαιρο. Θα μπορούσα να πάω; Μπορεί να σου πει κανείς: Θυμάσαι τότε που έκανες εκείνο; Άσ’το».

-Για το αν έχει κάνει λάθη ο ίδιος:
«Όταν ήταν άλλοι υπεύθυνοι να προστατεύσουν την ομάδα κι έβγαινα εγώ μπροστά… Ναι, έχω μετανιώσει γι’ αυτό. Ατομικά νιώθω καλά, αυτό που έγινε φέτος με τη Λαμποράλ δεν ήταν δουλειά ενός έτους αλλά όλων των προηγούμενων χρόνων».

-Για τη σχέση του με τον Πάμπλο Λάσο και τον Φλορεντίνο Πέρεθ:
«Εγώ με τον Λάσο είχα άριστη σχέση. Μπορεί να μην ήλθε ποτέ στα ίσα να μου πει γιατί με έβαλε στην άκρη αλλά ήμουν κύριος. Τελειώνουμε το ματς με τη Λαμποράλ μετά το Φάιναλ Φορ. Ήλθε ο Φλορεντίνο Πέρεθ έξω από τα αποδυτήρια, με αγκάλιασε, με φίλησε, 1000 ευχαριστώ που έπαιξες σε εμάς! Πες μου αν θα γινόταν πουθενά αλλού. Ο Πέρεθ ερχόταν και χαιρετούσε έναν-έναν. Πάντα! Αλλά να έλθει και να με ευχαριστήσει, είναι το κάτι άλλο».

-Για το ποιο ματς θα ήθελε να ξαναπαίξει:
«Θα ήθελα να ξαναπαίξω το ματς με τη Νιγηρία. Ή με την Αργεντινή, το 2008».

-Για την εθνική ομάδα και τα όσα λέγονται:
«Το θέμα είναι στην Εθνική να μην μπαίνουν τα οπαδικά. Έγραφαν για μένα πέρυσι δεν πήγα στο πρώτο ματς της Εθνικής στο Βέλγιο γιατί ήταν ο Σπανούλης έξω. Εγώ ήμουν νοσοκομείο και έκανα ενέσεις στο γόνατό μου. Όταν έμαθα ποιος το έβγαλε αυτό μέσα από την ομάδα, του είπα τώρα να φύγω από τη Βιτόρια και να ρθω να σε πλακώσω;».

Εθνική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X