ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

«Όσο είμαι εδώ τα πάντα για τον Ολυμπιακό»

Μεγάλη συνέντευξη του Γιάννη Σφαιρόπουλου στον ΣΠΟΡ FM 94.6

Ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού μίλησε στο sportfm.gr για τη νέα σεζόν, τις αλλαγές στην ομάδα, τους στόχους, το πότε θα φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, τη φιλοσοφία του και πολλά άλλα. 

Σε λίγες ημέρες, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα μπει και επίσημα σε ένα «κλειστό» κλαμπ προπονητών που θα έχουν κοουτσάρει τον Ολυμπιακό για τουλάχιστον τέσσερις συνεχόμενες σεζόν. Στη σύγχρονη ιστορία, Γιάννης Ιωαννίδης και Ντούσαν Ίβκοβιτς (με πέντε χρόνια, αλλά σε δύο θητείες) είναι οι μόνοι που τον ξεπερνούν και για να βρούμε κάτι παρόμοιο, θα πρέπει να ανατρέξουμε στο παρελθόν και στους Γιάννη Σπανουδάκη (18 χρόνια κάποια εξ’ αυτών και ως παίκτης), Φαίδων Ματθαίου (δέκα σερί χρόνια) και Γιώργο Μπαρλά (τέσσερα χρόνια). 

Έχοντας κατακτήσει δύο πρωταθλήματα και ισάριθμες προκρίσεις σε τελικούς Final Four, είναι από τους λίγους που αποθεώνονται από τον κόσμο όταν μπαίνει στο γήπεδο πριν τους αγώνες και φέτος ετοιμάζεται για μία δύσκολη, αλλά γεμάτη προσδοκίες σεζόν σε Ελλάδα και Ευρώπη. Διαβάστε τι είπε για τα λάθη που έγιναν πέρυσι, τον Γιάννη Ιωαννίδη, τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, την κόντρα Ευρωλίγκας-FIBA και όλα όσα αφορούν τους «ερυθρόλευκους». 


-Η φετινή, είναι η τέταρτη χρονιά σου στην ομάδα. Στην σύγχρονη ιστορία της, μόνο ο Γιάννης Ιωαννίδης έχει πέντε συνεχόμενες, το έχεις αντιληφθεί; 

«Δεν το έχω καθόλου στο μυαλό μου. Καταρχήν ο Ιωαννίδης ήταν, είναι και θα είναι, ένας μεγάλος δάσκαλος για εμένα. Κοντά του έμαθα πολλά και με βοήθησε πάρα πολύ. Δεν σκέφτομαι το πόσο είμαι στον Ολυμπιακό, αλλά την κάθε ημέρα ξεχωριστά και ότι κάθε χρονιά, κάθε εβδομάδα και κάθε ημέρα, πρέπει να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό για αυτή την ομάδα. Δε ξέρω μέχρι που θα φτάσω και μέχρι πότε θα μείνω, παρά μόνο το ότι θα συνεχίσω να δίνω τα πάντα, για να πετύχει τους στόχους της». 

-Η πίεση στον πάγκο του Ολυμπιακού και οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και δεν είναι εύκολο να κερδίζεις την εμπιστοσύνη της διοίκησης, πόσο μάλλον και του κόσμου… 

«Προσπαθώ πάντα να διαχειρίζομαι την ομάδα με τα πιστεύω μου και τις αρχές μου ως άνθρωπος και προπονητής. Το πιο σημαντικό, είναι να είσαι ο εαυτός σου και να κάνεις αυτό που πιστεύεις σωστό, βάζοντας πάντα το συμφέρον της ομάδας πιο ψηλά. Και από εμένα τον ίδιο, αλλά και απ’ όλους τους παίκτες. Εμείς θα φύγουμε κάποια στιγμή, αλλά ο Ολυμπιακός θα είναι πάντα εδώ. Τα πρόσωπα αλλάζουν, οι ομάδες μένουν. Έτσι είναι ο αθλητισμός και η ζωή γενικότερα». 

-Οι σωστές αποφάσεις που έχεις πάρει και οι επιτυχίες που έχεις οδηγήσει την ομάδα, είναι εύκολα αντιληπτές και από εσένα και από τον κόσμο. Όταν δεν πάει κάτι καλά, στέκεσαι λίγο παραπάνω στις αιτίες; 

«Προσπαθώ να είμαι δίκαιος με όλους. Κάνω λάθη όπως και κάθε άνθρωπος και προπονητής, αλλά σίγουρα δε γίνονται εκ του πονηρού ή εκ προθέσεως. Γίνονται στην προσπάθεια μου για κάτι καλό και μέσα από την σκληρή καθημερινή δουλειά. Όσοι δουλεύουν κάνουν λάθη. Θα ήταν διπλό λάθος μου να μη στέκομαι περισσότερη ώρα σε αυτά. Μόνο έτσι μπορώ να γίνω καλύτερος και εγώ, αλλά κυρίως να προχωρήσει καλύτερα η ομάδα». 

-Η περυσινή, πρώτη τόσο αυξημένων απαιτήσεων σεζόν και η διαχείριση της ενέργειας, που κακά τα ψέματα στο τέλος στοίχισε στον Ολυμπιακό, σας έχει διδάξει πράγματα; 

«Κρατάμε πάντα όλα τα θετικά και τα αρνητικά. Για να πάμε μέχρι το τέλος της διαδρομής στην Ευρωλίγκα, σημαίνει πως κάποια πράγματα τα κάναμε αρκετά καλά. Από τη Φενέρμπαχτσε ηττηθήκαμε, όχι γιατί δεν είχαμε ενέργεια, αλλά επειδή ήταν πολύ φορμαρισμένη, έπαιζε το καλύτερό της μπάσκετ εκείνο το διάστημα και είχε ψυχολογία. Σίγουρα, πρέπει να βελτιώσουμε κάποια πράγματα για να είμαστε ακόμα πιο “φρέσκοι” όταν πρέπει. Στους τελικούς όντως υπήρχε έλλειμμα ενέργειας, αλλά όσο και να μη θέλω να βρίσκω δικαιολογίες στους τραυματισμούς, οι απουσίες των Λοτζέσκι και Χάκετ ήταν κομβικές. Μίκρυνε το rotation, έπεσε το βάρος χρονικά σε παίκτες που στο τέλος ήταν αδύνατο να αντέξουν». 

-Μιλώντας με τους παίκτες, καταλάβαινε κανείς ότι “άδειασαν”, ίσως και από την απώλεια του τροπαίου στον τελικό… 

«Ήταν και αυτό μία αιτία στο να χαθεί σε μεγάλο βαθμό η συγκέντρωση. “Αδειάσαμε” και ενεργειακά και πνευματικά. Με όλη τα παιδιά διαθέσιμα, θα ήμασταν άλλη ομάδα. Μάθαμε όμως πολλά και ήδη γεμίσαμε το ρόστερ με περισσότερους παίκτες για να υπάρχουν λύσεις, ενώ παράλληλα θα γίνουν έξτρα πράγματα για την ξεκούραση των παικτών όλη τη χρονιά. Θα ταξιδεύουμε περισσότερο με τσάρτερ για να αποφύγουμε την κόπωση από τα ταξίδια». 

«ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΥΝΟΛΟ» 

-Το φετινό ξεκίνημα, με εξαίρεση την πρώτη σου σεζόν που ανέλαβες αρχές Νοεμβρίου και χωρίς να έχεις επιλέξει εσύ το ρόστερ, είναι το πιο δύσκολο για σένα στον Ολυμπιακό; Απουσίες λόγω Ευρωμπάσκετ, έξι νέοι παίκτες στην ομάδα… 


«Ναι μπορούμε να το πούμε έτσι. Είναι η πιο δύσκολη. Πιστεύω όμως ότι έχουμε ποιότητα, οι τρεις εκ των πέντε ξένων που αποκτήθηκαν έχουν εμπειρία Ευρωλίγκας και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το θέλαμε για να μπορέσουν να μπουν γρήγορα στη νοοτροπία της ομάδας. Ο Γιώργος Μπόγρης ξέρει τους Έλληνες συμπαίκτες του και τη δική μου φιλοσοφία. Το ζητούμενο, είναι να μπουν και τα άλλα δύο παιδιά, ο Ρόμπερτς με τον Τόμπσον. Ο πρώτος έχει προσαρμοστεί πιο γρήγορα γιατί έχει εικόνες από την Ευρώπη, αλλά θεωρώ πως και ο Τόμπσον πάει καλά. Μπορεί να παίξει καλύτερα και όσο περνάει ο καιρός θα το κάνει. Έχει πολύ καλή νοοτροπία και προσπαθεί να βελτιωθεί. Άρα, ναι μεν άλλαξε η ομάδα, αλλά οι παίκτες που ήρθαν έχουν την δυνατότητα να ταιριάξουν γρήγορα μαζί με τους παλιούς και να αποτελέσουν ένα πολύ καλό σύνολο, ώστε να μπορέσουμε να παίξουμε καλό μπάσκετ και να αποκτήσουν αυτοματισμούς». 

-Η σεζόν αρχίζει με ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό. Είναι αδύνατο να είστε όσο έτοιμοι θα θέλατε, όμως όπως έχει αποδειχθεί, αυτό το ματς δε θα κρίνει κάτι. Υπάρχουν υπολογισμοί, χρονικά, για το πότε η ομάδα θα βρει τον ρυθμό που πρέπει; 

«Τα πρώτα στοιχεία νομίζω πως τα δείχνουμε από τα φιλικά. Είμαστε μία ομάδα που δουλεύει με τον ίδιο προπονητή πολλά χρόνια, υπάρχει κορμός και ήδη κάποια πράγματα φαίνονται. Ένα επιπλέον εμπόδιο, πέραν του Ευρωμπάσκετ, είναι πως έχουμε κάποιους μικροτραυματισμούς και οι παίκτες δεν έχουν κάνει ούτε μία προπόνηση όλοι μαζί. Έχουμε παιδιά που έχουν έρθει από την Εθνική ομάδα και είναι καταπονημένα και πρέπει να «παντρέψουμε» αυτά τα σύνολα για να φτάσουν στην ίδια συνισταμένη. Δε μπορώ λοιπόν να προσδιορίσω το αν η ομάδα θα φτάσει στο επίπεδο που θέλουμε π.χ. τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, διότι ο στόχος είναι να παίζουμε καλά από την πρώτη μέρα. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει διάρκεια και να ανεβαίνει η απόδοσή μας παιχνίδι με το παιχνίδι». 

-Ενδεχόμενη ερώτηση για στόχους, έχει αυτονόητη απάντηση, οπότε θα το θέσω λίγο διαφορετικά. Για την Ευρωλίγκα, όταν την προηγούμενη σεζόν έχεις φτάσει στον τελικό, πόσο εύκολο είναι ο πήχης να μπαίνει ένα σκαλοπάτι πριν τον… ουρανό που φτάσατε πέρυσι; 

«Σωστά το διαχωρίζεις από το πρωτάθλημα, διότι στην Ελλάδα είτε το είχαμε πάρει, είτε τώρα που τα χάσαμε, ο στόχος θα ήταν πάλι να το κατακτήσουμε. Όπως και το κύπελλο. Το ίδιο ισχύει και για την Ευρωλίγκα. Βέβαια το να βάλεις τόσο ψηλά το όριο της επιτυχίας είναι εύκολο, αλλά το δύσκολο είναι το κατακτήσεις. Δεν είναι εύκολο να πηγαίνεις κάθε χρόνο στον τελικό. Και αυτό που έγινε πέρυσι ήταν κατόρθωμα. Όπως και η πρόκριση στο Final Four. Ο κόσμος βλέπει ότι οι ελληνικές ομάδες τα τελευταία χρόνια το έχουν καταφέρει πολλές φορές, αλλά δεν είναι εύκολο. Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης όπου τα μπάτζετ πέφτουν και η «ψαλίδα» με τις άλλες ομάδες «ανοίγει», για να γίνουν αυτά, χρειάζονται υπερβάσεις. Όσο περνάει ο καιρός θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Εμείς θα κάνουμε, όπως κάνουμε πάντα, τη προσπάθειά μας όσο πιο δυνατά μπορούμε και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα». 

«ΠΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» 

-Αγωνιστικά τι διαφορετικό πρέπει να περιμένουμε φέτος με βάση και τις προσθήκες που έγιναν; 

«Οι νέοι παίκτες μας δίνουν περισσότερη ποιότητα επιθετικά. Ο ηγέτης της ομάδας είναι ο Βασίλης Σπανούλης, ο Γιώργος Πρίντεζης παραμένει σταθερά γιατί είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες της Ευρώπης στη θέση του, αλλά στόχος μας ήταν να γεμίσουμε με λύσεις για να μην είμαστε μονόπλευροι επιθετικά. Έχουμε περισσότερους παίκτες που απειλούν το αντίπαλο καλάθι και δημιουργούν». 

-Η ευχή σου ποια είναι, πέραν από τους τίτλους. Και τα τρία προηγούμενα χρόνια, είχες μόνιμα σοβαρές απώλειες με τραυματισμούς… 

«Όσο και αν δε μπορείς να το αποφύγεις εντελώς το θέμα των ατυχιών, εύχομαι να έχουμε υγεία, τουλάχιστον σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια, για να μπορέσουμε να δείξουμε, αλλά και να μάθουμε και εμείς στο κάτω-κάτω που θα μπορούσαμε να φτάσουμε και πως θα παίζαμε χωρίς να έχουμε τόσο σημαντικές απουσίες. Ταλέντο έχουμε, ποιότητα υπάρχει, οπότε θέλουμε και λίγο τύχη για να κατακτήσουμε τους στόχους μας». 

«ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΔΕ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ» 

-Τα «παράθυρα» των προκριματικών του Μοντομπάσκετ πάνω στις αγωνιστικές της Ευρωλίγκας, είναι δεδομένο πως απειλούν το ευρωπαϊκό μπάσκετ και τους παίκτες. Τι πιστεύεις πως πρέπει να γίνει; 

«Πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι εμπλεκόμενοι. Αυτό δε κάνει καλό στο μπάσκετ. Να βγει ένα ενιαίο καλεντάρι, που να ικανοποιεί στο μέτρο του δυνατού όλες τις πλευρές. Για να παίζονται όλα αυτά τα πρωταθλήματα, χωρίς όμως να εξοντώνουμε τους παίκτες. Αν συνεχιστεί αυτό για δύο-τρία χρόνια ακόμα, δε θα αντέξουν. Οι καλοί παίκτες θα πηγαίνουν στο ΝΒΑ ή στην Κίνα και αυτοί που θα μείνουν στην Ευρώπη θα είναι είτε τραυματίες ή θα έχει πέσει το επίπεδό τους. Για το καλό το αθλήματος, πρέπει να δούμε το όλο θέμα συνολικά και να κάνουμε αυτό που πρέπει. Επίσης νομίζω πως με όλη αυτή την κατάσταση, μπερδεύεται και ο κόσμος, που δεν έχει καταλάβει τι γίνεται. Όταν ένας παίκτης παίζει ογδόντα παιχνίδια χωρίς ξεκούραση δε μπορεί να αντέξει το σώμα του, ενώ με τόσες ευρωπαϊκές διοργανώσεις δε ξέρει τι να… παρακολουθήσει και αυτό είναι κακό για το μπάσκετ». 

-Λίγο πριν το τέλος του φιλικού για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, τον κάλεσες να κοουτσάρει το τελευταίο ένα λεπτό… Εκτός από ένδειξη σεβασμού, ήταν και μία κίνηση για ένα «ευχαριστώ» για όλα όσα έχει προσφέρει στο ελληνικό μπάσκετ και σε εσάς τους νεότερους προπονητές γενικότερα; 

«Δεν είχα ποτέ την τύχη να συνεργαστώ μαζί του, αλλά ως αντίπαλος μελετώντας τον, τι κάνει πως λειτουργεί, τι παίζει η ομάδα του, κέρδισα πολλά. Σκεπτόμενος για παράδειγμα τι πρέπει να κάνω εγώ για να διασπάσω μία άμυνα που έχει ή να σταματήσω μία επίθεση του. Όλα αυτά, σε βάζουν σε μία διαδικασία να μελετάς έναν πολύ μεγάλο προπονητή και όταν το κάνεις αυτό, καταλαβαίνεις και μαθαίνεις πολλά. Για μας ήταν πολύ μεγάλη υπόθεση που είχαμε ποιοτικούς προπονητές στην Ελλάδα πριν από εμάς και ένας από αυτούς ήταν ο Ντούσαν Ίβκοβιτς. Και για τον Ολυμπιακό είναι ένα σπουδαίο κεφάλαιο, γι’ αυτό και θεώρησα πως το τέλος της καριέρας τους θα έπρεπε να τον βρει σε αυτή την ομάδα. Γι’ αυτό έκανα αυτή την κίνηση». 

Πηγή:sport-fm.gr

Α1: Τελευταία Ενημέρωση