ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το «10» το καλό του Ολυμπιακού!

Ο Ολυμπιακός φτάνει για δέκατη φορά στην ιστορία του σε Final Four. Τι έκανε όμως στις προηγούμενες εννιά συμμετοχές του. Το sport-fm.gr γυρίζει το χρόνο πίσω… 

Τρεις κατακτήσεις και επτά τελικοί σε εννιά συμμετοχές δεν είναι καθόλου άσχημος απολογισμός για τον Ολυμπιακό σε Final Four. Απεναντίας! Οι «ερυθρόλευκοι» επιστρέφουν στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό να την κάνουν για δεύτερη φορά πεδίο δόξας για την ιστορία τους. Το sport-fm.grκάνει μια αναδρομή στα προηγούμενα Final Four του Ολυμπιακού. 

Από το θρίαμβο, στην αυτοκτονία 

Μία ιστορία γεμάτη Final Four και σημαντικές διακρίσεις, που άρχισαν να διαγράφονται στη σύγχρονη εποχή από το 1994 στο Τελ Αβίβ. Εκεί που ο… πρωτάρης Ολυμπιακός, έχασε την πρώτη μεγάλη του ευκαιρία να πατήσει στο Έβερεστ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Στον ημιτελικό, οι «ερυθρόλευκοι» νικούν 77-72 τον Παναθηναϊκό με καταληπτική εμφάνιση από Τάρπλεϊ, Πάσπαλι και Σιγάλα. Όμως οι πανηγυρισμοί και το… άδειασμα από την «αιώνια» μάχη, στοιχίζουν στον μεγάλο τελικό κόντρα στην Μπανταλόνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο Τόμπσον έβαλε το τρίποντο, ο Πάσπαλι έχασε τη βολή και η ομάδα δεν κατακτά αυτό που άξιζε βάσει απόδοσης εκείνη τη χρονιά, αφού ηττάται με 59-57. 

Η «βασίλισσα» ήταν ανώτερη 

Ένα χρόνο αργότερα, ο Ολυμπιακός, συνεπής στο ραντεβού του, βρέθηκε στη Σαραγόσα. Αφού για δεύτερη σερί χρονιά, επικράτησε στο «αιώνιο» ντέρμπι με 58-52 χάρη στα σουτ του Έντι Τζόνσον, βρέθηκε απέναντι στη Ρεάλ του Σαμπόνις, του Αρλάουκας και του... Ομπράντοβιτς! Εκείνη η Ρεάλ ήταν ανίκητη, και η ομάδα του Ιωαννίδη δεν κατόρθωσε να την κοιτάξει στα μάτια. Για δεύτερη διαδοχική χρονιά, οι Πειραιώτες έμεναν στη δεύτερη θέση της Ευρώπης, χάνοντας στον τελικό με 73-61, έχοντας μοναδικό διασωθέντα τον Γιώργο Σιγάλα. 

Το πρώτο με… Ρώμη 

Τρίτη και… φαρμακερή. Το …πλήρωμα του χρόνου ήρθε στην Ρώμη. Η Ολύμπια Λιουμπλιάνας δεν στάθηκε εμπόδιο στον ημιτελικό και η πρόκριση για την ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς έρχεται πανηγυρικά και με σκορ 74-65, αφού ο Ντέιβιντ Ρίβερς είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του. Η Μπαρτσελόνα των Καρνισόβας και Τζόρτζεβιτς φάνταζε ισχυρός αντίπαλος, όμως οι «ερυθρόλευκοι» δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Κατακτούν το πρώτο ευρωπαϊκό τους τρόπαιο με σκορ 73-58, τον Ρίβερς να κάνει… πάρτι και το «Παλαέουρ» να σείεται από τους πανηγυρισμούς των δέκα και πλέον χιλιάδων Ελλήνων που βρέθηκαν στις εξέδρες του. 

Θύμα του θαύματος του Καζλάουσκας 

Ακολούθησε… διάλλειμα ενός χρόνου και ο Ολυμπιακός ξανά με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο, επιστρέφει στην κορυφαία τετράδα της Ευρώπης στο Μόναχο το 1999. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες, όμως στον ημιτελικό οι Πειραιώτες έπεσαν πάνω στην.. διαστημική εκείνη τη χρονιά Ζαλγκίρις Κάουνας. Πολλοί δεν υπολόγιζαν το σύνολο του Γιόνας Καζλάουσκας, αδίκως όπως εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε, καθώς αρχικά ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το λιθουανικό ρυθμό και παραδόθηκε αμαχητί με σκορ 87-71. Η νίκη στον μικρό τελικό επί της Κλιμαμίο Μπολόνια δίνει μία κάποια παρηγοριά στους «ερυθρόλευκους» που τερματίζουν τρίτοι. 

Επέστρεψε, αλλά έχασε τον πρώτο εμφύλιο 

Ακολουθούν δέκα χρόνια… ανομβρίας και παρακμής του τμήματος, που θα χρειαστεί δέκα ολόκληρα χρόνια για να επιστρέψει στο Final Four. Με διοικητικούς ηγέτες τους αδελφούς Αγγελόπουλους, αφού ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει αποχωρήσει, ο Ολυμπιακός προκρίνεται στο Βερολίνο. Με τον Παναγιώτη Γιαννάκη στο τιμόνι και παίκτες όπως οι Τσίλντρες, Μπουρούσης, Παπαλουκάς και Γκριρ στο παρκέ, η πειραϊκή ομάδα διεκδίκησε την πρόκριση στον τελικό, σ' ένα συγκλονιστικό παιχνίδι απέναντι στον Παναθηναϊκό, αλλά με σκορ 84-82 η τελευταία επίθεση χάθηκε από τον Μπουρούση και μαζί και η πιθανότητα επιστροφής στην ευρωπαϊκή κορυφή. Η ήττα (95-79) από την Μπαρτσελόνα στο μικρό τελικό ήρθε ως απόρροια της απογοήτευσης, μετά τον πρώτο χαμένο «αιώνιο» ημιτελικό επί ευρωπαϊκού εδάφους. 

Η Μπαρτσελόνα ήταν ασυναγώνιστη 

Ένα χρόνο αργότερα, στο "Παλέ ντε Μπερσί" του Παρισιού, ο Ολυμπιακός, ακόμη πιο ισχυρός σε μπάτζετ και ενισχυμένος με τον Λίνας Κλέιζα, έφτασε ένα βήμα πιο μακριά. Ο ημιτελικός με την Παρτιζάν, του Μπο ΜακΚάλεμπ και του Άλεξ Μάριτς, έκρυβε όπως αποδείχθηκε πολλές παγίδες, αλλά το φόλοου κάρφωμα του Τσίλντρες στο air ball τρίποντο του Τεόντοσιτς στη τελευταία επίθεση, έστειλε το ματς στην παράταση. Ο Γιάννης Μπουρούσης κάνει εξαιρετικό παιχνίδι και ο Ολυμπιακός προκρίνεται με σκορ 83-80 στον τελικό. Εκεί, παρουσιάζεται κατώτερος των περιστάσεων και η Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ που κατά γενική ομολογία παίζει εκείνη τη χρονιά το καλύτερο μπάσκετ, στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης το ίδιο εύκολα με αυτό που δείχνει το τελικό 86-68. 

Το θαύμα των θαυμάτων 

Δύο χρόνια αργότερα και με ένα εντελώς διαφορετικό πλάνο στον τρόπο κατάρτισης του ρόστερ, ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο Final Four της Κωνσταντινούπολης, κάτι που στις αρχές της σεζόν φάνταζε με… ανέκδοτο. Σε… ελληνικό χώμα, γράφεται η πιο χρυσή στιγμή στην ιστορία του συλλόγου, καθώς τα… μωρά του Ντουσαν Ίβκοβιτς, ανατρέπουν όλα τα προγνωστικά και παίρνουν το πρωτάθλημα Ευρώπης. Αρχικά, βγάζουν εκτός τη Μπαρτσελόνα με σκορ 68-64 στον ημιτελικό και τον Σπανούλη να καθοδηγεί μαεστρικά. Στον τελικό, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας προβάλει ως ακλόνητο φαβορί και προηγείται 19 πόντους, 12 λεπτά πριν το φινάλε του αγώνα. Οι «ερυθρόλευκοι», πραγματοποιούν μία επική ανατροπή, που ολοκληρώνεται με το καλάθι-σύμβολο του Γιώργου Πρίντεζη στο τέλος. 62-61 και ο Ολυμπιακός κατακτά το πιο… αντρίκιο τρόπαιο στην ιστορία της διοργάνωσης, στέλνοντας στα… ουράνια τους οπαδούς του. 

Με… φόρα back to back 

Ένα χρόνο αργότερα και με τον Γιώργο Μπαρτζώκα πλέον στον πάγκο τους οι «ερυθρόλευκοι» προκρίνονται στο Final Four του Λονδίνου, όπου στον ημιτελικό αντιμετωπίζουν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Άπαντες περιμένουν εκδίκηση των ρώσων, όμως ο Ολυμπιακός παίζει καταπληκτικό μπάσκετ, καθηλώνει την ομάδα του Μεσίνα και προκρίνεται με σκορ 69-52. Χάινς και Άντιτς κάνουν… πλάκα στους αντιπάλους ψηλούς, η άμυνα τσακίζει… κόκκαλα και ένας ακόμα τελικός είναι γεγονός. Εκεί περιμένει η Ρεάλ Μαδρίτης, που… διψάει για το πρώτο της τρόπαιο μετά από 18 χρόνια. Η βασίλισσα, αρχίζει ιδανικά, προηγείται με 17 πόντους στην αρχή του αγώνα, αλλά κάπου εκεί ξεκινάει η αντεπίθεση. Σλούκας, Κατσίβελης και Περπέρογλου αλλάζουν τον ρυθμό, ο Σπανούλης στο 2ο ημίχρονο κάνει σμπαράλια όλα τα αμυντικά συστήματα του Λάσο, ο Έισι Λο τον ακολουθεί και ο Ολυμπιακός στέφεται back to back πρωταθλητής Ευρώπης με σκορ 100-88. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας γίνεται ο πρώτος Έλληνας τεχνικός που κατακτά το ιερό δισκοπότηρο της Ευρώπης και το πανηγύρι δεν έχει τελειωμό. 

Η εκδίκηση της Ρεάλ 

Ο Ολυμπιακός φτάνει σε έναν ακόμη τελικό. Η ΤΣΣΚΑ γίνεται ξανά αγαπημένο του θύμα, καθώς παρότι προηγείται σε όλη τη διάρκεια του ματς, βλέπει τον Σπανούλη με διαδοχικά μεγάλα σουτ να την «καθαρίζει» στο τέλος με 70-68. Στον τελικό η Ρεάλ εκμεταλλεύεται τη δύναμη της έδρας. Ο Τζέισι Κάρολ με διαδοχικά τρίποντα βγάζει το ματς από την ισορροπία και η «βασίλισσα» κατακτά τον τίτλο για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, ξανά σε ισπανικό έδαφος και απέναντι στον ίδιο αντίπαλο, με τον Αντρές Νοτσιόνι να κερδίζει το βραβείο του MVP. 

 

Πηγή:sport-fm.gr

ΕΥΡΩΠΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X
X