ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Διακρίσεις σε βάρος ατόμων με αναπηρία σε αθλητικές εγκαταστάσεις

Η Επίτροπος Διοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, υπέβαλε Έκθεση με εισηγήσεις προς τον ΚΟΑ που αφορούν το «Σπύρος Κυπριανού».

Η Επίτροπος Διοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, υπέβαλε εισηγήσεις προς τον ΚΟΑ σε Έκθεσή της, όπως ο Οργανισμός προγραμματίσει και πραγματοποιήσει άμεσα διαδικασία λήψης διορθωτικών μέτρων για την εξάλειψη παρεμπόδισης, περιορισμού ή στέρησης των ατόμων με αναπηρία στις αθλητικές δραστηριότητες του τόπου.

Συγκεκριμένα, η εισήγηση αφορά το αθλητικό κέντρο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό, το οποίο είναι εκ των κλειστών σταδίων που τελεί υπό τη διαχείριση του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο τον Οργανισμό, είναι καταρτισμένο έτσι ώστε να είναι προσβάσιμο για άτομα με αναπηρίες.

Το όλο θέμα πήρε σάρκα όταν η Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων (Π.Ο.Α.Α.) απέστειλε επιστολή στον Ανεξάρτητο Μηχανισμό Προώθησης, Προστασίας και Παρακολούθησης της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες του γραφείου της Επίτροπου Διοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδη, στις 18 Νοεμβρίου 2016, στην οποία ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει προσβασιμότητα του εν λόγω αθλητικού κέντρου για τα άτομα με αναπηρία.

Η Επαρχιακή Επιτροπή έλαβε στην επιστολή τα εξής παράπονα: 

- Μη πρόσβαση στον εσωτερικό χώρο του σταδίου για τα ΑμεΑ (Άτομα με Αναπηρία).

- Ανυπαρξία καθισμάτων κατάλληλων για ασφαλή χρήση από τα άτομα με αναπηρία, για να διευκολύνονται κατά την παρακολούθηση αθλητικών δραστηριοτήτων.

- Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος στάθμευσης ατόμων με αναπηρία καταλαμβάνεται από οχήματα ατόμων χωρίς αναπηρία.

Η λειτουργός του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πραγματοποίησε επίσκεψη στο «Σπύρος Κυπριανού», στην παρουσία λειτουργού του ΚΟΑ για να διαπιστώσει τη βασιμότητα των παραπόνων και σημείωσε τα εξής:

- Ύπαρξη αρκετών χώρων στάθμευσης, με κατάλληλη σήμανση, για χρήση από άτομα με αναπηρία.

- Η πρόσβαση από τους χώρους στάθμευσης μέχρι τη κύρια είσοδο του αθλητικού κέντρου, στο κυλικείο, στα αποχωρητήρια και στο διάδρομο που οδηγεί στις κερκίδες είναι χωρίς εμπόδια για τα άτομα που χρησιμοποιούν τροχοκάθισμα.

- Η πρόσβαση στις κερκίδες με τα καθίσματα, δεν είναι ευχερής για τα άτομα με αναπηρία εφόσον υπάρχουν σκαλιά. Για να επιλυθεί το ζήτημα, σύμφωνα με τον λειτουργό του ΚΟΑ, τα άτομα οδηγούνται με ανελκυστήρα στον αγωνιστικό χώρο, σε συγκεκριμένο μέρος του και από εκεί παρακολουθούν την αθλητική δραστηριότητα που επιθυμούν.                                                                                                                             

Επίτροπος Διοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Τα άτομα με αναπηρία δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μέρος φιλανθρωπικής πολιτικής»

Στην έκθεση της Επιτρόπου σημειώνεται ότι τα άτομα με αναπηρία δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μέρος φιλανθρωπικής πολιτικής, αλλά ως πρόσωπα που τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης και απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες στο κοινωνικό σύνολο και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με την εύλογη προσαρμογή του δομημένου περιβάλλοντος στις ανάγκες και ιδιαιτερότητές τους.

Επισημαίνει επίσης ότι η απομόνωση και η περιθωριοποίηση των ατόμων με αναπηρία, η μη συμμετοχή τους, μεταξύ άλλων, σε αθλητικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και άλλες δραστηριότητες δεν οφείλεται στην αναπηρία τους, αλλά, μεταξύ άλλων, στα εμπόδια του δομημένου περιβάλλοντος το οποίο δεν είναι προσβάσιμο για τους ΑμεΑ, αλλά σχεδιασμένο και διαμορφωμένο για να εξυπηρετεί αποκλειστικά τα άτομα χωρίς αναπηρία.

Μάλιστα τονίζει ότι η προσβασιμότητα, μεταξύ άλλων στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, αποτελεί μια από τις γενικές αρχές της Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και αποτελεί την αφετηρία για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία να ασκούν και να απολαμβάνουν αδιακρίτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες. Ακόμη, ο ρόλος της προσβασιμότητας στην άσκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, αποτέλεσε ένα από τους βασικούς πυλώνες δράσης στη στρατηγική για την αναπηρία 2010 – 2020 από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο άρθρο 9 της Σύμβασης, καθορίζονται ενδεικτικά οι ελάχιστες υποχρεώσεις των κρατών μελών για λήψη κατάλληλων μέτρων ώστε τα άτομα με αναπηρία να ζουν ανεξάρτητα και να συμμετέχουν σε όλες τις πτυχές της ζωής, με ίση πρόσβαση στις εγκαταστάσεις και υπηρεσίες που είναι ανοικτές ή παρέχονται στο κοινό, ενώ κάθε εμπόδιο στην προσβασιμότητα, που αφορά κτίρια, δρόμους, εσωτερικές και εξωτερικές εγκαταστάσεις, πρέπει να αίρεται ανεπιφύλακτα.

«Άνιση μεταχείριση και παραβίαση των αρχών μη διάκρισης και ισότητας ευκαιριών σε άτομα με αναπηρία», σημειώνει στην Έκθεσή της, η Επίτροπος Διοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη.

Καταληκτικά, στην έκθεση της Επιτρόπου Διοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρεται ότι παρόλο που το «Σπύρος Κυπριανού» διαθέτει μεν ικανοποιητικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων για άτομα με αναπηρία, και χώρους διακίνησης ατόμων με αναπηρία, η μη πρόσβαση όμως, των ατόμων αυτών στις κερκίδες για την παρακολούθηση δραστηριοτήτων, δημιουργεί άνιση μεταχείριση των ΑμεΑ που οφείλεται στην έλλειψη εύλογης προσαρμογής στις ανάγκες της διαφορετικότητάς τους.

Αναλυτικά, τα άτομα με αναπηρίες οδηγούνται εκεί που βρίσκεται ο αγωνιστικός χώρος, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας. Υπάρχει απουσία λοιπόν «εύλογης προσαρμογής», που προκαλεί αδυναμία άσκησης του αναγνωρισμένου δικαιώματος και οδηγεί αναπόφευκτα σε αποκλεισμό. Βάσει της Σύμβασης, ο αποκλεισμός από την άσκηση δικαιώματος, συνεπάγεται με διάκριση σε βάρος τους και παραβίαση των αρχών της, μη διάκρισης και ισότητας ευκαιριών.

Εν τέλει, η Επίτροπος Διοικήσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, σημειώνει ότι για σκοπούς παρακολούθησης αθλητικών και άλλων δραστηριοτήτων στο εν λόγω κέντρο από άτομα με αναπηρία που χρησιμοποιούν τροχοκάθισμα, δεν είναι λύσεις, καθώς οι διακρίσεις που υπόκεινται τα άτομα αυτά δεν αίρονται, αλλά συντηρούνται. Ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια και τη διαφορετικότητά τους, επιβάλλει τη συμμετοχή τους ισότιμα και όχι περιθωριοποιημένα, όπως τονίζεται στην Έκθεση. Η εξάλειψη εμποδίων στην προσβασιμότητα συνδέεται, όπως επισημαίνεται, άμεσα με την ανάγκη διασφάλισης πρόσβασης για τα ΑμεΑ στις εγκαταστάσεις, σε ίση βάση με άλλους και αποτελεί υποχρέωση, βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Υπόλοιπα: Τελευταία Ενημέρωση

X
X