ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εκδηλώσεις Εορτασμού Ολυμπιακής Ημέρας

Γνωρίστε τα αθλήματα στο Ολυμπιακό Μέγαρο - Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 09.30 π.μ.

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, τιμά και φέτος την «Ολυμπιακή Ημέρα», διοργανώνοντας για άλλη μια χρονιά, σε συνεργασία με τον Δήμο Στροβόλου, τις εκδηλώσεις εορτασμού της Ολυμπιακής Ημέρας. Οι φετινές εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Ολυμπιακού Μεγάρου, που θα ανοίξει για άλλη μια φορά τις πόρτες του στο κοινό, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 09.30.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει αγώνα Δρόμου πέντε χιλιομέτρων για ενήλικες, και 800 μέτρων για παιδιά. Οι αγώνες Δρόμου συνδιοργανώνονται με το Σωματείο Δρο.Με.Α. Racing.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν επίσης, μεγάλος αριθμός Αθλητικών Ομοσπονδιών, οι οποίες χρησιμοποιώντας τους υπαίθριους χώρους του Ολυμπιακού Μεγάρου, θα εγκαταστήσουν η κάθε μια το δικό της αγωνιστικό χώρο και θα προβούν σε επίδειξη των αθλημάτων τους, με παρουσία επίλεκτων αθλητών και προπονητών. Έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή οι Ομοσπονδίες Αντισφαίρισης, Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, Καλαθόσφαιρας, Ποδηλασίας, Γυμναστικής, Πετόσφαιρας, Τάε Κβο Ντο, Ξιφασκίας, Πεντάθλου/Διάθλου, Πάλης, Πυγμαχίας, Κωπηλασίας, Μπάντμιντον, Χάντμπολ, Χορού και Σαΐττας. Θα παραστούν επίσης αθλητές μέλη της Ολυμπιακής Ομάδας που συμμετείχαν πρόσφατα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Μεταξύ αυτών οι Απόστολος Παρέλλης, Ανδρέας Χάσικος, Άντρη Χριστοφόρου και Μάριος Γεωργίου.

To παρόν στην εκδήλωση θα δώσουν o ΟΠΑΠ-Ακης η Μασκότ της ΟΠΑΠ Κύπρου, και ο Τέλης η Μασκότ της CYTA, με τις οποίες τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να αθληθούν, και να φωτογραφηθούν όπως επίσης και η Χαραλαμπίδης-Κρίστης με τα προϊόντα της.
Σε όλους τους συμμετέχοντες, θα απονεμηθεί Ειδικό Αναμνηστικό Δίπλωμα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Τόμας Μπαχ, και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ντίνο Μιχαηλίδη.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των Εκδηλώσεων ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟΕ Χαράλαμπος Λόττας σημείωσε τα ακόλουθα : «Οι εκδηλώσεις δεν περιορίζονται στο να τιμηθεί η «Ολυμπιακή Ημέρα», και όσα συμβολίζει και υπενθυμίζει. Μέσω των εκδηλώσεων, πέραν του καθαρού αγωνιστικού γεγονότος που είναι οι Αγώνες Δρόμου, δίδεται η ευκαιρία στο κοινό, σε γονείς και παιδιά να δουν μαζεμένα πολλά αθλήματα, είτε αυτά είναι ομαδικά είτε ατομικά. Θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τους αθλητές να αγωνίζονται, και να συνομιλήσουν με αυτούς και τους προπονητές τους  και να επιλέξουν κάποιο άθλημα που πιθανόν να τους εντυπωσιάσει ή τους ταιριάζει. Θα μπορούν επίσης να επισκεφθούν τους χώρους του Ολυμπιακού Μεγάρου και να δουν το Μουσείο που λειτουργεί σε αυτό.»

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά στην εκδήλωση,: «Είναι μέσα στις προτεραιότητες του Δήμου ο μαζικός αθλητισμός για τους δημότες μας. Η εκδήλωση είναι πολύ σημαντική και χρόνο με το χρόνο αγκαλιάζεται από όλο και περισσότερους. Είναι με μεγάλη χαρά που δεχτήκαμε την πρόσκληση για συνεργασία για την διοργάνωση της εκδήλωσης που φέτος μεταφέρεται μέσα στα όρια του Δήμου μας».

Εκ μέρους του Σωματείου «DRO.ME.A. Racing» ο έφορος αθλητών κ. Γιώργος Λουκαΐδης έδωσε τις λεπτομέρειες των αγώνων Δρόμου : «Οι εγγραφές για τους αγώνες δρόμου θα αρχίσουν στις 8.30 το πρωί. Η εκκίνηση του αγώνα Δρόμου θα γίνει στο Ολυμπιακό Μέγαρο και θα περιλάβει τις οδούς Αμφιπόλεως, Τάσου Μάρκου, Αναβύσσου και θα επιστρέψει στην Αμφιπόλεως. Η κυκλική αυτή διαδρομή θα περιλαμβάνει δύο γύρους».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Χαράλαμπος Λόττας συνεχάρη επίσης τους αθλητές που συμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, τους Ολυμπιονίκες Απόστολο Παρέλλη και Μίλαν Τραΐκοβιτς για τις πρόσφατες παρουσίες στους τελικούς της σειράς Ντάιαμοντ Λιγκ, καθώς και τη Σκοπεύτρια Γεωργία Κωνταντινίδου για την εξαιρετική επίδοση με 73/75 δίσκους που σημείωσε το περασμένο Σαββατοκυρίακο στο Αγώνισμα του Τραπ.

Χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων της 17ης Σεπτεμβρίου είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, ενώ ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟΕ, ευχαρίστησε επίσης θερμά, τους χορηγούς της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, τον Πρώτο Μεγάλο Χορηγό την ΟΠΑΠ Κύπρου, τους Μεγάλους Χορηγούς την CYTA και την RCB, και τους επίσημους χορηγούς την Πετρολίνα, την Χαραλαμπίδης-Κρίστης και την χορηγό εταιρεία αθλητικών προϊόντων PEAK, για τη συνεχή στήριξη που παρέχουν στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία είναι ουσιαστική στην προσπάθεια υλοποίησης του έργου που καλείται να επιτελέσει.

Το ιστορικό της ημέρας
Οι εορτασμοί της Ολυμπιακής Ημέρας, είναι κάτι παραπάνω από ένα αθλητικό γεγονός, αλλά μια ευκαιρία για όλο τον κόσμο να δραστηριοποιηθεί, να μάθει περισσότερα για τις Ολυμπιακές Αξίες και να ανακαλύψει καινούργια αθλήματα. Βασισμένες στους τρεις πυλώνες, κίνηση, γνώση και ανακάλυψη, οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές διοργανώνουν τη μέρα αυτή σε όλο τον κόσμο αγώνες, όπως επίσης πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. 

Κατά τη διάρκεια της 41ης Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη συζητήθηκε για πρώτη φορά, η ιδέα για τον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας κάτι που υιοθετήθηκε μερικούς μήνες αργότερα κατά τη διάρκεια της 42ης Γενικής Συνέλευσης που έγινε τον Ιανουάριο του 1948. Οι Διεθνείς Ολυμπιακές Επιτροπές κλήθηκαν να διοργανώσουν τις πρώτες εκδηλώσεις κατά το διάστημα 17-24 Ιουνίου, τιμώντας έτσι την 23η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε το 1894 στο Παρίσι, το Συνέδριο που οργάνωσε ο Βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν, εκεί όπου αποφασίστηκε η ίδρυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Οι πρώτοι εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν στις 23 Ιουνίου σε εννέα χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Το 1978 η ΔΟΕ έδωσε επίσημο χαραχτήρα στους εορτασμούς εντάσσοντας τους στον Ολυμπιακό Χάρτη, και προέτρεψε όλες τις Ολυμπιακές Επιτροπές όπως διοργανώνουν εκδηλώσεις Ολυμπιακής Ημέρας με στόχο την προβολή του Ολυμπιακού Κινήματος.

Από το 1987 η Ολυμπιακή Ημέρα συνδυάζεται με τους αγώνες Olympic Day Runs σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν ως κύριο στόχο την προώθηση του μαζικού αθλητισμού. Στο ξεκίνημα συμμετείχαν 45 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός έχει ξεπεράσει τις 150. Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την καθιέρωση των Olympic Day Runs.

Υπόλοιπα: Τελευταία Ενημέρωση

X
X