ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Προτείνει αλλαγή στον τρόπο Ολυμπιακής πρόκρισης

Αν και εντός του 2015 έκανε δύο παγκόσμια ρεκόρ (το ένα μάλιστα σε αγώνα πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο) και προκρίθηκε δύο φορές σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου -στην καλύτερη σεζόν της καριέρας του, όπως την αποκάλεσε ο ίδιος- εντούτοις ο Γιώργος Αχιλλέως αδικήθηκε από το σύστημα πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς.

Στο άθλημα της σκοποβολής οι κάρτες πρόκρισης στους Ολυμπιακούς δεν είναι ονομαστικές, αλλά καταλήγουν στις εθνικές ομοσπονδίες και αυτές είναι ακολούθως υπεύθυνες για την επιλογή των αθλητών. Είναι σύνηθες φαινόμενο διεθνώς να κερδίζονται κάρτες από έναν αθλητή και η εθνική ομοσπονδία να επιλέγει άλλον για να εκπροσωπήσει τη χώρα στους Ολυμπιακούς, πάντα με μετρήσιμα κριτήρια και με κυριότερη έμφαση, τις μεγαλύτερες ελπίδες διάκρισης στους Ολυμπιακούς.

Για την περίπτωση του Αχιλλέως, ο ίδιος μπορεί να ήταν ο κορυφαίος Κύπριος σκοπευτής το 2015 με βάση τα αποτελέσματα και συγκριτικά με τους συναθλητές του, εντούτοις η κάρτα πρόκρισης της Κύπρου στο σκιτ ανδρών για το Ρίο κατέληξε σε συναθλητή του, ο οποίος ευτύχησε στο μοναδικό από τους επτά κοινούς τους αγώνες εντός του 2015 όπου ξεπέρασε τον Αχιλλέως, να φέρει εκείνος την κάρτα για την Κύπρο.

Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει ο Γιώργος Αχιλλέως εκτός Ολυμπιακών Αγώνων για πρώτη φορά μετά το 2000 όταν συμμετείχε στο Σίδνεϊ σε ηλικία 19 ετών.

«Ξεκινώ τη συζήτηση»

«Το ότι έμεινα εκτός Ρίο μου στοίχησε πολύ ψυχολογικά, δεν το αντιμετώπισα καλά, με αποτέλεσμα το 2016 να μείνω πίσω σε απόδοση. Προσπάθησα στο τέλος του 2015 να διεκδικήσω το δίκαιο μου, πάντοτε με σεβασμό στους συναθλητές μου, όμως εν τέλει αποφασίστηκε να μην πάω στους Ολυμπιακούς. Είναι γι΄ αυτό που αποφάσισα να ξεκινήσω από πολύ νωρίς, δηλαδή τέσσερα ολόκληρα χρόνια πριν το Τόκιο 2020, τη συζήτηση για την αλλαγή της διαδικασίας επιλογής της σύνθεσης της κυπριακής Ολυμπιακής ομάδας», τονίζει ο Γιώργος Αχιλλέως.

«Δεν ξεκινώ τη συζήτηση αυτή επειδή αδικήθηκα, αλλά επειδή δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι παρόμοιο. Το 2012 προέκυψε ξανά παρόμοιο θέμα, τότε αναφορικά με τη γυναικεία κάρτα πρόκρισης για το Λονδίνο. Επειδή είναι κάτι που δεν έχει διορθωθεί, αναλαμβάνω πλέον πρωτοβουλία όπως αντιμετωπιστεί το ζήτημα έγκαιρα», τονίζει ο Ολυμπιονίκης σκοπευτής, ο οποίος συμπληρώνει πως «αυτό που προτείνω είναι με βάση τις σημερινές διαδικασίες. Στην ISSF (σ.σ. παγκόσμια ομοσπονδία) μελετούν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μεγάλες αλλαγές και να πηγαίνει η πρόκριση με βάση την παγκόσμια κατάταξη, όπως γίνεται για παράδειγμα στο τένις. Όμως επειδή αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί, προχωρώ στην εισήγηση μου».

«Προτείνω αξιοκρατικό σύστημα»

Ο Γιώργος Αχιλλέως είχε αποστείλει το Δεκέμβριο του 2015 επιστολή στο τότε Δ.Σ. του ΚΟΑ, όπου τους γνωστοποίησε το πρόβλημα και τους πρότεινε μια πολύ απλή και δίκαιη λύση. Δέκα μήνες μετά και ενώ πλέον μεσολάβησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο χωρίς τη συμμετοχή του, ο Αχιλλέως επαναφέρει -σε δημόσια πλέον συζήτηση- αυτό το οποίο πρότεινε στα μέλη του συμβουλίου του ΚΟΑ:

«Αυτό που εισηγήθηκα τότε και θα το στηρίξω και τώρα, είναι να ακολουθηθεί το παράδειγμα πολλών αντίστοιχων ομοσπονδιών και να υιοθετηθεί ένα σύστημα μέσω του οποίου με ξεκάθαρα, αξιοκρατικά, αντικειμενικά, και κυρίως προσμετρήσιμα κριτήρια θα γίνεται η επιλογή των αθλητών που θα απαρτίζουν την Ολυμπιακή ομάδα. Αυτά τα προσμετρήσιμα κριτήρια θα μπορούσαν να εισηχθούν είτε μέσω της υιοθεσίας ενός συστήματος πόντων, με βάση τη συνολική απόδοση ενός αθλητή μια χρονιά, είτε μέσω διεξαγωγής εσωτερικών αγώνων». Ο 36χρονος σκοπευτής συμπληρώνει πως μέχρι σήμερα «η ΣΚΟΚ δυστυχώς δέν έχει προχωρήσει στην υιοθεσία οποιουδήποτε τέτοιου κριτηρίου, αφήνοντας έτσι το θέμα του ποιος αθλητής θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στους Ολυμπιακούς, στην απόλυτη διακριτική της ευχέρεια».

«Στους Ολυμπιακούς Αγώνες πρέπει να πηγαίνουν πάντοτε οι καλύτεροι αθλητές, που έχουν τις μεγαλύτερες ελπίδες διάκρισης. Αν και είμαστε μικρή χώρα, οι βλέψεις μας πρέπει να είναι ψηλές και σίγουρα δεν πηγαίνουμε πλέον στους Ολυμπιακούς απλά και μόνο για τη συμμετοχή. Έτσι, για να είμαστε σίγουροι ότι κατεβαίνουμε με την καλύτερη δυνατή Ολυμπιακή ομάδα, ο μοναδικός τρόπος για να εξασφαλιστεί αυτό, είναι η επιλογή του καλύτερου ή των καλυτέρων να γίνεται πάντοτε με μετρήσιμα κριτήρια», καταλήγει ο Γιώργος Αχιλλέως.

Ξεκίνησε για το 2017

Στα αγωνιστικά, ο Γιώργος Αχιλλέως έχει αφήσει πίσω του πλέον το δύσκολο απ΄ όλες τις απόψεις 2016 και ξεκίνησε προετοιμασία για τη νέα σεζόν, που περιλαμβάνει αρκετά σημαντικά ραντεβού. Πέραν από τα τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σκοποβολής και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκοποβολής, ο Αχιλλέως θα αγωνιστεί και στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Ταραγόνα της Ισπανίας, όπου στοχεύει να γίνει ο πρώτος Κύπριος με μετάλλια σε τέσσερις διαφορετικές Μεσογειάδες.

Σκοποβολή: Τελευταία Ενημέρωση