ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ένα ταλέντο ετών 16

Ο Ορέστης Γερμανός, αθλητής του Ναυτικού ομίλου Λεμεσού, είναι ένας αποδεδειγμένα ταλαντούχος νεαρός ιστιοπλόος, αποτελών ελπίδα για το μέλλον της Κυπριακής ιστιοπλοΐας. Αν και ακόμη βρίσκεται σε πολύ νεαρή ηλικία (γεννήθηκε το έτος 2000) έχει προλάβει  να δείξει τις πτυχές του ταλέντου του, όχι μόνο στα τοπικά πρωταθλήματα, αλλά και διεθνώς.

Τελευταία και πιο σημαντική επιτυχία, που έβγαλε ξανά στο προσκήνιο την προοπτική που διαθέτει, σημειώθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας, όπου η Εθνική ομάδα Νέων Laser Radial, έλαβε μέρος στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων Laser Radial, που έγινε, από τις 9 μέχρι τις 14 Αυγούστου 2016.  Κατάφερε να μπει  στο χρυσό στόλο, κατατασσόμενος  στην τέταρτη θέση στη γενική κατάταξη στην κατηγορία Κ17 σε σύνολο 47 αθλητών. Ταυτόχρονα, πήρε τη 18η θέση στη γενική κατηγορία (Κ19) σε σύνολο 138 αθλητών.

Με αφορμή αυτήν την επιτυχία  συνομιλήσαμε  με το νεαρό αθλητή σε συνάντηση που είχαμε στο ιστιοπλοϊκό κέντρο του ΚΟΑ στη Λεμεσό. Μέσα από τη συνομιλία αναφέρεται στο παρόν και στο μέλλον του.

Πότε άρχισες την ιστιοπλοΐα Ορέστη;
«Άρχισα το 2006  στον Ναυτικό όμιλο Αμμοχώστου σε ηλικία έξι χρόνων».

 Από πολύ μικρός δηλαδή. Σου αρέσει ασφαλώς το άθλημα. Με τις συνεχείς προπονήσεις και τους αγώνες, δεν αισθάνεσαι να στερείσαι αυτά που οι συνομήλικοι σου απολαμβάνουν»;
«Ναι αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν το βλέπω έτσι. Ένας αθλητής που θέτει στόχους ξέρει ότι θα στερηθεί κάποια πράγματα. Μου αρέσει αυτό που κάνω. Θέλω να συνεχίσω δουλεύοντας σκληρά για να φθάσω ψηλότερα».

Έχεις γενικότερο στόχο;
«Ναι θέλω να πάρω μετάλλιο σε Παγκόσμιους αγώνες και γιαυτό θα προσπαθήσω».

Είσαι μαθητής (ο νεαρός αθλητής φοιτά στη Β’ τάξη  του Λυκείου Λινόπετρας) και μετά θα πας για σπουδές. Θα τα συνδυάσεις  υποθέτω. Αθλητισμό και σπουδές
«Ναι αυτό θα προσπαθήσω να κάνω.  Δεν έχω όμως από τώρα αποφασίσει,  ποιον κλάδο σπουδών θα ακολουθήσω. Θα αποφασίσω στην πορεία».

Λαμβάνεις μέρος σε ψηλού επιπέδου διεθνείς αγώνες. Αυτό σε βοηθά ως αθλητή… 
«Ναι βέβαια με βοηθά στο να ανεβώ ως αθλητής. Καταρχήν ο συναγωνισμός είναι μεγαλύτερος σε τέτοιους αγώνες και αυτό από μόνο του  με κάνει καλύτερο. Ειδικότερα  συγκεντρώνω εμπειρία  στο πώς να κρατώ τη θέση μου  στη διαδρομή αλλά με βελτιώνει και στον τομέα της εκκίνησης  σε στόλο με πολλά  σκάφη, κάτι που δεν συμβαίνει στους αγώνες στην Κύπρο».

Έχεις κάποιο «ιστιοπλοϊκό πρότυπο»;
«Πρότυπο μου είναι ο Ολυμπιονίκης Παύλος Κοντίδης τον οποίο θεωρώ μεγάλο αθλητή. Μιλάμε συχνά μαζί με τον Παύλο, βλέπω ότι πιστεύει σε μένα.   Με συμβουλεύει  και με κατευθύνει στο πώς να προχωρήσω και να γίνομαι συνεχώς καλύτερος. Η επαφή  που διατηρούμε  είναι χρήσιμη για μένα».


Πως βλέπεις το άθλημα της ιστιοπλοΐας στην Κύπρο
«Υπάρχει μεγάλη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκομένους στο άθλημα για βελτίωση. Δεν έχει όμως την απήχηση που του αξίζει από τον κόσμο. Ελπίζω στο άμεσο μέλλον να γίνει αυτό ».

Ενδιαφέροντα στοιχεία
O Ορέστης Γερμανός γεννήθηκε στις 10/03/2000. Έκανε τα πρώτα του βήματα το 2006 στον Ναυτικό Όμιλο Αμμοχώστου ήταν μέλος της εθνικής ομάδας optimist 2009 μέχρι 2011. Μετακινήθηκε στα Laser to 2012.Το Νοέμβριο του 2012 μεταγράφηκε στον Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού. Είναι μέλος των  εθνικών ομάδων Laser 4,7, Laser Radial.

Τον Ιούλιο του 2013 έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ISAF Youth World Championship που έγινε στο νησί μας στην κατηγορία 29er, ων  ο νεαρότερος αθλητής  της Κυπριακής Εθνικής ομάδας.

Πήρε τη 42 θέση σε σύνολο 68 αθλητών στην κατηγορία Laser Radial στο “ISAF Youth Sailing World Championship” που έγινε  στη Μαλαισία το Δεκέμβριο του 2015.

Πήρε την πρώτη θέση σε σύνολο έξι αθλητών (Κ17) και την ένατη σε σύνολο 24 αθλητών (σε open συμμετοχή) στο  Olympic sailing week που έγινε στο Σπλιτ της Κροατίας τον Απρίλιο του 2016.

Κατατάγηκε δεύτερος στο χάλκινο στόλο, παίρνοντας παράλληλα τη 21η θέση σε σύνολο 63 αθλητών στην κατηγορία Κ17 και την 117η σε σύνολο 232 αθλητών στην κατηγορία Κ19 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νέων Laser Radial που έγινε στο Δουβλίνο τον Ιούλιο του 2016.

Στο Ταλίν της Εσθονίας, όπου η Εθνική ομάδα Νέων Laser Radial, έλαβε μέρος στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων Laser Radial, από τις 9 μέχρι τις 14 Αυγούστου 2016, ο Ορέστης Γερμανός μπήκε στο χρυσό στόλο, κατατασσόμενος  στην τέταρτη θέση στη γενική κατάταξη στην κατηγορία Κ17 σε σύνολο 47 αθλητών. Ταυτόχρονα, πήρε τη 18η θέση στη γενική κατηγορία (Κ19) σε σύνολο 138 αθλητών.


 

Ιστιοπλοΐα: Τελευταία Ενημέρωση

X