ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ώρα μεταλλίου στο σκιτ, ξεκινά και ο στίβος

Η 12η Αυγούστου είχε καθοριστεί από νωρίς ως η πιο «γεμάτη» μέρα για την Κύπρο στους 31ους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, που φιλοξενούνται στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Συνολικά έξι αθλητές μας θα βρίσκονται σε δράση, σε τρία αθλήματα. Ξεκινά επιτέλους ο στίβος, με τη συμμετοχή των Απόστολο Παρέλλη και Ραμόνα Παπαϊωάννου στον προκριματικό του δίσκου και των 100μ. αντίστοιχα, ενώ ήρθε και η μεγάλη ώρα της σκοποβολής. Η Άντρη Ελευθερίου αγωνίζεται στον προκριματικό και αν όλα πάνε κατ’ ευχήν και στον τελικό του σκιτ γυναικών, ενώ ο Ανδρέας Χάσικος θα αγωνιστεί στην 1η μέρα του προκριματικού του σκιτ ανδρών. Τέλος, ολοκληρώνει τις κούρσες του ο Ανδρέας Καριόλου στα RS:X, ενώ ο Παύλος Κοντίδης θα αγωνιστεί στην 7η και 8η του κούρσα, με άλλες δύο να απομένουν πριν τη medal race.

Η ώρα της Άντρης
Στο σκιτ πέφτουν πολλές από τις ελπίδες της Κύπρου για ένα μετάλλιο! Έτσι η 12η Αυγούστου αναμενόταν εδώ και καιρό με τεράστιο ενδιαφέρον! Η προσοχή πέφτει στην Άντρη Ελευθερίου. Η 32χρονη, στη δεύτερη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς, είναι έμπειρη, σκοπεύτρια παγκοσμίου επιπέδου και έτοιμη να διεκδικήσει το μετάλλιο. Αγωνίζεται στις 15:00 (ώρα Κύπρου) στον προκριματικό των 75 δίσκων. Στόχος είναι ασφαλώς η εξάδα, όπου στις 21:00 (ώρα Κύπρου) θα λάβει χώρα ο ημιτελικός και αμέσως μετά οι αγώνες για τα μετάλλια.
Η Άντρη Ελευθερίου μας μίλησε και εκμυστηρεύτηκε πως νιώθει άγχος για τον αγώνα. «Έκανα ότι μπορούσα στις προπονήσεις και τώρα ήρθε η ώρα του αγώνα. Έχω άγχος, ίσως επειδή είμαι πιο έμπειρη και έχω ψηλές βλέψεις. Δεν θέλω να σκέφτομαι ότι κάτι ίσως πάει λάθος, αλλά σκέφτομαι θετικά. Απλά θέλω να βρεθώ στη μέρα μου και τότε πιστεύω πως θα πάω καλά»,  μας είπε και πρόσθεσε: «Μας βοήθησε πολύ που πήγαμε πριν λίγες μέρες στο Σάο Πάουλο, αφού βγήκαμε από το Χωριό και τους ρυθμούς εδώ και μας βοήθησε πολύ στην ψυχολογία μας». Όσο για το στόχο της, η 32χρονη σκοπεύτρια είναι ξεκάθαρη: «Ο στόχος μου είναι το μετάλλιο. Μπορώ να τα καταφέρω, αρκεί να είμαι στη μέρα μου».

Πρώτη μάχη για Χάσικο
Στις 15:30 (ώρα Κύπρου) ξεκινά ο προκριματικός των ανδρών στο σκιτ με τους πρώτους 75 δίσκους. Ο Ανδρέας Χάσικος πρέπει να βάλει καλές βάσεις, έτσι ώστε να επανέλθει το Σάββατο 13 Αυγούστου με τους υπόλοιπους 50 δίσκους για να διεκδικήσει ακολούθως την είσοδο του στην εξάδα.
«Νιώθω πάρα πολύ καλά, είμαστε έτοιμοι. Είμαι ενθουσιασμένος που είμαι στην πρώτη μου Ολυμπιάδα, αλλά παραμένω ήρεμος και αφοσιωμένος στη δουλειά μου. Οι στόχοι μας ως ομάδα σκοποβολής είναι να επιστρέψουμε στην Κύπρο με δύο μετάλλια. Οι δυνατότητες μας είναι ψηλές και μπορούμε να το πετύχουμε», μας είπε ο Ανδρέας Χάσικος. Όσο για την πίεση των Ολυμπιακών, τόνισε πως «θα παίξει ρόλο η πίεση, αλλά όταν είσαι ήρεμος και εκτελείς τη δουλειά σου, όλα θα πάνε καλά. Μου αρέσει να ελέγχω το μυαλό μου κάτω από συνθήκες πίεσης».

Για τον τελικό του δίσκου ο Παρέλλης
Ο «βασιλιάς» των Ολυμπιακών Αγώνων, ο στίβος, ξεκινά την Παρασκευή 12 Αυγούστου, με το πρώτο αγώνισμα στο πρωινό πρόγραμμα της πρώτης ημέρας να είναι η δισκοβολία ανδρών. Εκεί όπου ο Απόστολος Παρέλλης (που έχει τη 18η καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο) θα διεκδικήσει αυτό που πέτυχε και πέρσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, δηλαδή την πρόκριση σε ένα μεγάλο τελικό. Για να τα καταφέρει, πρέπει να ρίξει 65.50μ. -που είναι το όριο πρόκρισης- μια απόσταση που έριξε φέτος -είχε κάνει παγκύπριο ρεκόρ 65.69μ. τον Μάιο. Δεν αποκλείεται, πάντως, μια βολή γύρω στα 65 μέτρα να αποδειχθεί αρκετή για να δώσει την πρόκριση στον τελικό. Το α΄ γκρουπ της δισκοβολίας θα ξεκινήσει στις 15:30 (ώρα Κύπρου) και το β΄ γκρουπ στις 16:55 (CY).

«Θα πάω στον αγώνα με στόχο να ρίξω όσο καλύτερα γίνεται. Νιώθω έτοιμος και προετοιμάστηκα καλά, όμως σε ένα τέτοιο αγώνα όποια και να είναι η κατάσταση σου, η πίεση του αγώνα μπορεί να τα αλλάξει όλα», μας είπε ο αθλητής του Γιώργου Γεωργιάδη, ο οποίος έχει δηλώσει αρκετές φορές πως ο πρωταρχικός του στόχος είναι η παρουσία στην 12άδα του τελικού. Κάτι που έφτασε κοντά στο να το πετύχει το 2012 στο Λονδίνο, όταν με βολή 64.48μ. έμεινε στη 13η θέση και εκτός τελικού για μόλις επτά εκατοστά…

Στο 100άρι η Ραμόνα
Το βραδινό πρόγραμμα στον στίβο περιλαμβάνει τη δεύτερη κυπριακή συμμετοχή. Στις 04:40 τα ξημερώματα Σαββάτου (13/08) ώρα Κύπρου η Ραμόνα Παπαϊωάννου αγωνίζεται στις προκριματικές σειρές των 100μ. γυναικών. Η αθλήτρια του Αντώνη Γιαννουλάκη είχε πάρει από πέρσι την πρόκριση στο 200άρι, αλλά μετά το νέο παγκύπριο ρεκόρ 11.25 (είχε καταρρίψει το 11.33 της Μαρίλιας Γρηγορίου από το 2004) που σημείωσε στους πρόσφατους Παγκύπριους Αγώνες, πήρε το όριο και για το 100άρι. Ακολούθως έτρεξε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όπου προκρίθηκε στα ημιτελικά. Ο μεγάλος στόχος της Παπαϊωάννου στα 100 μέτρα, όπως μας δήλωσε, είναι η πρόκριση στον ημιτελικό της 13ης Αυγούστου.
Να σημειωθεί ότι η Ραμόνα θα τρέξει και στα 200 μέτρα, με τον προκριματικό να είναι ορισμένος για τις 15 Αυγούστου.

Προς το τέλος η ιστιοπλοΐα
Την Παρασκευή 12 Αυγούστου θα αγωνιστούν και οι δύο ιστιοπλόοι μας, για τελευταία φορά ταυτόχρονα. Ο Ανδρέας Καριόλου θα «τρέξει» στη 10η, 11η και 12η κούρσα στα RS:X, τις τελευταίες του και ο μεγάλος του στόχος είναι η παρουσία στην 10άδα και τη medal race της 14ης Αυγούστου. Ο Παύλος Κοντίδης θα αγωνιστεί στην 7η και 8η κούρσα στα Laser, με δύο να απομένουν το Σάββατο (13/08). Και οι δύο ιστιοπλόοι ξεκινούν την προσπάθεια τους στις 19:15.

Οι ελληνικές συμμετοχές
Αρκετές είναι οι ελληνικές συμμετοχές την Παρασκευή 12 Αυγούστου. Ξεκινά ο στίβος για την Ελλάδα, ενώ παρουσίες θα υπάρχουν σε σκοποβολή, άρση βαρών, κολύμβηση και ιστιοπλοΐα.

Στο στίβο, στα 100μ. εμπόδια και στο ύψος επτάθλου αγωνίζεται η Σοφία Υφαντίδου. Στον τελικό των 10.000μ. γυναικών συμμετέχει η ΑλεξίαΠαππά. Και στον τελικό των 20χλμ. βάδην ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ.
Στην σκοποβολή, στο σκιτ, λαμβάνει μέρος ο Ευθύμης Μίτας. Στην άρση βαρών και στα 85κ. ο Θόδωρος Ιακωβίδης. Στην κολύμβηση, στα προκριματικά των 50μ. ελεύθερο η Νόρα Δράκου και στον προκριματικό των 4x100μ. μικτής οι Απόστολος Χρήστου, Ανδρέας Βαζαίος, Παναγιώτης Σαμιλίδης και Κριστιάν Γκολομέεβ. Τέλος, στην ιστιοπλοΐα θα δούμε τους Παναγιώτης Μάντης/Παύλος Καγιαλής (470), την Αγγελική Σκαρλάτου (RS:Χ) και τον Βύρωνα Κοκκαλάνη (RS:Χ).

Ρίο / Ηρόδοτος Μιλτιάδους *
* Απεσταλμένος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Τελευταία Ενημέρωση

X
X