ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Η κυπριακή εμπειρία στα βρώμικα νερά της Guanabara

«Με άγγιξε το νερό και ήδη δημιουργήθηκαν εξανθήματα», μας έλεγε η Κύπρια φωτογράφος, η οποία ανέβηκε σε βάρκα για να ακολουθήσει τη δράση της ιστιοπλοΐας

Ένα μισάωρο μετά το τέλος και της τελευταίας κούρσας της ημέρας όπου συμμετείχε Κύπριος ιστιοπλόος και η φουσκωτή βάρκα που μετέφερε δίπλα στη δράση τους διαπιστευμένους φωτογράφους, προσέγγισε την αποβάθρα της Μαρίνα ντα Γκλόρια του Ρίο. Ανάμεσα στους φωτογράφους που ήταν πάνω στο σκάφος και η Σελήνη Αλεξία Χριστοδούλου, η οποία καλύπτει τη δράση για λογαριασμό της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η ίδια, φτάνοντας λίγο μετά στο Κέντρο Τύπου, με εμφανή πάνω της τα αποτελέσματα της θαλάσσιας εξόρμησης, μας έδειξε κάποια σημάδια στα πόδια. «Με άγγιξε εδώ το νερό και ήδη δημιουργήθηκαν εξανθήματα», μας είπε και συμπλήρωσε: «Το νερό ήταν πολύ βρώμικο!».

Η κατάσταση του νερού στον κόλπο Guanabara, όπου διεξάγεται το άθλημα της ιστιοπλοΐας στους 31ους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν ένα από τα μεγάλα θέματα συζήτησης πριν την έναρξη των Αγώνων. Οι αθλητές ερωτούνταν συνεχώς για το θέμα και αποκάλυπταν διαφορετικά περιστατικά που τους τύγχαναν. «Σε μια από τις επισκέψεις μου στο Ρίο για προπόνηση, κατέληξα μια μέρα σε κλινική, λόγω μόλυνσης», μας είπε ο Ανδρέας Καριόλου. Άλλος συναθλητής του Κερυνειώτη, από την Αργεντινή, χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα πίσω στην πατρίδα του, για περίθαλψη λόγω κινδύνου που δημιουργήθηκε από τη μόλυνση. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον τα μισά από τα λύματα της πόλης των εκατομμυρίων κατοίκων καταλήγουν χωρίς επεξεργασία στον κόλπο Guanabara, με το νερό έτσι να περιλαμβάνει επικίνδυνους ιούς και βακτήρια.

«Αρκετό νερό κατέληγε μέσα στη βάρκα μας και απ΄ αυτό που μαζευόταν, φαινόταν ότι ήταν βρώμικο. Τουλάχιστον, δεν μύριζε», μας είπε η Σελήνη. Πάντως, από τα τηλεοπτικά πλάνα τα νερά δεν φαίνονταν διαφορετικά από οποιαδήποτε άλλη θάλασσα. Για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά στο Ρίο, είτε πρέπει να έρθει κοντά στην επιφάνεια και να τα δει, είτε να… επιτρέψει στο νερό να εισέλθει στον οργανισμό του.

Προσπάθειες καθαρισμού

Τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων, οι διοργανωτές χρησιμοποιούν ελικόπτερα για να εντοπίζουν σκουπίδια που επιπλέουν και να τα μαζεύουν, ενώ αξιοποιούν επίσης πλωτά φράγματα για να συγκρατούν τα σκουπίδια, αλλά και διαλυτικά για να αντιμετωπίζουν τα βακτήρια. Επιπλέον, ζητούν από τους αθλητές να προσέχουν την υγιεινή τους, με τη χρήση αντιβακτηριακών μετά που μπαίνουν στο νερό.

Ο Παύλος Κοντίδης και ο Ανδρέας Καριόλου, οι δύο Κύπριοι ιστιοπλόοι στο Ρίο, χρησιμοποιούν μια σειρά από φάρμακα για προστασία και πλένονται καλά, τηρώντας τη χρήση τους ευλαβικά κάθε φορά που βγαίνουν από το νερό. Όμως και πάλι, δεν μπορούν να είναι 100% ασφαλείς. «Ήπια λίγο νερό σε μια στιγμή, αλλά το έφτυσα», μας είπε ο Ανδρέας Καριόλου στη μικτή ζώνη, μετά που ολοκλήρωσε μια από τις διαδρομές του στη Μαρίνα ντα Γκλόρια. Και συνέχισε: «Πάντως, επειδή ήρθα πέρσι και πρόπερσι εδώ, πρέπει να πω ότι τώρα είναι πολύ πιο καλές οι συνθήκες. Αλλά και πάλι βλέπεις σκουπίδια και νεκρά ζώα να επιπλέουν».

Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, ανάμεσα στις δεσμεύσεις που είχε κάνει στη ΔΟΕ, ήταν και αυτό του καθαρισμού του μολυσμένου κόλπου. Κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ, αφού αποδείχτηκε ότι ένα τέτοιο έργο θα χρειαζόταν είκοσι χρόνια για να ολοκληρωθεί και όχι επτά που είχε στη διάθεση της η πόλη από το 2009 όταν έλαβε το χρίσμα από τη ΔΟΕ. Και με την πόλη και πολιτεία του Ρίο να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, μάλλον δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα η κατάσταση του κόλπου Guanabara.

Οι αθλητές

«Οι συνθήκες στο νερό δεν είναι καθόλου καλές, όμως όπως είναι άσχημες για μένα, είναι άσχημες και για τους αντιπάλους μου. Έτσι θα είμαστε όλοι στο ίδιο σημείο εκκίνησης», μας είπε ο Παύλος Κοντίδης.

Η συζήτηση, πάντως, για την κατάσταση του νερού του κόλπου δεν αποτελεί αγαπημένο θέμα για τους αθλητές, που βλέπουν την προσοχή να μετατοπίζεται από τους ιδίους σε δευτερεύον θέμα. «Θα κωπηλατούσα ανάμεσα σε σκ*** για σένα, Αμερική», έγραψε σε ένα πρόσφατο της μπλογκ η Αμερικανίδα Μέγκαν Καλμόε, η οποία θέλησε να τονίσει ότι η προσοχή πρέπει να βρίσκεται στους αθλητές και όχι στις συνθήκες. Πολύ σωστά. Όμως παραμένει το γεγονός ότι οι αθλητές Ολυμπιακού επιπέδου είναι υποχρεωμένοι να αγωνίζονται σε νερά γεμάτα… ανθρώπινα περιττώματα.

Ρίο / Ηρόδοτος Μιλτιάδους *
* Απεσταλμένος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου


Photos By: Selene Alexia

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Τελευταία Ενημέρωση