ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Οι πρώτες εντυπώσεις από το Ρίο

Στρατιώτες παντού με τις φαβέλες να ξεχωρίζουν ιδιαίτερα

Ρίο / Ηρόδοτος Μιλτιάδους *

Ερχόμενοι στην πόλη διεξαγωγής των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων, το άγχος για την ασφάλεια σε όλους μας ήταν μεγάλο. Οι πρώτες μας εντυπώσεις με την άφιξη στο Ρίο, ήταν πως οι Βραζιλιάνοι θα κάνουν τα πάντα για να έχουν Αγώνες χωρίς απρόοπτα. Πάνοπλοι στρατιώτες στο αεροδρόμιο μας «καλωσόρισαν», ενώ στο δρόμο βλέπαμε συνεχώς στρατιώτες τοποθετημένους σε κομβικά σημεία, αλλά και humvee να περιπολούν με τα πυροβόλα να ξεχωρίζουν. Μέχρι και στο Κέντρο Τύπου «έκοβαν» βόλτες στρατιώτες σε περιπολία.

Το πρώτο πράγμα που βλέπει ο επισκέπτης -μοιραία λόγω του αυτοκινητόδρομου που διασχίζει την πόλη- είναι τις αμέτρητες παραγκουπόλεις του Ρίο ή φαβέλες όπως είναι γνωστές. Πάνω από 280 φαβέλες συναντώνται στο Ρίο, με το 18% του πληθυσμού να μένει σε αυτές. Πρόκειται για φτωχογειτονιές όπου το έγκλημα βρίσκεται στα ύψη, με την αστυνομική παρουσία τυπική. Κτίσματα ετοιμόρροπα, ξεκάθαρα ανθυγιεινά, με έλη να τα περικυκλώνουν, ήταν η εικόνα που βλέπαμε από το λεωφορείο. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι σε κάποιες φαβέλες, αστυνομικοί φρουρούσαν τις… εισόδους.

Το Ρίο είναι μια τεράστια και αχανή πόλη. Δεν είναι ψηλή, αλλά απλωμένη, με 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους να μένουν εντός της πόλης και συνολικά 12 εκατομμύρια στην ευρύτερη πόλη. Και από τη στιγμή που το Ρίο μοιάζει να είναι κτισμένο… άναρχα, η εικόνα χάους που αντικρίσαμε στους δρόμους δεν μας εξέπληξε. Τα αυτοκίνητα ήταν ακινητοποιημένα για χιλιόμετρα. Πάλι καλά για την ύπαρξη της Ολυμπιακής λωρίδας, όπου μόνο διαπιστευμένα αυτοκίνητα δικαιούνται να τη χρησιμοποιήσουν, ανάμεσα σε αυτά και των δημοσιογράφων.

Η απειλή του ιού Ζίκα αποτέλεσε μεγάλο θέμα συζήτησης στα διεθνή ΜΜΕ, όμως φαίνεται πως οι Καριόκας δεν αγχώνονται ιδιαίτερα για τα… θανατηφόρα κουνούπια. Λόγω της ζέστης των ημερών, οι ντόπιοι ήταν ντυμένοι με κοντά, ακόμη και σαντάλια, ακριβώς το αντίθετο από το ντύσιμο που μας υπέδειξαν οι γιατροί της αποστολής μας.

* Απεσταλμένος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Τελευταία Ενημέρωση