ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ο πρώτος ιστιοπλόος

Αν και νησιώτικη η χώρα μας, ο Παύλος Κοντίδης θα γίνει στις 5 Αυγούστου 2016 μόλις ο πρώτος ιστιοπλόος που θα μεταφέρει τη σημαία της Κύπρου στην Παρέλαση των Εθνών στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από την αρχηγό αποστολής της Κύπρου Όλγα Πιπερίδου, στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης εβδομάδας, ανακοινώθηκε πως επιλέχθηκε ο αργυρός Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο στο αγώνισμα του Laser για να είναι ο σημαιοφόρος της χώρας μας. Την κυπριακή σημαία κράτησαν στην τελετή έναρξης τρεις σκοπευτές σε τέσσερις περιπτώσεις (Τύμβιος, Ανδρέου και δύο φορές ο Αχιλλέως), τρεις αθλητές του στίβου (Κασσιανίδης, Χατζηανδρέου, Μαρκουλλίδης), ένας του τζούντο (Παπακώστας) και ένας του τένις (Παγδατής).

Ο Παύλος Κοντίδης μίλησε στην «Κ» για τη μεγάλη τιμή να του ανατεθεί η σημαία στην τελετή, «Είναι αυτονόητο πως πρόκειται για μια τεράστια τιμή για εμένα. Είναι ό,τι ονειρεύεται ο κάθε αθλητής. Πόσω μάλλον σε μια τελετή έναρξης στο ιστορικό Μαρακανά, την οποία θα παρακολουθεί δισεκατομμύρια κόσμου από τις τηλεοράσεις».

Από την Ολυμπιάδα του 1980 στη Μόσχα, από την οποία συμμετέχει ως ανεξάρτητη χώρα η Κύπρος, είχαμε οκτώ άτομα που διετέλεσαν σημαιοφόροι σε εννιά διοργανώσεις. Ο μοναδικός που κράτησε δύο φορές τη σημαία είναι ο Γιώργος Αχιλλέως, που ήταν σημαιοφόρος το 2004 και το 2008. Μάλιστα, ο σκοπευτής του σκιτ επιλέχθηκε από την ΚΟΕ να είναι σημαιοφόρος και το 2012, όμως αρνήθηκε, αφού προτίμησε να μη δώσει το παρών του στην τελετή, αλλά να προετοιμαστεί για τους αγώνες. Έτσι, το 2012 τη σημαία μετέφερε ο Μάρκος Παγδατής.

Ο πρώτος σημαιοφόρος ήταν ο Κώστας Παπακώστας του τζούντο, στη Μόσχα, το 1980, ενώ τέσσερα χρόνια μετά στο Λος Άντζελες την τιμή είχε ο Μάριος Κασσιανίδης, που αγωνίστηκε σε 10.000 μ. και μαραθώνιο. Το 1988 στη Σεούλ πρώτος μπήκε ο σκοπευτής του σκιτ Μάικ Τύμβιος και το 1992 στη Βαρκελώνη ο Μάριος Χατζηανδρέου του τριπλούν. Το 1996 στην Ατλάντα σημαιοφόρος ήταν ο Άννινος Μαρκουλίδης που αγωνίστηκε σε 100 μ., 200 μ. και 4x100 μ. Το 2000 τη σημαία μετέφερε στο στάδιο του Σίδνεϊ ο σκοπευτής του σκιτ Αντώνης Ανδρέου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Τελευταία Ενημέρωση