ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Οι προβλέψεις των μεταλλίων ένα μήνα πριν

Η Gracenote προβλέπει 9η θέση για τον Παύλο Κοντίδη, τρία μετάλλια για την Ελλάδα και πρωτιά για τις ΗΠΑ στον πίνακα

23 (και κάτι) μέρες απομένουν μέχρι την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας και οι χιλιάδες αθλητές μπήκαν στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους. Το ίδιο και οι διοργανωτές, που έχουν να διαχειριστούν πολλά προβλήματα, με κυριότερη την ασφάλεια στη βραζιλιάνικη μεγαλούπολη. Παρά τις αναφορές του διεθνούς Τύπου για χάος, ο προσωρινός Πρόεδρος της χώρας και ο δήμαρχος της πόλης τονίζουν πως 85 χιλιάδες άτομα ασφαλείας (ομοσπονδιακοί αστυνομικοί και στρατιώτες) θα είναι επί ποδός και πανέτοιμοι να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων.

Από πλευράς εγκαταστάσεων, οι διοργανωτές τονίζουν πως όλα τα στάδια και οι υπόλοιποι χώροι έχουν ολοκληρωθεί. «Οι Αγώνες μπορούν να ξεκινήσουν ακόμη και τώρα», λέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου πριν από μερικές ημέρες.

Μέσα σε όλα αυτά, είχαμε και τον αποκλεισμό των Ρώσων αθλητών του στίβου από την IAAF (παγκόσμια ομοσπονδία στίβου) λόγω παραβάσεων αντι-ντόπινγκ. Αν και φαίνεται να υπάρχει «παραθυράκι» για τη συμμετοχή Ρώσων αθλητών του στίβου που υπόκεινται σε διεθνείς ελέγχους αντι-ντόπινγκ και όχι των ρωσικών αρχών, δηλαδή Ρώσους που έχουν βάση σε άλλες χώρες. Στους αθλητές αυτούς –που αναμένονται να συμμετάσχουν όχι υπό τη ρωσική σημαία αλλά ως Ανεξάρτητοι Ολυμπιακοί Αθλητές– περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Γιελένα Ισινμπάγιεβα και Ιβάν Ούκοφ.

Με λιγότερο από ένα μήνα μέχρι να ανάψει ο βωμός με την ολυμπιακή φλόγα, η αγωνιστική ανάλυση μπαίνει πλέον σε πρώτο πλάνο. Η είδηση των ημερών ήταν ο μυϊκός τραυματισμός του Γιουσέιν Μπολτ στα τράιλς της Τζαμάικα, όμως ο σπρίντερ αναμένεται να είναι παρών –κάτι αντίθετο θα αποτελούσε πρωτοφανές πλήγμα στην ίδια διοργάνωση.

Στις 6 Ιουλίου 2016 η εταιρεία Gracenote (πρώην Infostrada) δημοσίευσε τον πιο πρόσφατό της Εικονικό Πίνακα Μεταλλίων, ένα εργαλείο που χρησιμοποιώντας στατιστικά δεδομένα και ανάλυση της παρουσίας των αθλητών σε παγκόσμια πρωταθλήματα, κύπελλα και διοργανώσεις, προβλέπει τον ακριβή αριθμό μεταλλίων που θα κερδίσει η κάθε χώρα στην Ολυμπιάδα.

Ψηλότερα ο Κοντίδης
Στον πίνακα πρόβλεψης της 6ης Ιουλίου 2016 απουσιάζει γι’ άλλο ένα μήνα η Κύπρος. Η «Κ» επικοινώνησε με τον επικεφαλής Ανάλυσης της Gracenote, Σάιμον Γκλιβ, ο οποίος μας αποκάλυψε ότι ο αθλητής μας με την υψηλότερη προβλεπόμενη θέση είναι ο Παύλος Κοντίδης. Ο αργυρός Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο πριν από τέσσερα χρόνια προβλέπεται από την Gracenote να πάρει την 9η θέση στο Laser της ιστιοπλοΐας. Να αναφέρουμε πως τον περασμένο Μάρτιο, σε προηγούμενή μας επικοινωνία με τον κ. Γκλιβ, μας λέχθηκε πως ο Κοντίδης αναμενόταν να πάρει την 8η θέση.

Σύμφωνα με την Gracenote, το χρυσό στο Laser θα πάει στον Βρετανό Νικ Τόμπσον, το αργυρό στον Αυστραλό Τομ Μπέρτον και το χάλκινο στον Γερμανό Φίλιπ Μπουλ. Πριν από τρεις μήνες προβλεπόταν από την Gracenote πως χρυσός θα ήταν ο Μπέρτον και αργυρός ο Τόμπσον.

Τρία μετάλλια για Ελλάδα
Η πρόβλεψη ένα μήνα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για την Ελλάδα, της δίνει τρία μετάλλια, ένα αργυρό και δύο χάλκινα. Προβλέπεται πως το αργυρό θα πάει στον Ελευθέριο Πετρούνια στους κρίκους και τα χάλκινα στην Νικόλ Κυριακοπούλου στο επί κοντώ και στον Σπύρο Γιαννιώτη στα 10 χλμ. κολύμβησης ανοικτής θαλάσσης. Πριν από τρεις μήνες η Gracenote προέβλεπε ένα αργυρό και ένα χάλκινο, με την Κυριακοπούλου να προστίθεται στη συνέχεια.

Πρωτιά για ΗΠΑ
Η Gracenote προβλέπει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πάρουν την πρώτη θέση στον πίνακα με 92 μετάλλια (41 χρυσά, 23 αργυρά και 28 χάλκινα). Δεύτερη θα είναι η Κίνα με 82 μετάλλια (31 χρυσά) και τρίτη η Ρωσία με 57 μετάλλια (20 χρυσά). Μεγάλη Βρετανία με 51 μετάλλια (18 χρυσά) και Γερμανία με 50 μετάλλια (16 χρυσά) κλείνουν την πρώτη πεντάδα.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την Gracenote, η διοργανώτρια Βραζιλία θα κάνει ρεκόρ με 20 μετάλλια (8 χρυσά), όπως και η Ιαπωνία με 38 μετάλλια (14 χρυσά), η Νέα Ζηλανδία (25 μετάλλια) και η Ολλανδία (26 μετάλλια), ενώ η Γαλλία προβλέπεται να μαζέψει τα περισσότερά της μετάλλια (47, εκ των οποίων 12 χρυσά) μετά την εμφάνιση στους Αγώνες του 1900 στο Παρίσι.

Οι γυναίκες
Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που αφορούν τα δύο φύλα. Η Gracenote προβλέπει πως το 75% των μεταλλίων του Καναδά (δηλαδή 12 από 16) θα κερδηθούν από γυναίκες, ενώ για τις ΗΠΑ το ποσοστό είναι στο 59%. Το 54% των μεταλλίων της Κίνας θα προέλθουν από γυναίκες.

Φελπς, Μπολτ και Μπάιλς
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προβλέψεις για τους αθλητές που θα ξεχωρίσουν. Στην τελευταία του Ολυμπιάδα, η Gracenote προβλέπει άλλα έξι μετάλλια (!) να μπουν στη συλλογή του Μάικλ Φελπς, που αριθμεί ήδη 22 Ολυμπιακά μετάλλια (18 χρυσά, 2 αργυρά, 2 χάλκινα). Συγκεκριμένα, προβλέπεται να πάρει χρυσό σε 100 μ. πεταλούδα, 200 μ. μικτό, 4x200 μ. μικτή και 4x200 μ. ελεύθερο και χάλκινα στα 200 μ. πεταλούδα και 4x100 μ. ελεύθερο.

Ο Γιουσέιν Μπολτ προβλέπεται να πάρει χρυσό στα 200 μ. και 4x100 μ. και αργυρό στα 100 μ. (το χρυσό στον Τζάστιν Γκάτλιν).
Η 19χρονη Σιμόν Μπάιλς από τις ΗΠΑ αναμένεται να πάρει πέντε μετάλλια στην ενόργανη γυμναστική! Χρυσά σε πλάγιο ίππο, έδαφος, σύνθετο ατομικό και σύνθετο ομαδικό και αργυρό στο άλμα.

Η Κέιτ Κάμπελ της Αυστραλίας προβλέπεται να πάρει τρία χρυσά σε 50 μ. ελεύθερο, 100 μ. ελεύθερο και 4x100μ. ελεύθερο και ένα αργυρό στα 4x100 μ. μικτή, ενώ ο γυμναστής Ιάπωνας Κοχέι Ουτσιμούρα προβλέπεται να πάρει τρία χρυσά σε σύνθετο ατομικό, μονόζυγο και σύνθετο ομαδικό.

* Δημοσιεύθηκε στο K SPORTS της Καθημερινής (ημ. 10/07)

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Τελευταία Ενημέρωση