ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η τρελή εμπειρία στη Βουδαπέστη

Το 2011 ο Τζιάνι Ινφαντίνο με… έστειλε για δεύτερη φορά στο Σάλτσμπουργκ. Έτσι βρήκα την ευκαιρία να επισκεφτώ το διάσημο Hangar-7 στο αεροδρόμιο της πόλης που φιλοξενεί ως μουσείο την προσωπική συλλογή του πολυδισεκατομμυριούχου Ντίντριχ Μάτεσιτζ με σπάνια αεροσκάφη, πολύτιμα αυτοκίνητα και φυσικά μονοθέσια της F1.

Το 2012 η Red Bull Κύπρου με προσκάλεσε στη Μαδρίτη για το X-Fighters, στην πιο διάσημη αρένα ταυρομαχιών του κόσμου, τη Las Ventas. Ήταν ένα σουρεαλιστικό σκηνικό, όπου θα ένιωθα πως βρισκόμουν σε αρένα στην αρχαία Ρώμη αν δεν κρατούσαν κάποιοι γύρω μου tablets, με 20.000 κόσμου σε ένα event στο οποίο αναβάτες σε μοτοσικλέτες σχεδόν αμφισβητούσαν τον νόμο του Ισαάκ Νεύτωνα. Τρία χρόνια μετά, έζησα την τρίτη μου επαφή με τον περίεργο αθλητικό κόσμο της Red Bull. Πάνω από 30.000 Αθηναίοι ανέβηκαν στο Λατομείο Διονύσου στην Πεντέλη για το X-Fighters. Εκεί, οι τεράστιες οπές του λατομείου, που τροφοδότησαν με μάρμαρο ακόμη και την ανέγερση του Παρθενώνα, πριν από δυόμισι χιλιετίες, φιλοξένησαν ένα πρωτοφανές παγκόσμιο event. Νόμιζα πως τα είδα όλα από την Red Bull. Έκανα λάθος!

Κούρσα στον αέρα
Το Σαββατοκύριακο 16-17 Ιουλίου 2016 η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, φιλοξένησε τον 4ο γύρο του πρωταθλήματος Red Bull Air Race του 2016. Πρόκειται για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που «τρέχει» από το 2005, με εκατομμύρια θεατές σε δεκάδες μοναδικά σημεία στον πλανήτη, στο οποίο οι καλύτεροι πιλότοι του κόσμου, χρησιμοποιώντας ευέλικτα και γρήγορα αγωνιστικά αεροπλάνα, κινούνται ανάμεσα σε τεράστιους φουσκωτούς πυλώνες, σε προκαθορισμένη πίστα. Ακούγεται εντυπωσιακό και από κοντά είναι ακόμη περισσότερο!

Στον Δούναβη
Ο αγώνας που είδαμε από κοντά έλαβε χώρα πάνω από τον επιβλητικό Δούναβη, που χωρίζει τη Βούδα από την Πέστη, τις δύο πόλεις που ενώθηκαν σε μία το 1873. Στις δύο όχθες του ποταμού βρίσκονταν χιλιάδες θεατές και τεράστιοι πυλώνες αναδεικνύονταν από τον ποταμό. Μουσική και περιγραφή έβγαιναν από τα ηχεία, δεκάδες γιγαντοοθόνες έδειχναν τη δράση από κοντά, πλανόδιοι πωλητές, κοπέλες ντυμένες σε πράσινο, λευκό και κόκκινο, τα χρώματα της Ουγγαρίας, σημαίες διαφόρων χωρών σε χέρια και μπαλκόνια. Η σκηνή ήταν εντυπωσιακή, παρά τη βροχή που «κτύπησε» την πόλη το διήμερο και έφερε πονοκέφαλο στους διοργανωτές και τους ανάγκασε να λήξουν νωρίτερα τον αγώνα.

Ίλιγγος…
Και βεβαίως, το main event της ημέρας. Τα αγωνιστικά αεροπλάνα έρχονταν αθόρυβα, με τα decibel του βουητού τους να εκτοξεύονται μόλις περνούσαν από μπροστά σου. Πετώντας χαμηλά αρχικά πάνω από την ιστορική κρεμμαστή γέφυρα Szechenyi, ακολούθως έμπαιναν στην πίστα, που στήθηκε ανάμεσα στη γέφυρα και το ολοπράσινο νησί της Μαργαρίτας, μπροστά από το τεράστιο κτήριο του Κοινοβουλίου. Και αν όλα αυτά ήταν σουρεαλιστικά, τι να πει κανείς για τους ελιγμούς των αεροσκαφών, που προκαλούσαν ίλιγγο ακόμη και στους θεατές!
Η πίστα εντυπωσιακή. Τα αεροπλάνα περνούσαν με ακρίβεια εκατοστών ανάμεσα σε δύο πυλώνες, μέχρι που έφταναν σε loop στις δύο άκρες, όπου οι πιλότοι υπόκειντο σε πίεση 10G (σύμφωνα με τη γιγαντοοθόνη δίπλα μας) και ακολούθως σχεδόν κάθετες πορείες που σου έδιναν την εντύπωση ότι όπου να ΄σαι, θα βουτούσαν στα νερά του Δούναβη.

Μια τρελή κούρσα ενός λεπτού για τους πιλότους, στην οποία ο Γερμανός πιλότος Matthias Dolderer αναδείχτηκε νικητής, κάνοντας τη διαδρομή στο τελευταίο του πέρασμα σε 58.653 δευτερόλεπτα, λίγο μπροστά από τον Αυστριακό Hannes Arch που έκανε 58.942.

Και φυσικά side events
Ένα μεγάλο αθλητικό event χωρίς επιπλέον happenings εκτός του κυρίως μενού, δεν λογίζεται ως μεγάλο αθλητικό event! Έτσι και το Red Bull Air Race δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Δύο pre-party είχε για μας το μενού το Σάββατο, ένα για τους δημοσιογράφους και ένα για τους επισήμους και καλεσμένους από το εξωτερικό, με την ουγγρική κουζίνα να φιγουράρει σε πρώτο πλάνο, όπως και τα γεμάτα με ενεργειακά ποτά ψυγεία.
Την ημέρα του αγώνα, οι δημοσιογράφοι είχαν τη σπάνια ευκαιρία να… εισέλθουν σε έναν από πυλώνες ύψους 50 μέτρων, σε ένα τουρ, για το οποίο μας ειπώθηκε μεταξύ άλλων πως αν ένα αεροπλάνο «τραυματίσει» τον πυλώνα σε πέρασμα, τότε ο μέσος όρος αλλαγής του ζημιωμένου κομματιού είναι στα 90 δευτερόλεπτα… Κρίμα που δεν το είδαμε πάντως στην πράξη!

Και βεβαίως ένα αθλητικό γεγονός εν έτει 2016 χωρίς Εικονική Πραγματικότητα (Virtual Reality) πάλι θα έμοιαζε ατελές, έτσι οι διοργανωτές φρόντισαν να μας παρουσιάσουν το επερχόμενο videogame του Red Bull Air Race, με τα μίντια να φοράμε το headset και να μπαίνουμε στο κόκπιτ του αεροπλάνου. Οι φωτογραφίες μας με το αποχαυνωμένο χαμόγελο στο πρόσωπο, την ώρα του (εικονικού) περάσματός μας ανάμεσα στους πυλώνες πάνω από τον Δούναβη, χαρακτηρίζουν απόλυτα τα συναισθήματά μας! Τόσο για το VR όσο και γενικά γι΄ αυτά που είδαμε στη Βουδαπέστη!

 

Υπόλοιπα: Τελευταία Ενημέρωση

X
X