ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Την Παρασκευή το τελευταίο αντίο στο Μοχάμεντ Άλι

Τον επικήδειο λόγο αναμένεται να εκφωνήσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον

Την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του σπουδαίου πυγμάχου Μοχάμεντ Άλι, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της οικογένειάς του.

Ο σπουδαίος αθλητής, που δοξάστηκε και πόλωσε όσο λίγοι, θα ταφεί στη γενέτειρά του, το Λούιβιλ του Κέντακι. Η ακολουθία θα είναι ανοιχτή στο κοινό, ενώ την προηγούμενη μέρα θα υπάρξει μία μικρή, κλειστή τελετή για τους συγγενείς τους.

Επικήδειους λόγους αναμένεται να εκφωνήσουν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλιντον, ο ηθοποιός Μπίλι Κρίσταλ και ο αθλητικογράφος Μπράιαν Γκάμπελ.

Ο Άλι άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Παρασκευής (ξημερώματα Σαββάτου ώρα Ελλάδος), σε ηλικία 74 ετών, σε νοσοκομείο της Αριζόνα όπου νοσηλευόταν με αναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οικογένειάς του, η αιτία ήταν σηπτικό σοκ που προκλήθηκε από άγνωστα φυσικά αίτια.

Η υγεία του ήταν ήδη ιδιαίτερα επιβαρημένη λόγω του Πάρκινσον, το οποίο «πολεμούσε» επί 32 χρόνια. Διαγνώστηκε με τη νευροεκφυλιστική ασθένεια το 1984, τρία χρόνια μετά την οριστική απόσυρσή του από την ενεργό δράση.

Ήταν ένας από τους κορυφαίους, εάν όχι ο κορυφαίος πυγμάχος όλων των εποχών, έχοντας κερδίσει τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών.

Ωστόσο, ο Άλι ήταν μία προσωπικότητα που υπερέβη το ρινγκ και τον αθλητισμό, με τη ζωή του να είναι συνυφασμένη με τις φυλετικές και πολιτικές εξελίξεις που σημάδεψαν τις Ηνωμένες Πολιτείες τις δεκαετίες του 1960 και 1970.

Τη θλίψη τους για το θάνατο του Άλι εξέφρασαν πολλές μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα. «Ο Μοχάμεντ Άλι συγκλόνισε τον κόσμο. Και ο κόσμος είναι καλύτερος. Όλοι εμείς είμαστε καλύτεροι για αυτόν τον λόγο», δήλωσε ο κ. Ομπάμα.

Υπόλοιπα: Τελευταία Ενημέρωση