ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Έφυγε» ο Μοχάμεντ Άλι

Ο θρύλος της πυγμαχίας απεβίωσε στα 74 του μετά από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα

Θρήνος στον παγκόσμιο αθλητισμό. Ο θρυλικός Μοχάμεντ Άλι έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε ηλικία 74 ετών, μετά από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής των βαρέων βαρών νοσηλευόταν από την Πέμπτη με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομείο στο Φοίνιξ των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ η υγεία του ήταν επιβαρυμένη εδώ και χρόνια, καθώς είχε να αντιμετωπίσει και το Πάρκινσον.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Κάσιους Μαρσέλους Κλέι, Cassius Marcellus Clay, Jr και γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1942 ενώ αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση το 1981, έχοντας φτάσει συνολικά στις 56 νίκες, με μόλις πέντε ήττες και κατακτώντας τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών και χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960.

Υπήρξε ο πρώτος πυγμάχος που κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, τον οποίο υπερασπίστηκε με επιτυχία συνολικά 19 φορές.

Στη δεκαετία του 1960 ασπάστηκε το Ισλάμ, προσχωρώντας στην οργάνωση των «Μαύρων Μουσουλμάνων» και μετονομάστηκε σε Μοχάμεντ Άλι, θεωρώντας πως μέχρι τότε κατείχε το «όνομα ενός δούλου».

Το 1983 διαγνώστηκε πως πάσχει από το σύνδρομο Πάρκινσον. Έλαβε πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις, όπως το «Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας», ενώ το 2005 ιδρύθηκε προς τιμή του το «Κέντρο Μοχάμεντ Άλι», αφιερωμένο στη ζωή του, στην αθλητική σταδιοδρομία του και στα ιδανικά που υπερασπίστηκε.

Η κηδεία του θα γίνει στη γενέτειρά του, το Λούιβιλ του Κεντάκι.

Υπόλοιπα: Τελευταία Ενημέρωση

X
X