ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η εξαφάνιση που μέχρι και σήμερα παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια (pics)

Οι τελευταίες ημέρες της αντισυμβατικής Αμέλια Έρχαρτ

Η Αμέλια Έρχαρτ, το «αγοροκόριτσο» από το Κάνσας, 80 χρόνια μετά την εξαφάνισή της συνεχίζει να εμπνέει με την ιστορία της.

Παιδί μίας οικογένειας της άρχουσας τάξης, η Αμέλια μεγάλωσε με έναν αντισυμβατικό για την εποχή τρόπο, ενώ πάντα πίστευε, από μικρό κοριτσάκι που ήταν ότι οι γυναίκες είναι ίσες με τους άνδρες. Και μπορεί η άποψή της να ήταν ριζοσπαστική και κατακριτέα, όμως εκείνη την υπερασπιζόταν με πάθος, μέχρι τέλους.

Με εκείνο το πάθος που την έσπρωξε προς την αεροπορία, κατακτώντας το ένα μετά το άλλο ρεκόρ, μέσα από ριψοκίνδυνα κατορθώματα. Άλλωστε, η Έρχαρτ πίστευε, ότι οι γυναίκες μπορούν εξίσου να γίνουν άριστες πιλότοι, όπως οι άνδρες. Βέβαια, το δικό της ξεκίνημα στο πιλοτάρισμα, δεν ήταν και το πιο πετυχημένο, όμως, με το πείσμα που τη διέκρινε, κατάφερε να γίνει το 1932 η πρώτη γυναίκα που πέταξε μόνη της πάνω από τον Ατλαντικό!

Αλλά αυτό το ρεκόρ δεν της ήταν αρκετό και στις 2 Ιουλίου το 1937 βάλθηκε να «σπάσει» ακόμη ένα άκρως ριψοκίνδυνο εγχείρημα: να κάνει μια πλήρη περιστροφή της Γης με το αεροπλάνο της! Δυστυχώς, αυτή ήταν η μοναδική - και μοιραία για τη ζωή της - φορά, που το πείσμα της την «πρόδωσε». Το αεροπλάνο της χάθηκε για πάντα στα παγωμένα νερά του Ειρηνικού… Όμως, δεν χάθηκε η τεράστια φήμη της, ενώ η μυστηριώδης εξαφάνισή της, ακόμη και σήμερα διανθίζεται με διάφορες θεωρίες.

Οι τελευταίες ώρες της Αμέλια Έρχαρτ

Λίγες ημέρες μετά την επέτειο της εξαφάνισής της μία νέα έρευνα φαίνεται ότι λύνει το μυστήριο και αν επιβεβαιωθεί, θα έρθει να δώσει τέλος και στις θεωρίες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Sun, η International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) έχει αναλύσει προσεκτικά τα δεκάδες σήματα ραδιοφώνου και κινδύνου, που εκπέμφθηκαν την εβδομάδα μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους της «Ηλέκτρα», στις 2 Ιουλίου 1937.

Όπως είναι γνωστό, το 1940 βρέθηκαν ανθρώπινα οστά στο νησί Νικαμαρόρο του Ειρηνικού, αλλά η έρευνα που πραγματοποίησε ο dr. David Hoodless στα νησιά Φίτζι, είχε καταλήξει, τότε, ότι ανήκαν σε έναν άνδρα. Οι επιστήμονες, σήμερα, πιστεύουν ότι επρόκειτο για λάθος με τον Richard Jantz, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί, να είναι πεπεισμένος ότι ανήκε στην Έρχαρτ. Τότε, θεωρήθηκε ότι το αεροπλάνο της συνετρίβη και κατόπιν βυθίστηκε στον πυθμένα του ωκεανού. Ωστόσο, ο Richard Gillespie, εκτελεστικός διευθυντής της TIGHAR αμφισβητεί αυτή τη θεωρία.

Συγκεχυμένες ήταν και οι μαρτυρίες από τους σταθμούς που έλαβαν το σήμα κινδύνου, αφού ο ένας ισχυριζόταν ότι μία γυναικεία φωνή έλεγε ότι «δε μπορούμε να το κρατήσουμε» και ο άλλος ότι το αεροπλάνο έπεσε σε ένα άγνωστο νησί. Ο Gillespie αποκαλύπτει ότι οι τελευταίες εκπομπές σήματος ήρθαν στις 7 Ιουλίου, γύρω στα μεσάνυχτα, όταν μια γυναίκα ισχυρίστηκε τότε, ότι έχει ακούσει κάποιον να λέει: «Μπορείτε να με διαβάσετε; Είμαι η Αμέλια Έρχαρτ».

Η τελευταία έρευνα επικεντρώνεται στον σκελετό που βρέθηκε το 1940 στο νησί Νικαμαρόρο, που, όμως, έχει χαθεί. Και σύμφωνα με αυτήν, ο σκελετός είναι και η λύση του μυστηρίου, που θα αποδείκνυε ότι ανήκε στην Έρχαρτ. Μάλιστα, οι ερευνητές είναι κατά 99% πεπεισμένοι ότι πρόκειται για τη διάσημη πιλότο. Όπως αναφέρουν, στο νησί βρέθηκαν και διάφορα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης της δεκαετίας του ’30, όπως ένα μαχαίρι που ήταν ίδιο με εκείνο που είχε αναγραφεί στην απογραφή του αεροσκάφους, πριν την πτήση. Επίσης, βρέθηκαν θραύσματα που ταίριαζαν με ένα μπουκάλι που περιείχε κρέμα σώματος για γυναίκες που πωλείτο στην Αμερική, στα τέλη της δεκαετίας του 1930.

Τέλος, υπάρχουν στοιχεία ότι η Αμέλια έκανε περισσότερες από 100 απεγνωσμένες προσπάθειες για βοήθεια σε ραδιοφωνικές μεταδόσεις μεταξύ 2 - 6 Ιουλίου το 1937, γεγονός που καταρρίπτει τη θεωρία ότι το αεροπλάνο της συνετρίβη χωρίς προειδοποίηση.

Πηγή: newsbeast

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Viral: Τελευταία Ενημέρωση

X