ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

#MediaBlog Πραξικόπημα και πόλεμος στη δημοσιογραφική οικογένεια

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται χαμός

Χρύσανθος

Χρύσανθος

Ένταση στη δημοσιογραφική οικογένεια έχουν προκαλέσει οι προτάσεις του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου για αλλαγή του καταστατικού της οργάνωσης. Η Γενική Συνέλευση που θα συνέλθει αύριο Τρίτη θα είναι και Καταστατική και θα τεθούν ενώπιον των δημοσιογράφων μεγάλες αλλαγές που όπως υποστηρίζουν οι δύο πρώην πρόεδροι της ΕΣΚ και μεγάλη μερίδα συναδέλφων, αλλάζουν εντελώς τη συντεχνία και την μετατρέπουν σε συντεχνία μη δημοσιογράφων!

Το Δ.Σ. προτείνει τις τεράστιας σημασίας καταστατικές αλλαγές χωρίς να τις δικαιολογήσει και καλεί τους δημοσιογράφους να τις συζητήσουν στην καταστατική συνέλευση η οποία υπό κανονικές συνθήκες, μαζί με την Γενική Συνέλευσης θα έπρεπε να διαρκέσουν τουλάχιστον τέσσερις με πέντε ώρες!

Μερικές από τις αλλαγές που προτείνονται και έχουν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών είναι:
* Η συμπερίληψη ως μελών της ΕΣΚ ατόμων που δεν κυνηγούν την είδηση και δεν ελέγχουν την εξουσία, όπως τους εκπροσώπους οργανώσεων, περιλαμβανομένων και εταιρειών και κομματικών οργανώσεων. Ας σημειωθεί πως μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΚ ήδη αντικαταστατικά εργάζεται σε πρεσβεία μεγάλης χώρας, έχοντας επιλέξει άλλη εργασία από αυτή του δημοσιογράφου.
* Η απαγόρευση στους συνταξιούχους άνω των 65 να εκλέγονται στο Δ.Σ. όπως συμβαίνει σήμερα και θα τους επιτρέπεται μόνο να ψηφίζουν.
* Η διαγραφή όσων δημοσιογράφων είναι άνεργοι για πέντε χρόνια και δεν έχουν καταφέρει να βρουν δουλειά.
* Κατάργηση του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της ΕΣΚ
* Μείωση του αριθμού των μελών του Δ.Σ. από 9 σε 7, παρά το γεγονός ότι και οι δημοσιογράφοι έχουν αυξηθεί όπως και τα ΜΜΕ ενώ και η ΕΣΚ προσπαθεί να αυξήσει τον αριθμό των μελών της.

Ο τέως πρόεδρος της ΕΣΚ Αντώνης Μακρίδης με άρθρο του μίλησε για "πραξικόπημα κατά της δημοσιογραφικής οικογένειας με στόχο "να μεγαλώσουμε την πελατεία μας για να εξασφαλίζουμε εύκολη επανεκλογή".

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΚ Ανδρέας Καννάουρος με επιστολή του προς το Δ.Σ. της οργάνωσης αναφέρει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές απειλούν να αλλοιώσουν και να ξεχαρβαλώσουν την ΕΣΚ και εκφράζει την απογοήτευση και την έντονη ανησυχία του για το μέλλον.

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται χαμός μεταξύ της δημοσιογραφικής οικογένειας και έχουν κυκλοφορήσει SMS, ηλεκτρονικά μηνύματα, άρθρα αλλά και αναρτήσεις στο Facebook που καλούν τους δημοσιογράφους να καταψηφίσουν τις προτάσεις του Δ.Σ. και να προστατεύσουν τη συντεχνία τους. Οι συνελεύσεις της Τρίτης αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους λειτουργούς του Τύπου αφού θα κρίνουν το μέλλον και τη μορφή που θα πάρει η Ένωση Συντακτών, η οποία, σύμφωνα με όσους διαφωνούν, δεν πρόκειται να είναι πια συντεχνία δημοσιογράφων, εάν περάσουν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις.

Είναι η δεύτερη φορά που το Δ.Σ. της ΕΣΚ αντιμετωπίζει σφοδρές αντιδράσεις από τα μέλη της οργάνωσης. Η πρώτη ήταν πρόσφατα με την αντίδραση και δημοσιογράφων αλλά και οργανωμένων συνόλων της κυπριακής κοινωνίας και όλων των κομμάτων για το "γλωσσάρι" που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με τον ΟΑΣΕ. Ο πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος είχε τότε ομολογήσει πως η ΕΣΚ είχε συμφωνήσει και προκρίνει τη δημιουργία του "γλωσσαρίου" του οποίου ένας εκ των συγγραφέων ήταν ο γραμματέας της ΕΣΚ Χρήστος Χριστοφίδης.

#MediaBlog: Τελευταία Ενημέρωση

X
X