ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπόθεση ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ: Φορούσε «παρωπίδες» ο ανακριτής

Αιχμές κατά του λοχία της Αστυνομίας από δικηγόρο Λουρουτζιάτη

Με την αντεξέταση του λοχία της Αστυνομίας, Γιάννου Κωνσταντίνου, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η εκδίκαση της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.

Υπενθυμίζεται ότι ο λοχίας ήταν μέλος της ανακριτικής ομάδας που διερεύνησε την υπόθεση, καθώς επίσης ήταν και ο ίδιος που διενήργησε έλεγχο στα έγγραφα, που παρέδωσε ο Κοκότσης στην αστυνομία και αφορούν ποσά που δόθηκαν ως μίζες, κωδικοποιημένα ονόματα και εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν και εκδόθηκαν εικονικά ή και πλαστά τιμολόγια.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο συνήγορος του κατηγορουμένου Ανδρέα Λουρουτζιάτη, πρώην Δημάρχου Λάρνακας, Ανδρέας Πελεκάνος υπέβαλε στον μαρτύρα πως η αστυνομία δεν έπραξε το καθήκον της, σημειώνοντας πως ο ίδιος ως μάρτυρας -ως επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας- «είναι μια κλασσική περίπτωση ανακριτή που προβαίνει σε διερεύνηση μιας υπόθεσης με παρωπιδισμό».

Η αντεξέταση του κ. Πελεκάνου αναλώθηκε στην ολότητά της στην κατάθεση που έδωσε ο τέως Διευθυντής της Hellector, Ιωάννης Κοκότσης στην αστυνομία, υποβάλλοντας συχνά στον μάρτυρα Κωνσταντίνου ότι η αστυνομία σε σχέση με τον πελάτη του δεν προέβη σε καμία διερεύνηση ώστε να εξασφαλίσει μαρτυρία, για τα όσα ισχυρίστηκε ο Κοκότσης στην κατάθεση του ότι έδωσε χρηματικά ποσά σε 9 διαφορετικές στιγμές στον κ. Λουρουτζιάτη, συμπεριλαμβανομένου και του ποσού των 130.000 ευρώ, στις 22 Νοεμβρίου του 2012.

Ο κ. Πελεκάνος ανέφερε στο δικαστήριο ότι ο λοχίας Κωνσταντίνου δεν υπήρξε αμερόληπτος σε αυτήν την υπόθεση και έβλεπε μόνο προς μια κατεύθυνση, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες που είχε.

Ο μάρτυρας ανέφερε πως οι χαρακτηρισμοί του δικηγόρου υπεράσπισης του Αντρέα Λουρουτζιάτη προσβάλλουν τόσο τον ίδιο, όσο και ολόκληρη την Αστυνομία, για να σημειώσει πως δεν είχε κανένα προσωπικό συμφέρον ώστε να μην κάνει σωστά τη δουλειά του.

Επιπλέον, ο κ. Πελεκάνος υπέβαλε στον μάρτυρα πως η Αστυνομία δεν προέβη σε συστηματική διερεύνηση, για να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς Κοκότση, αναφορικά και με άλλες συναντήσεις που λέει ότι είχε με τον κ. Λουρουτζιάτη, οι οποίες - βάσει της κατάθεσής του - γίνονταν συνήθως σε καφετέριες της Λάρνακας.

Ερωτηθείς αν προβληματίστηκε η Αστυνομία για το ότι τέσσερα χρόνια μετά ο κ. Κοκότσης είναι σε θέση να υποδεικνύει τους χώρους, όπου -όπως ισχυρίστηκε- συναντήθηκε με τον κ. Λουρουτζιάτη, καθώς και τα ποσά που του έδωσε σε αυτές τις συναντήσεις, ο Γιάννος Κωνσταντίνου απάντησε: «Όντως μου έκανε εντύπωση η ισχυρή μνήμη του κ. Κοκότση".

Επεσήμανε πως όταν η Αστυνομία πήγε για υπόδειξη σκηνών, ο κ. Κοκότσης δεν είχε κανένα έγγραφο μαζί του, που να βοηθά τη μνήμη του.

Σε άλλη ερώτηση αν η Αστυνομία προέβη σε επιστημονικές εξετάσεις, ώστε να εντοπίσει αν όντως Λουρουτζιάτης και Κοκότσης βρέθηκαν στους συγκεκριμένους χώρους, ο μάρτυρας ανέφερε πως είχαν εκδοθεί εντάλματα, με τα οποία η Αστυνομία είχε ελέγξει τους χώρους αυτούς, καθώς και τα διαδικτυακά συστήματα που έφεραν.

«Αν προχωρούσατε σε δικανικό έλεγχο στο κινητό του Κοκότση και στο Internet services των συγκεκριμένων καφετεριών θα βρίσκατε αν όντως ήταν εκεί, όπως ισχυρίστηκε. (…)Το κάνατε μόνο για τον Ανδρέα Λουρουτζιάτη και δεν βρήκατε τίποτα», είπε στο μάρτυρα ο κ. Πελεκάνος.

Συνέχισε λέγοντας πως η αστυνομική έρευνα ήταν «πλημμελής» και δικαιολογώντας την υποβολή του είπε πως όλα τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα αποθηκεύουν για απεριόριστο χρόνο όλα τα στοιχεία και γι’ αυτό αν η αστυνομία προέβαινε σε επιστημονικούς ελέγχους θα εντόπιζε σίγουρα αν ο κ. Λουρουτζιάτης συναντήθηκε με τον κ. Κοκότση στο συγκεκριμένο χώρο.

Πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη ενέργεια της αστυνομίας (το ότι δεν προέβη σε επιστημονικό έλεγχο) ήταν στοχευμένη, γιατί αν το έκανε θα διαψευδόταν ο μάρτυράς της.

«Έχετε κάνει συμφωνία και προσφέρατε ως αντάλλαγμα τη μη δίωξη του Ιωάννη Κοκότση και τη μη διερεύνηση των τραπεζικών λογαριασμών της συζύγου του Μαρίας Μουτζιά», ανέφερε ο κ. Πελεκάνος.

Σε σχέση με τα έγγραφα που μετέφερε στην Κύπρο η ίδια η σύζυγος του Ιωάννη Κοκότση, Μαρία Μουτζιά, και 6σέλιδο έγγραφο που περιείχε λίστα με συγκεκριμένα ποσά, ο κ. Πελεκάνος ρώτησε τον μάρτυρα γιατί δεν έγινε οποιαδήποτε ερώτηση στο συγκεκριμένο άτομο, με τον μάρτυρα να απαντά ότι η σύζυγος του Κοκότση έκανε απλώς μια μεταφορά.

Τα συγκεκριμένα έγγραφα, όπως λέχθηκε στο δικαστήριο, αναφέρονταν και σε δύο εταιρείες την Silver Stone και την Bollom, οι οποίες ενέχονταν στην έκδοση πλαστών τιμολογίων. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι ιδιοκτήτρια της εταιρείας Silver Stone ήταν η σύζυγος του Κοκότση.

Ο κ. Πελεκάνος ρώτησε γιατί η Μαρία Μουτζιά δεν κλήθηκε αργότερα για κατάθεση, υποβάλλοντας ότι ήταν και αυτό μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας, που έκανε ο Κοκότσης με την Αστυνομία.

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως η Αστυνομία ακόμα και σήμερα μπορεί να ανοίξει υπόθεση εναντίον της Μαρίας Μουτζιά, ώστε να συλλέξει μαρτυρίες τόσο για την ίδια, όσο και για το σύζυγό της Ιωάννη Κοκότσή, σημειώνοντας πως με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει η υπεράσπιση να αντεξετάσει δίκαια.

Ωστόσο, υπέβαλε στο μάρτυρα ότι η Αστυνομία δεν το κάνει, γιατί θέλει να καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι.

Η διαδικασία διακόπηκε, για να συνεχιστεί στις 18/06/2018, στις 09:00.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X