ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπόθεση Focus: Περισσότερες κατηγορίες φορτώθηκε ο Ζολώτας

Το Δικαστήριο απέρριψε τις προδικαστικές ενστάσεις

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας απέρριψε σήμερα όλες τις νέες προδικαστικές ενστάσεις που ήγειρε η υπεράσπιση των κατηγορουμένων στην ποινική υπόθεση Focus εκτός από την ένσταση που ήγειρε η υπεράσπιση του Ανδρέα Κιζουρίδη περί πολλαπλότητας δύο κατηγοριών που αφορούν στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων.

Η υπόθεση αφορά στην κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με €1 εκ. από την εταιρεία Focus. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση εκτός από τον Χριστοδούλου, είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του k. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group - MIG (πρώηνMarfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.

Η υπεράσπιση του κ. Κιζουρίδη υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου ότι οι κατηγορίες 23 και 26 του υφιστάμενου κατηγορητηρίου πάσχουν από πολλαπλότητα διότι σε κάθε μια από τις πιο πάνω κατηγορίες, περιλαμβάνονται δύο αδικήματα αντί ένα.

Με τη σημερινή ενδιάμεση απόφασή του, το δικαστήριο απεφάνθη ότι τόσο στη 23η κατηγορία όσο και στη 26η συνωστίζονται δύο αδικήματα στις λεπτομέρειες αδικήματος, και επομένως οι κατηγορίες αυτές πάσχουν από πολλαπλότητα. Το δικαστήριο διαπιστώνει επίσης στην απόφασή του ότι - αν και το θέμα δεν έχει τεθεί – το ίδιο συμβαίνει και στις κατηγορίες 24 και 25 που αφορούν άλλους κατηγορούμενους.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η αναφορά είναι στα δύο διαφορετικού τύπου αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων, το πρώτο που απαιτεί 'γνώση' και το δεύτερο που αποδεικνύεται με το 'όφειλε να γνωρίζει'. Επί τούτου υπενθυμίζουμε ότι η πολλαπλότητα είναι θέμα τύπου και όχι ουσίας», αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Ως εκ τούτου, το δικαστήριο απέρριψε τυχόν αίτημα του Κιζουρίδη για απόρριψη των κατηγοριών 23 και 26 κάτι που δεν ζητήθηκε ευθέως, όπως ανέφερε το δικαστήριο.

'Επειτα από υποδείξεις του δικαστηρίου, ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Ανδρέας Αριστείδης προέβη σε διόρθωση της διαδικαστικής στρέβλωσης, προσθέτοντας ακόμη τέσσερις νέες κατηγορίες, με αποτέλεσμα όλες οι κατηγορίες να ανέρχονται πλέον στις 30.

'Επειτα από αυτή την εξέλιξη, ο Μιχάλης Ζολώτας από τη μια κατηγορία που αντιμετώπιζε αρχικά πλέον αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες που αφορούν τη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατά την περίοδο Ιουνίου και Δεκεμβρίου του 2013, στη Λευκωσία.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, απαγγέλθηκαν εκ νέου κατηγορίες εναντίον των Χριστόδουλου Χριστουδούλου, Αθηνάς Χριστοδούλου, Α. C. Christodoulou Consultants Ltd και Focus MaritimeCorp οι οποίοι δήλωσαν μη παραδοχή. Οι Ζολώτας, Φόλε Marfin Invesment Group δεν απάντησαν στις κατηγορίες ζητώντας να υποβάλουν νέες προδικαστικές ενστάσεις.

Η υπεράσπιση του Ζολώτα υπέβαλε ήδη αίτηση για αποστολή προδικαστικού ερωτήματος στο Δικαστήριο της ΕΕ σε σχέση με τον «κανόνα ειδικότητας» και τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου για εκδίκαση των κατηγοριών που αντιμετωπίζει, και η οποία θα εξεταστεί στις 26 Φεβρουαρίου.

Το δικαστήριο σημειώνει στη σημερινή απόφαση του ότι «η εκδίκαση της ουσίας της παρούσας υπόθεσης, παρά την προ καιρού δεδηλωμένη πρόθεση και προσπάθεια του δικαστηρίου, δεν έχει ακόμα αρχίσει. Προκύπτουν συνεχώς νέα προδικαστικά ζητήματα προς επίλυση που καθυστερούν την έναρξη της κυρίως δίκης».

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση που ήγειρε η υπεράσπιση του Χριστόδουλου Χριστοδούλου και της A.C. Christodoulou Consultants Ltd, και η οποία είχε υιοθετηθεί από την υπεράσπιση της Αθηνάς Χριστοδούλου και της Marfin Investment Group.

Σύμφωνα με την ένσταση αυτή, η οποία απορρίφθηκε, οι Χριστόδουλος Χριστοδούλου και A.C. Christodoulou Consultants Ltd έχουν προηγουμένως καταδικασθεί βάσει των ίδιων ή άρρηκτα συνδεδεμένων γεγονότων και η παρούσα ποινική υπόθεση συνιστά κατάχρηση της διαδικασίας (abuse of process).

Απέρριψε επίσης την ένσταση των Μιχάλη Ζολώτα και Focus Maritime Corp περί ελλείψεων δικαιοδοσίας/αρμοδιότητας του παρόντος δικαστηρίου «που συνίσταται στην απουσία οποιασδήποτε μαρτυρίας για τη διάπραξη ποινικού αδικήματος στην Κύπρο» και περί παράλειψης της Κατηγορούσας Αρχής να ανταποκριθεί στο αίτημα των κατηγορουμένων και να παραδώσει επαρκείς ή οποιεσδήποτε λεπτομέρειες.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν πλέον συνολικά 30 κατηγορίες που αφορούν τα εξής 7 αδικήματα: (1) Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, (2) Δεκασμό δημόσιου λειτουργού, (3) Ενεργό δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, (4) Δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, (5) Κατάχρηση εξουσίας, (6) Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, και (7) Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής του από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Η υπόθεση καταχωρήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας τον Σεπτέμβριο του 2016 και παραπέμφθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου τον Απρίλιο του 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X